Παρουσιάστηκε στο Προεδρικό το βιογραφικό έργο «Ζέτα Αιμιλιανίδου-«Τύγχανε αναγνώρισης, σεβασμού και αποδοχής από όλο τον κόσμο»

Παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο το βιογραφικό έργο «Ζέτα Αιμιλιανίδου 1954 - 2022». Το βιβλίο καταγράφει τη ζωή, την προσωπικότητα και την προσφορά της εκλιπούσας Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στη δημόσια ζωή της Κύπρου.

Η πρωτοβουλία για την έκδοση ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο του TechIsland, του μεγαλύτερου επιχειρηματικού συνδέσμου στον τομέα του ICT στην Κύπρο, με περισσότερα από 300 μέλη. Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε κλειστή εκδήλωση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς και σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων, συγγενών και φίλων της οικογένειας Αιμιλιανίδου.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μίλησε για την πολιτικό Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία τύγχανε αναγνώρισης, σεβασμού και αποδοχής από όλο τον κόσμο και κέρδισε με τη δουλειά της την εμπιστοσύνη και την αγάπη σχεδόν όλων των πολιτών της χώρας μας.

Μίλησε για τον άνθρωπο Ζέτα, που ήταν άνθρωπος ακέραιος, συνεπής, ειλικρινής, εργασιομανής πάνω από όλα και ευσυνείδητος, που ποτέ δεν φειδόταν χρόνου και κόπου και πολλές φορές, εις βάρος της οικογένειάς της, προσέγγιζε το κάθε θέμα με πνεύμα προσφοράς, θυσίας, αλτρουισμού και ενσυναίσθησης.

Αναφέρθηκε στην υποδειγματική και μεγαλειώδη, όπως είπε, υπηρεσία της στις δύσκολες, κρίσιμες περιόδους όπως η περίοδος της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, όπου εργαζόταν μανιωδώς και άοκνα μαζί με τους συνεργάτες της για εξεύρεση τρόπων βοήθειας, εξυπηρέτησης και προώθησης μεταρρυθμίσεων και πολιτικών αποφάσεων.

«Υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, την πιο κατάλληλη στιγμή, ο πολιτικός, που υπερέβαινε κομματικές διαφορές και αγκυλώσεις, που έβλεπε την πολιτική ως προσφορά παρά ως καριέρα, πόσω μάλλον σαν εξουσία. Υπήρξε ο πολιτικός που ο κάθε Πρόεδρος θα ήθελε στο κυβερνητικό σχήμα. Ένας πολύτιμος συνεργάτης που ενέπνεε ασφάλεια και σιγουριά σε προϊσταμένους και υφιστάμενους», ανέφερε.

Ο ΠτΔ μίλησε για τη συνεργασία τους όταν ήταν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Εξωτερικών και για τις μάχες της στο Υπουργικό Συμβούλιο για τα θέματα που αφορούσαν το Υπουργείο της σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση για τη χώρα μας. Πρόσθεσε ότι γνώριζε θέματα κανονισμών, διαδικασιών και νομοθεσίας και είχε πάντα έντονο ενδιαφέρον για την πορεία των θεμάτων που αφορούσαν το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις.

«Η Ζέτα αγαπούσε την Κύπρο και τους ανθρώπους της και αυτό ήταν έκδηλο σε κάθε της κουβέντα και σε κάθε συναναστροφή μαζί της», είπε.

Για το βιβλίο του Χαραλάμπου Κασκάνη είπε ότι σκιαγραφεί με σεβασμό και διακριτικότητα τόσο την οικογενειακή της ζωή όσο και την έντονη δράση και ανάμειξή της στα κοινά της χώρας και στον δημόσιο βίο και ισορροπεί άψογα ανάμεσα στην προσωπική και την πολιτική ζωή, χωρίς να ετεροβαρεί, διατηρώντας, την ίδια στιγμή, ένα ανάλαφρο αφηγηματικό ύφος και παραθέτοντας όλα τα γεγονότα που συνθέτουν την προσωπικότητα της αγαπημένης μας Ζέτας.

O γιος της Ζέτας Αιμιλιανίδου, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ευχαρίστησε εκ μέρους της οικογένειας όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου και όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Σημείωσε ότι για τον ίδιο η πιο σημαντική ιδιότητα της Ζέτας είναι αυτή της μητέρας, παρά ως τεχνοκράτη ή πολιτικού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, από την μέρα που γεννήθηκε κουβαλά την ιδιότητα του γιου του Κωστάκη και της Ζέτας και αυτή την ιδιότητα θα κουβαλάει μέχρι την μέρα που θα πεθάνει. Σε αυτούς, πρόσθεσε οφείλει το ζην αλλά και το ευζήν.

Ο συγγραφέας Χαράλαμπος Κασκάνης στην ομιλία του ανέφερε ότι ζητούμενο του βιβλίου «ήταν η σκιαγράφηση της ζωής και του έργου της Ζέτας Αιμιλιανίδου, μέσα από στιγμές, γεγονότα και αφηγήσεις ανθρώπων, που είτε συνέβαλαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της και επηρέασαν τον τρόπο σκέψης της, είτε εμπνεύστηκαν από τη χαρισματική της προσωπικότητα».

