Το πλέγμα σχέσεων στα κατεχόμενα, οι πιέσεις στον Τατάρ και η στάση στο Κυπριακό

Παρά τις πολλαπλές διαβεβαιώσεις από πλευράς Κυβέρνησης πως το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είναι συγκεκριμένο και συμφωνημένο, ο Ερσίν Τατάρ δεν χάνει ευκαιρία να εκφράσει τη διαφωνία του, στη δημόσια σφαίρα τουλάχιστον. Όπως τόνισε, το μοντέλο λύσης της ομοσπονδίας «εξαντλήθηκε και τελείωσε», κάτι το οποίο στηρίζει πλήρως και η Τουρκία.

Ο εγκάθετος της κατοχής, παρόλο που αποδέχθηκε να συμμετέχει στην τριμερή, συνεχίζει να επαναλαμβάνει, όπου βρει μικρόφωνο, πως δεν αποδέχεται το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, προβάλλοντας τις παράλογες αξιώσεις του περί «κυριαρχικής ισότητας», «τριών άλφα» και «συνεταιρισμού δύο κρατών». Δείχνει, μάλιστα, να πιστεύει πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να συνηγορήσουν στην παραβίαση των ψηφισμάτων τους για να του κάνουν το χατίρι.

Ο Τατάρ επιδιώκει να απαντήσει στα μηνύματα που στέλνει η Κυβέρνηση, πως ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι δεσμευμένος από τα ψηφίσματα και πως υπάρχει ομογνωμία από τα πέντε μέλη του ΣΑ ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της διαπραγματευτικής βάσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει η προσδοκία ότι, κάποια στιγμή, οι συνομιλίες να μπορούν να επαναρχίσουν από το σημείο που έμειναν. Δήλωσε πως «η κοινή γνώμη αποπροσανατολίζεται με δηλώσεις ότι ο ΟΗΕ ασκεί πιέσεις για επανέαναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν το 2017», τονίζοντας ότι δεν υπήρξε τέτοια πίεση. Ακόμη, όμως, και αν ισχύει αυτό, η απουσία πίεσης προφανώς δεν εξισώνεται με αποδοχή των δικών του απαιτήσεων για αναγνώριση του ψευδοκράτους, γεγονός που προφανώς και γνωρίζει.

Πέραν, όμως, από τις εντυπώσεις σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά, ο Ερσίν Τατάρ απαντά κατ’ αυτόν τον τρόπο και στις αυξανόμενες επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση στα κατεχόμενα για την αντιπαραγωγική στάση που επιδεικνύει, η οποία πολλοί θεωρούν ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στους Τ/κ. Γνωρίζει, δε, πως όσο πλησιάζουν οι παράνομες «προεδρικές εκλογές», που θα γίνουν σε ένα χρόνο, και τα κατεχόμενα θα βρίσκονται σε «προεκλογικούς ρυθμούς» αυτές οι πιέσεις θα αυξάνονται.

Αυτό το διάστημα οι βολές φαίνεται να κατευθύνονται περισσότερο στη λεγόμενη «κυβέρνηση» και στον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος για πολλούς αποτελεί πιθανή επιλογή της Άγκυρας, που δείχνει ότι έχει «ξεγράψει» τον Τατάρ και αναζητεί εναλλακτικές επιλογές. Επί της ουσίας, τη Δεύτερά στα κατεχόμενα απέτυχαν να αναδείξουν «πρόεδρο της βουλής», μετά από απανωτές ψηφοφορίες. Οι υποψήφιοι ήταν ο νυν «πρόεδρος» Ζορλού Τορέ και ο πρώην «πρωθυπουργός» Φαϊζ Σουτζούογλου, που ήταν και ο εκλεκτός του Ουστέλ. Τελικά προβάδισμα στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας πήρε ο Τορέ, ο οποίος όμως απέτυχε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από τον πρώην «υπουργό εσωτερικών» Κουτλού Εβρέν, ο οποίος επίσης δεν «εξελέγη» και ως εκ τούτου η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί.

