Με πτήσεις τσάρτερ και θαλαμηγούς φθάνουν στην Κύπρο, βρετανοί που εγκαταλείπουν το Λίβανο

Αναμένεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες πτήσεις τσάρτερ εντός της ημέρας για να φύγουν από τον Λίβανο Βρετανοί υπήκοοι, σύμφωνα με το Foreign Office, με τον αριθμό των πτήσεων να περιγράφεται ως «περιορισμένος».

Η πρώτη πτήση από τη Βηρυτό με ενοικιασμένο από τη βρετανική κυβέρνηση πολιτικό αεροσκάφος πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, με περίπου 180 επιβάτες να προσγειώνονται στο Μπέρμιγχαμ στις 9 το βράδυ τοπική ώρα. Το αεροσκάφος, ρουμανικής εταιρείας, έκανε στάση στο Βουκουρέστι.

Προτεραιότητα θέσης στην πτήση αυτή είχαν πολίτες ευάλωτων κατηγοριών και οι οικογένειές τους. Εν τέλει οι αιτήσεις για ένα εισιτήριο ήταν πολλές, με αποτέλεσμα το Foreign Office να έχει λάβει την απόφαση για ενοικίαση περισσότερων πτήσεων τις προσεχείς ημέρες.

Μέλη οικογενειών Βρετανών που δεν έχουν βρετανική υπηκοότητα θα πρέπει να κατέχουν βίζα έγκυρη για τουλάχιστον τους επόμενους έξι μήνες για να τους επιτραπεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να μην μετακινούνται προς το αεροδρόμιο της Βηρυτού αν δεν έχουν λάβει ενημέρωση για εξασφαλισμένη θέση στα αεροσκάφη.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, οι Βρετανοί που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο πρέπει να εγγραφούν στις υπηρεσίες του Foreign Office και «να εγκαταλείψουν τη χώρα άμεσα».

Συμπλήρωσε ότι οι πτήσεις θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί και όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Ο κ. Λάμι πρόσθεσε: «Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δείξει τη ρευστότητα της κατάστασης στον Λίβανο. Η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων στον Λίβανο εξακολουθεί να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα μας». 

Πιστεύεται ότι στην εμπόλεμη χώρα παραμένουν τέσσερις με έξι χιλιάδες Βρετανοί και εξαρτώμενα μέλη οικογενειών τους.

Εν τω μεταξύ, ρεπορτάζ των Times αναφέρει πως πολλοί ξένοι υπήκοοι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Βρετανοί, ενοικιάζουν θαλαμηγούς και άλλα ιδιωτικά σκάφη για να φύγουν από τη χώρα μέσω θαλάσσης. Από το λιμάνι της περιοχής Ντιμπαγιέ, όχι μακριά από την πρωτεύουσα, αναχωρούν καθημερινά περίπου επτά σκάφη, με μέσο όρο τους 12 επιβάτες το καθένα. «Προορισμός τους είναι η Αγία Νάπα στην Κύπρο», δηλώνει ο ιδιοκτήτης εταιρείας ενοικίασης θαλαμηγών.

Από την Κύπρο, εξάλλου, και τη βάση Ακρωτηρίου την οποία επισκέφθηκε την Τετάρτη, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι είπε ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις είναι «σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη στη Μέση Ανατολή» με στόχο την εγγύηση της ασφάλειας των Βρετανών στον Λίβανο. «Με ενημέρωσαν για τα σχέδια. Είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν αν χρειαστεί», είπε ο κ. Χίλι.

Ο ταξίαρχος Πολ Μέιναρντ που υπηρετεί στο Ακρωτήρι είπε πως επισκέφθηκε την Τρίτη τη Βηρυτό και είδε πως το αεροδρόμιο είναι πλήρως λειτουργικό.

«Το σχέδιο για την ώρα είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτή τη διέξοδο για τους αμάχους ανοιχτή. Σε ένα ακραίο σενάριο και αν η κατάσταση ασφαλείας επιδεινωθεί στο βαθμό που το αεροδρόμιο στη Βηρυτό κλείσει, τότε προφανώς πρέπει να έχουμε επιλογές ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει να εκτελεί αυτό το σημαντικό καθήκον που έχει, δηλαδή την προστασία των Βρετανών πολιτών», είπε ο ταξίαρχος.

Συμπλήρωσε πως αν το αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι κλείσει, η βρετανική κυβέρνηση θα εξετάσει την εκκένωση «δια θαλάσσης και αέρα, περιλαμβανομένων ελικοπτέρων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Δέσμευση Βουλής για εκσυγχρονισμό νομοθεσίας για ευημερία των ζώων
Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Κύπρου για εγγραφή κουμανδαρίας σε Διεθνή Κατάλογο UNESCO
Βίντεο από την άφιξη του C-130 με τους 38 Κύπριους-Συνεχίζει την παροχή προξενικής αρωγής το ΥΠΕΞ
Πράσινο βουλής για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στον διορισμό επί δοκιμασία/αφυπηρέτηση διοικητικών του ΠΚ
Διαμαρτυρία ΕΚΥΣΥ έξω από το ΥΠΟΙΚ-Εγκρίθηκε υπόμνημα προς τον ΠτΔ
Πάνω από τις μισές πισίνες στην Κύπρο δεν έχουν άδεια λειτουργίας-Ζητά εκσυγχρονισμό η Βουλή
Επαναπατρίστηκαν 38 Κύπριοι από το Λίβανο-Προσγειώθηκε στη Λάρνακα το C-130
ΠτΔ: Προσήλωση για συνεργασία για ισότιμη απόλαυση δικαιωμάτων
Με πτήσεις τσάρτερ και θαλαμηγούς φθάνουν στην Κύπρο, βρετανοί που εγκαταλείπουν το Λίβανο
Σε εξέλιξη η εκκένωση Κυπρίων και Ελλαδιτών από το Λίβανο-Στη λίστα 60 πρόσωπα