Ο κ. Κασκάνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ζέτα Αιμιλιανίδου υπήρξε χωρίς αμφιβολία μια πολύ επιτυχημένη Υπουργός, υπηρετώντας τον τόπο και τον άνθρωπο, από ένα νευραλγικής σημασίας Υπουργείο, σε συνθήκες πολύ δύσκολες και πρωτόγνωρες.

Σημείωσε ότι μέσα από το βιβλίο αναδείχθηκε ότι ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από διαδικασίες ή δυσλειτουργίες του δημοσίου για να μην κάνει εκείνο που πίστευε ότι έπρεπε να γίνει. Είπε επίσης ότι σε συνθήκες που απαιτούσαν εγρήγορση, συλλογική προσπάθεια και ανάληψη ευθύνης, ηγήθηκε με το παράδειγμά της, εργάστηκε ακούραστα για να υλοποιηθούν πολιτικές και να διεκπεραιωθούν αποφάσεις.

«Δεν ήθελε και ποτέ δεν ζήτησε να τύχει διαφορετικής μεταχείρισης επειδή ήταν γυναίκα. Εντυπωσίαζε τους συνομιλητές της με την ευστροφία και το χιούμορ της. Με την ευθύτητά της και την επιμονή να βρει την καλύτερη δυνατή λύση σε κάθε πρόβλημα», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι αν διαφωνούσε με κάτι, δεν υπήρχε περίπτωση να σιωπήσει, όποιοι κι αν ήταν οι συνομιλητές της.

«Η Ζέτα Αιμιλιανίδου έδωσε μαθήματα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας, εντιμότητας και ήθους. Και το έκανε σε περιόδους κρίσης του πολιτικού συστήματος και αμφισβήτησης του πολιτικού προσωπικού», ανέφερε.

Στην εκδήλωση, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου, είπε ότι το βιβλίο αναφέρεται σε έναν ξεχωριστό άνθρωπο και για μια σημαντική γυναίκα της Κύπρου.

Σημείωσε ότι ο Χαράλαμπος Κασκάνης έγραψε μια υποδειγματική βιογραφία που δεν είναι σε καμιά περίπτωση αγιογραφία, χωρίς βερμπαλισμούς και υπερβολές, με σεβασμό στη βιογραφούμενη αλλά και στη δική του υπογραφή, αποδίδοντας μια κατά το δυνατόν πλησιέστερη και αντικειμενικότερη συνοπτική προσέγγιση της ζωής, του έργου της και της προσφοράς της Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Σε χαιρετισμό του ο Βαλεντίνος Πολυκάρπου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του TechIsland έκανε λόγο για μια πολιτικό που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στη δημόσια ζωή και συνέβαλε στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Κύπρου με το όραμά της, την αφοσίωσή της και την ακλόνητη επιθυμία της να υπηρετήσει το κοινό καλό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εξαιρετική της συμβολή στη θέσπιση καινοτόμων πολιτικών για τον τομέα της τεχνολογίας, όπως την άδεια εργασίας για συζύγους υψηλά καταρτισμένων επαγγελματιών από τρίτες χώρες.

«Η Ζέτα Αιμιλιανίδου πίστεψε βαθιά στο όραμα ότι η Κύπρος έπρεπε να αναπτύξει τον τομέα της τεχνολογίας», σημείωσε. Κατάφερε με όραμα και αποφασιστικότητα, όπως ειπε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει πράξη μια πολιτική που άλλαξε τα δεδομένα. Το αποτέλεσμα, όπως είπε, ήταν η δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου πλαισίου που θεμελιώνει, συμβάλλει και υποστηρίζει την ανάπτυξη της Κύπρου ως κόμβο; τεχνολογίας και καινοτομίας.

Επιπλέον, είπε, η πολιτική αυτή αποτέλεσε ουσιαστικό παράδειγμα της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το ευρύτερο καλό της χώρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παρουσιάστηκε στο Προεδρικό το βιογραφικό έργο «Ζέτα Αιμιλιανίδου-«Τύγχανε αναγνώρισης, σεβασμού και αποδοχής από όλο τον κόσμο»
Χαμηλές οι προσδοκίες Ερχιουρμάν για το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη
Σταθερός πυλώνας διαχείρισης ανθρωπιστικών κρίσεων στην περιοχή η Κύπρος
Κρίσιμης σημασίας η Μεσόγειος για την ΕΕ-«Ζωτικής σημασίας η MED9 για διασφάλιση της μεσογειακής ατζέντας
Πρόταση νόμου για περιορισμό των κοινοβουλευτικών θητειών ενώπιον των βουλευτών
Στιούαρτ: Οι Κύπριοι πρέπει να μάθουν να ζουν και πάλι μαζί στο νησί
Στην Προεδρία της Αντιπροσωπείας Ευρωκοινοβουλίου-Σερβίας ο Λουκάς Φουρλάς
Να επιμείνει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανεξαρτήτως τουρκικής στάσης κάλεσε η Αννίτα τον ΠτΔ
Ξεκαθάρισε το τοπίο ο Πρόεδρος για τις δηλώσεις Κουλία-«Καμία θεσμική εκτροπή δεν προκλήθηκε»
Επιμένει ότι η Ομοσπονδία δεν είναι στο μενού της τριμερής ο Ερτουγρούλογλου