Ξανά στα... θρανία της Βουλής η Μιχαηλίδου, αξιολογείται το πλάνο του ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση

Ξανά ενώπιον της Βουλής αναμένεται να βρεθεί η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ώστε να αναφερθεί στο πλάνο του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με την Ανώτερη Εκπαίδευση, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να υπάρξει ένας μηχανισμός για έλεγχο των παραρτημάτων. Ένα θέμα που προκάλεσε ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεδομένου ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε προωθήσει νομοσχέδιο προς ψήφιση, λίγες ημέρες πριν τον τερματισμό των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι, με τους βουλευτές να βλέπουν κενά και να ανάβουν κόκκινο.

Η υπουργός Παιδείας από την πρώτη στιγμή είχε απαντήσει στις επικρίσεις που δέχθηκε από τη Βουλή, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης και τις αναφορές για προχειρότητες, σημειώνοντας πως από την αρχή υπήρχε στρατηγική και πλάνο. Μάλιστα, όταν βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, τον περασμένο Αύγουστο, λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έκανε μία λεπτομερή αναφορά στο σχεδιασμό του Υπουργείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε τέσσερις άξονες το στρατηγικό πλάνο ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση-Πότε κλείνουν σχολές

Συγκεκριμένα, όπως είχε αναφέρει, υπάρχουν τέσσερις άξονες, στους οποίους βασίζεται το πλάνο του Υπουργείου Παιδείας. Οι τέσσερις άξονες είναι:

-Αναβάθμιση ποιότητας-Αριστεία

-Διασύνδεση της Ανώτερης Εκπαίδευσης με την Αγορά Εργασίας

-Διεθνοποίηση Ανώτερης Εκπαίδευσης

-Υποτροφίες και εργοδότηση ξένων φοιτητών

Ένα από τα σημεία που είχαν θέσει ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας οι βουλευτές, κατά την αρχική παρουσίαση της απόφασης, ήταν κατά πόσο υπήρχε μηχανισμός ελέγχου, με το Υπουργείο Παιδείας να σημειώνει πως όποιος επιθυμεί να ανοίξει πανεπιστημιακή σχολή θα πρέπει να λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας. Όπως πληροφορείται ο REPORTER, η υπουργός Παιδείας αναμένεται ουσιαστικά να θέσει ενώπιον των βουλευτών, τις αλλαγές στις οποίες προέβη το Υπουργείο, αναφορικά με τα κριτήρια για έλεγχο.

Ουσιαστικά, μετά τη συζήτηση με τους βουλευτές, το Υπουργείο Παιδείας μελέτησε τις εισηγήσεις που είχε ενώπιον του και κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως είναι η αυστηροποιίηση των κριτηρίων για την παραχώρηση άδειας σε παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Όσον αφορά στον έλεγχο, την ευθύνη θα έχει ο Φορέας, στον οποίο θα υπάγονται τα παραρτήματα.

Ωστόσο, αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία παρουσία από την κυπριακή εκπαιδευτική κοινωνία. Πάντως, στους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Παιδείας, υπήρχε πρόνοια που προνοεί ότι μέσα από αυστηρούς ελέγχους, οι αρμόδιοι δεν θα διστάσουν να κλείσουν εκείνες τις σχολές που δεν πληρούν τα κριτήρια, όπως για παράδειγμα δεν έχουν φοιτητές και δημιουργούνται για άλλους σκοπούς. «Έχουν δημιουργηθεί κατεστημένα, έχουμε δεχθεί πολλές εισηγήσεις, θα ενημερωθείτε σύντομα», τόνισε.

Πάντως, αν και οι αρχικές τοποθετήσεις του Υπουργείου Παιδείας ήταν αναλυτικές, οι βουλευτές καλούν εκ νέου την υπουργό Παιδείας, ώστε να απαντήσει σε θέματα που άπτονται του τρόπου λειτουργίας των ξένων πανεπιστημίων, ενώ αναμένεται να θέσουν νέα ερωτήματα, που αφορούν τόσο τον αριθμό λειτουργίας των ξένων παραρτημάτων, αλλά και τα μέτρα στήριξης των πανεπιστημίων στην Κύπρο.

Στο τραπέζι η τοποθέτηση κεραιών δίπλα από σχολεία

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Παιδείας αναμένεται να ανοίξει τη συζήτηση για ένα άλλο σοβαρό θέμα, που αφορά στην τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας δίπλα από σχολεία. Συγκεκριμένα, μετά από πρόταση του αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής και εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΚΟ, Χρύσανθου Σαββίδη, το Υπουργείο Παιδείας καλείται να δώσει εξηγήσεις για αποφάσεις περί του θέματος, δεδομένου πως υπάρχουν αναφορές πως σε κάποια σχολεία έχουν δίπλα κεραίες 5G.

Ουσιαστικά, η Επιτροπή Παιδείας αναμένεται να ζητήσει τόσο από το Υπουργείο Παιδείας, όσο και από εταιρείες, να δώσουν απαντήσεις σχετικά με την αδειοδότηση και για ποιο λόγο επέλεξαν να τοποθετήσουν κεραίες δίπλα από σχολεία, αφού υπάρχουν φωνές από γονείς ότι η εν λόγω ενέργεια θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους, καθώς εκτίθενται κύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκνευρισμένο το ΥΠΑΝ με την Επ. Παιδείας για παγοποίηση του θέματος για ξένα πανεπιστήμια

Δειτε Επισης

«Δεν έχω οξυγόνο»-Συγκεντρώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα για τα Τέμπη
Βροχερός ο καιρός-Η πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας για τις επόμενες μέρες
Αυτές είναι οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για ελαχιστοποίηση αρνητικών συνεπειών από έντονες βροχοπτώσεις
Α. Μιχαηλίδου: Εργαζόμαστε συλλογικά για ένα καλύτερο αύριο για τους νέους
Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Ανησυχία για ενδεχόμενες ατασθαλίες στο Τμήμα Δασών εκφράζει το Βολτ Κύπρου
Συννεφιά και βροχές στο καιρικό μενού-Πότε αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας
Έσπασε τα κοντέρ ο τουρισμός το 2024-Οι πέντε αγορές που ξεχώρισαν και το ελπιδοφόρο 2025
Αντικαταστάτες, οργανικές θέσεις και στελέχωση έθεσαν σε ΥΠΑΝ οι δάσκαλοι-Σε αναμονή για νέα συνάντηση
Αλλαγές στις συνεισφορές σε πάνω από 1000 φάρμακα εντός ΓεΣΥ-Από βδομάδας οι ανακοινώσεις