Πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες εισηγείται η Σάβια Ορφανίδου

Η Κύπρος θα μπορούσε να υποστηρίξει την υιοθέτηση ακόμη πιο αυστηρών και φιλόδοξων δημοσιονομικών κανόνων, για αποτελεσματικότερη μείωση του δημόσιου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος, δήλωσε η βουλευτής, Σάβια Ορφανίδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Ορφανίδου, μιλούσε κατά τις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ, στη Βουδαπέστη οι οποίες ολοκληρώνονται στις 4 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η βουλευτής, είπε ότι «η χώρα μας συμφώνησε με τους δημοσιονομικούς κανόνες του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, δεδομένου ότι διασφαλίζεται η αυστηρή συμμόρφωση των κρατών μελών μέσω της συστηματικής παρακολούθησης της δημοσιονομικής πορείας τους.

Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος, στη μετα-πανδημική περίοδο, επιτυγχάνει σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα, χωρίς αυτό να αποβαίνει εις βάρος των αναπτυξιακών αναγκών της χώρας».

Η κ. Ορφανίδου υπογράμμισε πως η διατήρηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και παράλληλα υψηλών πλεονασμάτων από την Κύπρο, διασφαλίζουν την πλήρη συμμόρφωση της Κύπρου με το νέο πλαίσιο χωρίς να απαιτείται πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή.

Για το μεταρρυθμισμένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ ανέφερε πως «αποτελεί θετική εξέλιξη, καθότι συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών και στην ενίσχυση της εθνικής κυριότητας του δημοσιονομικού πλαισίου τους».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρια βουλευτής «επισήμανε τη σημασία υιοθέτησης διαφοροποιημένης προσέγγισης για κάθε κράτος μέλος της Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες και προκλήσεις που αυτό αντιμετωπίζει».

Πρόσθεσε ότι με τη νέα προσέγγιση, εγκαταλείπεται οριστικά η εφαρμογή μίας ενιαίας προσέγγισης για όλα τα κράτη μέλη.

Αναφερόμενη στη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, η κ. Ορφανίδου είπε ότι «το πλαίσιο επιδιώκει την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και σημαντικών επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Καταλήγοντας, η κ. Ορφανίδου επισήμανε ότι παρά τις αναπόφευκτες προκλήσεις, όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης πρέπει να αδράξουν αυτή την ευκαιρία για ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας τους και τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τη σημαντικότητα δημόσιων επενδύσεων για Κύπρο υπογράμμισε η Χ. Ερωτοκρίτου
Στη σημασία της Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε ο Α. Καυκαλιάς στη Βουδαπέστη
Συνέχιση συνεργασίας για μεταναστευτικό συμφώνησαν Υφ. Μετανάστευσης-Πρόεδρος ΕΔΕΚ
Σ. Στεφάνου: Λύση ΔΔΟ ή διχοτόμηση το διακύβευμα για το ΑΚΕΛ
Με προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Όσα θέτει στο τραπέζι
Κ. Ιωάννου: Δεν τρέφουμε υπέρμετρες αξιώσεις για την άτυπη συνάντηση στη Ν. Υόρκη
Προκαλεί λίγο πριν την τριμερή ο Τατάρ-«Η ομοσπονδία τελείωσε, στόχος η λύση δύο κρατών»
Οι φόβοι Ερντογάν για επίθεση Ισραήλ σε Τουρκία-Στοχοποιεί τη Δύση για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή
Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή-Το μομέντουμ του Νετανιάχου και το ρίσκο για το Ισραήλ
«Ο Χαμενεΐ έδειξε ότι δεν φοβάται το Ισραήλ, εμφανίστηκε κρατώντας τουφέκι μπροστά στους Ιρανούς»