Ψάχνουν να ενημερωθούν για καταφύγια οι Κύπριοι-Συζητήσεις με Μητροπόλεις για παροχή υπογείων σε ναούς

Εντείνουν τις προσπάθειες αύξησης του αριθμού καταφυγίων στην Κύπρο, Υπουργείο Εσωτερικών και Πολιτική Άμυνα, αφού τα υφιστάμενα φτάνουν μόλις το 30% του πληθυσμού της Κύπρου, ενώ την ίδια ώρα, λόγω της ανησυχίας του κοινού με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έχει προστεθεί ακόμη μια τηλεφωνική γραμμή, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης σχετικά με το πλησιέστερο καταφύγιο.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2200 καταφύγια παγκύπρια και γίνεται μία προσπάθεια αύξησης, κάτι που χρειάζεται χρόνο. Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε, τα διαθέσιμα καταφύγια φτάνουν μόλις το 30%, ενώ στόχος είναι να φτάσουν στο 70%.

«Ήδη η Πολιτική Άμυνα βρίσκεται σε επικοινωνία με την Αρχιεπισκοπή και τις Μητροπόλεις, ώστε να δοθούν κατάλογοι με τους ναούς με διαθέσιμους υπόγειους χώρους και να γίνει μία αξιολόγηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών», ανέφερε ο κ. Λιασίδης.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν τρεις κατηγορίες καταφυγίων στην Κύπρο. Η πρώτη είναι τα δημόσια καταφύγια, τα οποία είναι μεγάλα και μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 200 άτομα. Η δεύτερη είναι τα κοινά καταφύγια τα οποία έχουν στην διάθεσή τους οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας ή ενός κτιρίου, ενώ η τρίτη κατηγορία είναι τα ιδιωτικά καταφύγια, τα οποία είναι μόνο για τους κατοίκους μίας οικίας.

929582

Ο κ. Λιασίδης, επισήμανε πως «οπουδήποτε είμαστε, είναι καλό να εντοπίσουμε κάποιους χώρους προστασίας, οι οποίοι θα μας προσφέρουν την ασφάλεια που πρέπει, δηλαδή για παράδειγμα έναν εσωτερικό χώρο κάτω από μία σκάλα, μακριά από παράθυρα για ολιγόωρη παραμονή». Σημείωσε την ίδια ώρα πως «θα ήταν καλό οι ιδιοκτήτες των κτιρίων αυτών να τα δηλώνουν στην Πολιτική Άμυνα για να μπορέσει να γίνει μία μελέτη και να ενημερωθούν αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή όχι».

Προς ενημέρωση του κοινού, ο κ. Λιασίδης σημείωσε πως λόγω αυξημένης ανησυχίας από το κοινό, χρειάστηκε να δημιουργηθεί και δεύτερος αριθμός επικοινωνίας αυτές τις μέρες, ώστε να δοθεί η ευκαιρία εξυπηρέτησης μεγαλύτερου αριθμού πολιτών. Οι αριθμοί επικοινωνίας για ενημέρωση ως προς το πλησιέστερο καταφύγιο, είναι 22403452 και 22403450. «Μία παράκληση προς τους πολίτες είναι όταν αφήνουν μήνυμα στο φωνοκιβώτιο, να αφήνουν και τον αριθμό τηλεφώνου τους για να μπορεί το τηλεφωνικό κέντρο να τους παίρνει πίσω», τόνισε.

«Θα πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία από το κοινό, να ενημερωθεί που βρίσκεται το κοντινότερο σε αυτόν καταφύγιο και αν χρειαστεί να καταφύγει σε αυτά, να πάρει μαζί του μπουκάλες νερού, ένα ραδιοφωνάκι, ξηρή τροφή, παιδικές τροφές και γενικά είδη πρώτης ανάγκης για παραμονή λίγων ωρών», ανέφερε.

929583

Πότε ξεκίνησε η δημιουργία

Η δημιουργία καταφυγίων/χώρων προστασίας αποτελεί βασικό μέτρο προστασίας άμαχων πολιτών για μικρή χρονική περίοδο σε περίπτωση εχθροπραξιών.

Το πρόγραμμα δημιουργίας καταφυγίων ξεκίνησε το 1999. Ενώπιον του κράτους υπήρξαν τότε δύο βασικές επιλογές: Η πρώτη αφορούσε στη δημιουργία υπόγειων καταφυγίων σε μεγάλους ανοικτούς χώρους, οι οποίοι θα απαλλοτριώνονταν για τον σκοπό αυτό. Η δεύτερη αφορούσε στη δημιουργία καταφυγίων σε υφιστάμενους υπόγειους χώρους. Μετά από μελέτη των δύο επιλογών, αποκλείστηκε η πρώτη, λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους.

Έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέληξε στη δεύτερη επιλογή, η οποία παρείχε τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής, με μαζικό μάλιστα τρόπο.

929584

Ερώτημα Σωτήρη Ιωάννου στον Υπουργό Εσωτερικών

Με αφορμή το θέμα του μειωμένου αριθμού καταφυγίων, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, υπέβαλε ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Μιλώντας στον REPORTER, σημείωσε πως οι ανησυχίες αφορούν το γεγονός ότι αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει το που θα πάει σε περίπτωση μίας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. «Επίσης, κατά πόσο αυτά τα καταφύγια είναι προσβάσιμα, ελεύθερα και έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν κόσμο επειδή σε αρκετές περιπτώσεις έχει αλλάξει η χρήση τους από την μέρα που έγιναν καταφύγια. Τέλος, αν είναι αρκετά στην βάση του σημερινού πληθυσμού της Κύπρου».

Το πιο σημαντικό, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, είναι το που θα πάει ο κόσμος τη στιγμή της καταστροφής, κάτι το οποίο μπορεί να μάθει μόνο μέσω τηλεφώνου. «Θα πρέπει τα σημεία των καταφυγίων να δημοσιευτούν μέσω διαδικτύου και με βάσει των στοιχείων της περιοχής που διαμένει κάποιος, να έχει την δυνατότητα ενημέρωσης για το που θα πρέπει να μεταβούν. Ή ας γίνει μία ενημέρωση του κόσμου συγκεκριμένη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσα καταφύγια έχουμε στην Κύπρο-Τι κάνουμε όταν ηχήσει συναγερμός από βόμβες

Δειτε Επισης

Μαθητές σε όλη την Κύπρο καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους (pics)
Καλοπαναγιώτης και Πισσούρι στα 55 καλύτερα τουριστικά χωριά στον κόσμο
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του κλάδου έτοιμου σκυροδέματος με το Υπ. Εργασίας
Κυρίως αίθριος το πρωί ο καιρός, με νεφώσεις και μεμονωμένες βροχές μετά το μεσημέρι-Αναλυτικά η πρόγνωση
Πληρώνει ακριβά την ανομβρία το Κράτος-Πέραν των 88 εκατομμυρίων το κόστος για αφαλατωμένο νερό
Ψάχνει τη θεραπεία ο Δαμιανός για να αποφευχθεί η 48ωρη απεργία-Εμμένουν στις θέσεις τους οι γιατροί
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν €1 εκατ. στο Τζόκερ
ΔΗΠΑ: Θετικά τα μέτρα της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της λειψυδρίας
Υπουργός Γεωργίας: Καλύτερη εποπτεία λαϊκών αγορών με τη νέα νομοθεσία
Εκστρατείες για άπορους ενόψει Χριστουγέννων