«Μανιφέστο» για το Κυπριακό θα καταθέσει στη «βουλή» ο Αρικλί πριν τη ΝΥ
22:15 - 07 Οκτωβρίου 2024
Μια ομοσπονδιακή λύση θα είναι μια τιμωρία για τους Τ/κ κι αυτό δεν θα το επιτρέψουν ποτέ, δήλωσε ο Ερχάν Αρικλί και πρόσθεσε ότι ενόψει του δείπνου στη Νέα Υόρκη, θα καταθέσει μανιφέστο για το Κυπριακό στη «βουλή» και πρέπει να είναι προετοιμασμένοι «για κάθε είδους παιχνίδια».
Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης μιλούσε στην δεξίωση του κόμματός του για την επέτειο ίδρυσής του χθες βράδυ, παρουσία του Ερσίν Τατάρ και του «πρωθυπουργού», Ουνάλ Ουστέλ.
Θα παρουσιάσουν, είπε, στη «βουλή» το μανιφέστο τους για το Κυπριακό πριν από τη μετάβαση του Τ/κ ηγέτη στη Νέα Υόρκη για το άτυπο δείπνο, και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Τατάρ θα πάει στη Νέα Υόρκη με την απόφαση της «βουλής» και θα την βάλει στο τραπέζι.
Ο Ερχάν Αρικλί είπε ότι ο δρόμος για την κατάρτιση του Σχεδίου Ανάν είχε ξεκινήσει με δείπνο των Ντενκτάς και Κληρίδη το 2001 και κάλεσε τον Τ/κ ηγέτη «να μην συμμετάσχετε σε μια διαδικασία που θα σημαίνει ομοσπονδία».
Επέκρινε επίσης την πολιτική του κόμματος της αντιπολίτευσης ΡΤΚ επειδή λέει ότι δεν είναι δυνατή μια λύση αντίθετη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. «Ο ΟΗΕ έλαβε 131 αποφάσεις σχετικά με το Ισραήλ. Ποια απόφαση θα άκουγε το Ισραήλ; Πήρε 10 αποφάσεις σχετικά με την Αρμενία. Ποια απόφαση άκουσε η Αρμενία;» ανέφερε.
Συνέκρινε μάλιστα το ΣΑ των ΗΕ με ένα «κοτέτσι με πέντε κοκόρια» και είπε ότι αυτά τα πέντε κράτη προσπαθούν να βάλουν τάξη στον κόσμο και αυτό είναι απαράδεκτο.
Ο κ. Αρικλί υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατό να κρατηθεί η «τδβκ» ζωντανή με το τρέχον σύστημα εξουσίας και πως «υπάρχει επείγουσα ανάγκη για θεραπεία κι αυτή η θεραπεία είναι το προεδρικό σύστημα».
Μίλησε επίσης για την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και δήλωσε ότι το ψευδοκράτος πρέπει να κάνει κάθε είδους προετοιμασία υποστηρίζοντας ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να υπογραφεί συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει, είπε, είναι να δοθούν ναυτικές και χερσαίες βάσεις στην Τουρκία, γιατί η «νότια Κύπρος» έχει υπογράψει συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με πολλές χώρες.
Αναφερόμενος στις συλλήψεις σχετικά με τον σφετερισμό, ο κ. Αρικλί είπε ότι η πρόθεση των Ε/κ είναι να παραλύσουν την οικονομία και υποστήριξε ότι το Βαρώσι πρέπει να αποχαρακτηριστεί άμεσα από το στρατιωτικό καθεστώς και να τεθεί υπό την δικαιοδοσία της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» ώστε ν’ ανοίξει για διακανονισμό των περιουσιών εκεί.
Επιθυμία τους, συνέχισε ο πρόεδρος του ΚΑ, είναι η «κυβέρνηση» να συνεχίσει μέχρι το 2027 και να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και η αναδόμηση.
Στην ομιλία του στην δεξίωση ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο μοναδικός στόχος της «προεδρίας» του είναι η «αναγνώριση της τδβκ» και συνεχίζουν αυτή την προσπάθεια με τις διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας στο εξωτερικό.
Εάν υπάρξει λύση, συνέχισε, «η τδβκ θα είναι μέρος αυτής της συμφωνίας και η επιλογή ομοσπονδιακής λύσης δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι». Παρέπεμψε δε στην αναφορά Ερντογάν στη ΓΣ του ΟΗΕ πως «το βιβλίο της ομοσπονδίας είναι κλειστό».
Ανέφερε επίσης ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ κανένας συμβιβασμός για το κράτος της ‘τδβκ’» και υποστήριξε ότι οι μελλοντικές γενιές θα τεθούν σε κίνδυνο εάν το κράτος καταστραφεί. Επανέλαβε ότι η πολιτική του αυτή συνεχίζεται με την υποστήριξη της Τουρκίας.
Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντική τη φράση του Ταγίπ Ερντογάν στη ΓΣ του ΟΗΕ ότι πρέπει να αναγνωριστούν τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Πηγή: ΚΥΠΕ