Την Τρίτη ο επικεφαλής του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουμάν, που είναι το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, ζήτησε να πραγματοποιηθούν «εκλογές» στο ψευδοκράτος, λόγω του αδιεξόδου. Ο Ερχιουμάν έκανε λόγο για «ανικανότητα της ‘κυβέρνησης’ να κυβερνήσει» και την κατηγόρησε για πλήρη αποσύνδεση από την πραγματικότητα. Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και το Κόμμα του Λαού, το οποίο μίλησε για «αποκορύφωμα της πολιτικής παρακμής».

Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε, βεβαίως, να γίνει ο Τατάρ θα ήταν να περάσει η βούληση του Ερχιουμάν και ενδεχομένως να ενδυναμωθεί μέσα από νέες «εκλογές», τον οποίο παρακολούθησε στην Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, να έχει πιο σημαντικές επαφές από τον ίδιο, στις οποίες γνωρίζει ότι θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει. Αν και στο τέλος της ημέρας στα κατεχόμενα «εκλέγεται» όποιος αποφασίσει η Άγκυρα, μέσω των εποίκων που ελέγχει, σίγουρα ενοχλείται από το γεγονός πως δείχνει σταδιακά να παραμερίζεται και να μελετώνται άλλες επιλογές. Άλλωστε υπήρξε το καλό, υπάκουο παιδί της κατοχικής χώρας, όλο αυτό το διάστημα και αντί να επιβραβεύεται ως η τέλεια μαριονέτα, φαίνεται να λαμβάνει από την Τουρκία εντολές που δεν του αρέσουν και τα κουτσομπολιά δίνουν και παίρνουν.

Μία τέτοια εντολή είναι, για την ακρίβεια, και η από μέρους του αποδοχή συμμετοχής στην κοινή συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στην παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Τατάρ αρνείτο σθεναρά κάτι τέτοιο εδώ και πάρα πολύ καιρό, τόσο απορρίπτοντας τις σχετικές προσκλήσεις της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, όσο και σε άλλα πλαίσια. Μάλιστα, ακόμη και κατά την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έλεγε πως πάει για να εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ γιατί δεν αποδέχεται τριμερή και τελικά αναδιπλώθηκε και προσπαθεί να διορθώσει την εικόνα υποβαθμίζοντας τη σημασία και την ατζέντα της.

Το γεγονός ότι όλα αυτά τριγυρίζουν στο μυαλό του Ερσίν Τατάρ αναμένεται να επηρεάσουν και την στάση του κατά τη διάρκεια του άτυπου δείπνου. Θα φανεί, ωστόσο, αν θα είναι προς την θετική ή την αρνητική κατεύθυνση.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Πρόταση για καταγγελία οχημάτων σε πεζοδρόμια μέσω φωτογραφίας-Επιστολή ΟΠΑΚ στην Επιτροπή Νομικών
Τα ερωτήματα για την επίθεση στο Μαγδεμβούργο-Πώς βάζει «φωτιά» στις πρόωρες γερμανικές εκλογές
Bild: Αίτηση διαζυγίου κατέθεσε η Άσμα αλ Άσαντ-Θέλει να γυρίσει στο Λονδίνο
Η αναλγησία της εκτελεστικής εξουσίας, η καθυστέρηση ψήφισης Νόμου και η συνέχιση του χάους με τους ΤΑΚΑΤΑ
Σε διαθεσιμότητα και αξιωματικός για την απόδραση του Σουηδού-Ερώτημα η παραμονή του σε ιδιωτική κλινική
Στις φλόγες φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, έκλεισε η μια λωρίδα
Οι απειλές του 50χρονου Σαουδάραβα-Όσα ύποπτα έλεγε χρόνια πριν αιματοκυλήσει τη χριστουγεννιάτικη αγορά
ΒΙΝΤΕΟ: Φρικτό περιστατικό στη Νέα Υόρκη-Άνδρας έβαλε φωτιά σε γυναίκα στο μετρό
Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο λόγω έντονων βροχοπτώσεων-Συστήνεται προσοχή