Ραγδαία μείωση αφίξεων στους 18 μήνες, κατά 300% λιγότεροι οι διαμένοντες στο Πουρνάρα-Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού

Tην ώρα που η Ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε μια φλεγόμενη ζώνη, με την Κύπρο να βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο τρίγωνο, βάσει των καταιγιστικών εξελίξεων που σημειώνονται μέρα παρά μέρα, τόσο στον Λίβανο, όσο και στο Ισραήλ, με το ενδεχόμενο των προσφυγικών ροών να χτυπά κόκκινο, τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών, πριν τη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, βελτιστοποίησε στο μέγιστο το πρόβλημα.

Η ενδεχόμενη ανάγκη για αφίξεις προσφύγων, ένεκα του πολέμου στην περιοχή, θα βρει την Κύπρο έτοιμη να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη άνεση πιθανές ροές, λόγω της αναχαίτισης της ανεξέλεγκτης παράνομης μετανάστευσης, αφού οι ενέργειες που έγιναν και τα μέτρα που λήφθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες, επί Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και επί υπουργίας Κωνσταντίνου Ιωάννου, μετέτρεψαν τη χώρα σε ένα μη ελκυστικό προορισμό, όπως ήταν στο παρελθόν.

Κάτι που αποδεικνύεται μέσα από τα στατιστικά στοιχεία, αφού το 2022 οι αφίξεις ξεπερνούσαν τις 20.000 χιλιάδες, ενώ το 2023 μειώθηκαν στις μισές, φθάνοντας λίγο πάνω από τις 10.000 και φέτος μέχρι το τέλος Αυγούστου έπεσαν στις 4.868.

Το ίδιο σκηνικό παρατηρείται και μέσω της πράσινης γραμμής, αφού μέσα σε δύο χρόνια, από 16,500 που ήταν οι αφίξεις το 2022, πέρυσι έπεσαν στις 6,732, ενώ για τη φετινή χρονιά θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα μόλις ολοκληρωθεί το έτος.

Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα πρόσωπα, από σχεδόν δέκα χιλιάδες (9.384) το 2022, μειώθηκαν σε τεράστιο βαθμό το 2023, με τον χρόνο να κλείνει στις 2.607. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση στον αριθμό των Αφρικανών υπηκόων έφθασε στο 85% κι αυτό διότι, υπήρξε γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους, της αποκοπής των επιδομάτων σε περιπτώσεις απόρριψης της αίτησης και της εντατικοποίησης των ελέγχων σε χώρους εργασίας, για πάταξη της παράνομης εργοδότησης. Το Υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποίησε εξάλλου ενημερωτική καμπάνια σε τρεις χώρες, με στόχο η Κύπρος να πάψει να αποτελεί ελκυστικό προορισμό. Πρόκειται για τη Νιγηρία, το Κογκό και το Καμερούν.

Παραμένει πρώτη η Συρία στις αφίξεις, μείωση αφρικανών

Τη δεδομένη στιγμή, σε ό,τι αφορά στις χώρες από τις οποίες μεταβαίνουν στην Κύπρο οι μετανάστες, την πρωτιά κατέχει η Συρία και ακολουθεί το Ιράν, που τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν τόσο ψηλά στη λίστα. Οι ροές από το Ιράν, πιθανότατα να σχετίζονται με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθούν πολίτες από το Αφγανιστάν, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Σομαλία και στην πέμπτη η Νιγηρία. Πάντως, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η σωστή διαχείριση του μεταναστευτικού στην Πράσινη Γραμμή, απέφερε αποτελέσματα, αφού πριν από περίπου δύο χρόνια, οι χώρες της Αφρικής βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις της λίστας, μαζί με τα άτομα από τη Συρία, που διαχρονικά παρουσιάζονται μεγάλες ροές.

Δεν αποκλείεται οι ροές από τις χώρες της Αφρικής να μειωθούν ακόμη περισσότερο, με την ενίσχυση της περιοχής του διαμερίσματος Μόρφου με επιπρόσθετες κάμερες, ως επίσης και με τις αυξημένες περιπολίες των οριοφυλάκων, αφού ως γνωστόν αρκετοί Αφρικανοί έφθαναν μέσω γκρίζων σημείων από την Πράσινη Γραμμή στις ελεύθερες περιοχές με τη βοήθεια διακινητών. Ουσιαστικά, έφθαναν στα κατεχόμενα, μέσω Κωνσταντινούπολης, υπό το καθεστώς των «φοιτητών» και στη συνέχεια μεταφέρονταν στο έδαφος της Δημοκρατίας.

Εκμηδενίστηκαν και οι διαμένοντες στο Πουρνάρα

Τεράστια μείωση καταγράφουν και οι αριθμοί προσώπων που φιλοξενούνται πλέον στο Πουρνάρα, όπου τον Απρίλιο του 2022, έφθασε σε ιστορικό ψηλό με 3.145 άτομα, τα οποία μειώθηκαν κατά 300% στο τέλος του 2023, όταν οι φιλοξενούμενοι ήταν 948. Περί τον περασμένο Αύγουστο, αυτός ο αριθμός έπεσε στους 274, που είναι ο χαμηλότερος από το 2020, που οι συνολικές αφίξεις ήταν χαμηλές εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, στην Κοφίνου φιλοξενούνται 249 πρόσωπα, ενώ στις Λίμνες 222, ωστόσο δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία με την προηγούμενη περίοδο, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, για τα ποσοστά μείωσης.

