Πρώτο κρούσμα ιού Δυτικού Νείλου στην Κύπρο-Στην ΜΕΘ συνταξιούχος

Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται συνταξιούχος από το Μάμμαρι, ο οποίος διαγνώστηκε με τον ιό του Δυτικού Νείλου, το πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε στην Κύπρο για το 2024.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από κουνούπι σε άνθρωπο.

Ταυτόχρονα, όπως διευκρίνισε ο κ. Ηροδότου, ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού, το οποίο προηγουμένως τσίμπησε μολυσμένο πτηνό. Επισημαίνεται πως, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από μεταγγίσεις ή μεταμοσχεύσεις, αλλά είναι πολύ πιο σπάνιο.

Σημειώνεται ότι, το 80% ανθρώπων που μολύνονται, είναι συνήθως ασυμπτωματικοί, αλλά συμπτώματα όπως πυρετό και πονοκεφάλους, εμφανίζεται στο 19% των ανθρώπων. Επιπλέον, ένα ποσοστό μόνο γύρω στο 1% παρουσιάζει βαριά νευρολογική εικόνα, όπως συμπτώματα μηνιγγίτιδας ή εγκεφαλίτιδας που συνοδεύονται με έντονο πονοκέφαλο, πυρετούς, θόλωση της διάνοιας κλπ.

Άτομα άνω των 50 με προβλήματα υγείας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, κατέληξε ο κ. Ηροδότου.

Ανέφερε επίσης ότι, λειτουργοί της υπηρεσίας μετέβησαν στην περιοχή και δεν διαπίστωσαν ιδιαίτερα προβλήματα εκκολάψεων στην οικία του ασθενούς και σε περίμετρο 500 μέτρων από αυτήν. Ψεκασμοί έγιναν στο χώρο της οικίας και ο κ. Ηροδότου είπε ότι δεν ενδείκνυται ψεκασμός σε ολόκληρο το χωριό. Συνεχίζονται όμως, είπε, οι ψεκασμοί σε ολόκληρη την Κύπρο, σε χώρους με λιμνάζοντα νερά.

Ο Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι οι πολίτες θα πρέπει να μεριμνούν για απομάκρυνση στάσιμων νερών από τα σπίτια τους, ακόμα και από μικρές εστίες όπως γλάστρες, κουβάδες κλπ.

Επίσης να χρησιμοποιούν αντικουνουπικά-εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα, πάντα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης, να φορούν μακρυμάνικο ένδυμα για αποφυγή τσιμπήματος ιδιαίτερα τα βράδια, να τοποθετούν σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά και ανεμιστήρες σε κλειστούς χώρους και να μεριμνούν ώστε τα αποχετευτικά συστήματα στις οικίες τους να είναι σε καλή κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα
Κακοδιαχείριση τ/κ υποστατικών στο Μακένζι-Εξετάζεται το ζήτημα από την Επ. Προσφύγων
Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»
Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους η Larnaca Public Transport
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου
«Απόλυτα ασφαλείς» αισθάνονται οι τουρίστες στην Κύπρο αναφέρει δημοσίευμα της Daily Telegraph
Πέραν των χίλιων πεντακοσίων πολιτών τρίτων χωρών αναχώρησαν από τον Λίβανο μέσω Κύπρου
Πρώτο κρούσμα ιού Δυτικού Νείλου στην Κύπρο-Στην ΜΕΘ συνταξιούχος
Επίλογος των δεινών με διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων διαμηνύει η Αριστοτέλους