Κόκκινο χτύπησαν εξάλλου και οι επιστροφές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 50%. Το 2022, επέστρεψαν 7.700 μετανάστες στις χώρες τους, ενώ το 2023 οι συνολικές επιστροφές ξεπέρασαν τις 12.000.

Οι δράσεις που έγιναν, ανάγκασαν την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον να προβεί σε εγκωμιαστικά σχόλια για την Κύπρο. Μεταξύ άλλων, είχε κάνει λόγο για «εντυπωσιακή πρόοδο και εντυπωσιακή αύξηση των επιστροφών, που είναι πραγματικά εξαιρετική σε σύγκριση με τα άλλα κράτη μέλη, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τους άλλους».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι αναφορές του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά τον περασμένο Μάρτιο, όταν δήλωσε ότι «η μικρή Κύπρος αναδεικνύεται σε ευρωπαϊκό πρωταθλητή επιστροφών με πολύ σημαντικές επιτυχίες. Χωρίς καμία αμφιβολία αυτή τη φορά ίσως είναι η καλύτερη στιγμή στη διαχείριση του μεταναστευτικού».

Σημειώνεται ότι μέχρι τον Αύγουστο, οι επιστροφές έφθασαν στις 7.032 κι ως εκ τούτου είναι ανοιχτός ο δρόμος για ένα νέο ρεκόρ επιστροφών, στο τέλος του 2024.

Στο μεταξύ, από την αρχή του έτους μέχρι τέλος Αυγούστου, οι αιτήσεις ασύλου ήταν 5.346. Μάλιστα, για την ίδια περίοδο, η Υπηρεσία Ασύλου προέβη σε απόρριψη 4.372 αιτήσεων, ενώ άλλες 1.351 κρίθηκαν ως μεταγενέστερες απαράδεκτες.

Επιπρόσθετα, άλλες 1.887 αιτήσεις αποσύρθηκαν και 886 φάκελοι έκλεισαν. Σε καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας τέθηκαν συνολικά 2.331 πρόσωπα και 1.079 σε προσφυγικό καθεστώς.

Οι υπόλοιπες καθοριστικές δράσεις

Το Υπουργείο είχε αναλάβει εξάλλου σειρά κι από άλλες επιπρόσθετες δράσεις, όπως η αποστολή επιστολής στον κ. Σχοινά, αλλά και στα συμβούλια Εσωτερικών Υποθέσεων, με τις οποίες προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του Λιβάνου λόγω του μεγάλου αριθμού Σύρων που βρίσκονται στα εδάφη του. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για περίπου δύο εκατομμύρια άτομα, προωθώντας τη θέση για στήριξη του Λιβάνου, ώστε να αυξήσει την ικανότητα επιτήρησης των συνόρων του και να αναπτύξει υποδομές για υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων.

Σημειώνεται ότι κατόπιν πρωτοβουλίας του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισκέφθηκε τον Λίβανο, με την πρόεδρο της, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να εξαγγέλλει πακέτο στήριξης, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, με συνεπακόλουθο την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων.

Πάντως, οι συνεχιζόμενες εξελίξεις γύρω από το πολεμικό σκηνικό που σχηματίστηκε στον Λίβανο, αλλά και το Ισραήλ, κρατά ρευστή την κατάσταση σε σε σχέση με το μεταναστευτικό και υπάρχει κίνδυνος ανατροπής ανά πάσα στιγμή. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη για συνεχή υλοποίηση των μέτρων που έχουν ληφθεί, ώστε η κατάσταση να παραμείνει υπό έλεγχο.

Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος να φθάσουμε σε επίπεδα του 2022 και η κατάσταση να εκτραχυνθεί, με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η κρίση λόγω μη «εκλογής προέδρου βουλής» στα κατεχόμενα στα κατεχόμενα
Ραγδαία μείωση αφίξεων στους 18 μήνες, κατά 300% λιγότεροι οι διαμένοντες στο Πουρνάρα-Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού
Το πλέγμα σχέσεων στα κατεχόμενα, οι πιέσεις στον Τατάρ και η στάση στο Κυπριακό
Ευελπιστεί σε θετικό αποτέλεσμα στο δείπνο της Νέας Υόρκης ο ΠτΔ
Μελέτη της απόφασης του ΕΔΑΔ για αιτητές ασύλου ζήτησε ο ΠτΔ-«Γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά»
Άρον άρον επιστρέφει στα κατεχόμενα ο Τατάρ λόγω της κρίσης στη «βουλή»
Δεν κατάφεραν να αναδείξουν «πρόεδρο της βουλής»-Πρόωρες «εκλογές» ζητά η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα
Με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις η Ε/κ πλευρά στη συνάντηση Νέας Υόρκης
Μόνο δύο χώρες υπέβαλαν αίτημα για επαναπατρισμό των πολιτών τους μέσω «ΕΣΤΙΑ»-Κυλούν ομαλά οι διαδικασίες
Η διαχείριση του μεταναστευτικού θωράκισε την Κύπρο από ανεξέλεγκτες ροές και έδωσε προβάδισμα στην σκακιέρα