Ξεκαθάρισε το τοπίο ο Πρόεδρος για τις δηλώσεις Κουλία-«Καμία θεσμική εκτροπή δεν προκλήθηκε»

Δεν προκλήθηκε καμία θεσμική εκτροπή είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος είχε πει ότι θα προχωρούσε σε διορισμό νέου Γενικού Ελεγκτή όταν θα προέδρευε της χώρας στην απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Προέδρου της Βουλής.

«Ούτε θεσμική εκτροπή, ούτε τίποτε. Είχα ακούσει τις δηλώσεις του κ. Κουλία. Ήμουν σε συζητήσεις. Δεν είχα αποφασίσει από προηγουμένως, χωρίς να γνωρίζω ποια είναι η απόφαση αν θα διορίσω νέο γενικό ελεγκτή. Χωρίς να γνωρίζω θα έκανα σκέψεις ή προβληματισμούς; Όχι, φυσικά», είπε.

Σημείωσε ότι όταν βγήκε η απόφαση συζητούσε με το άτομο το οποίο διόρισε και ο διορισμός θα γινόταν την ημέρα που έγινε. «Άρα ούτε θεσμική κρίση, ας μην δημιουργούμε μόνοι μας “κρίσεις” σε εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά, χωρίς να υπάρχει θέμα», είπε.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο. «Ακόμη και στην περίπτωση απουσίας του Προέδρου, αυτός που εκπροσωπεί τον Πρόεδρο είναι σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο που προχωρεί σε οποιεςδήποτε ενέργειες. Άρα, ας μη δημιουργούμε μόνοι μας οποιεσδήποτε θεσμικές κρίσεις ή θέματα χωρίς στην ουσία να υπάρχουν», επανέλαβε.

Ερωτηθείς για το πού βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις σε Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Πρόεδρος είπε ότι «είμαστε σε προχωρημένο στάδιο», προσθέτοντας ότι θα προχωρήσει και η μεταρρύθμιση στην Κεντρική Τράπεζα και σε άλλους θεσμούς.

«Ξεκινήσαμε πρώτα από όλα με την εκτελεστική εξουσία. Ο θεσμός του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου δίνει εξουσίες που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα. Υπάρχουν και άλλα που γίνονται. Γενικότερα είναι μια προσπάθεια που δεν αφορά πρόσωπα, αφορά θεσμούς και πώς εκσυγχρονίζουμε αυτό το κράτος», είπε.

Δειτε Επισης

Κρίσιμης σημασίας η Μεσόγειος για την ΕΕ-«Ζωτικής σημασίας η MED9 για διασφάλιση της μεσογειακής ατζέντας
Πρόταση νόμου για περιορισμό των κοινοβουλευτικών θητειών ενώπιον των βουλευτών
Στιούαρτ: Οι Κύπριοι πρέπει να μάθουν να ζουν και πάλι μαζί στο νησί
Στην Προεδρία της Αντιπροσωπείας Ευρωκοινοβουλίου-Σερβίας ο Λουκάς Φουρλάς
Να επιμείνει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανεξαρτήτως τουρκικής στάσης κάλεσε η Αννίτα τον ΠτΔ
Ξεκαθάρισε το τοπίο ο Πρόεδρος για τις δηλώσεις Κουλία-«Καμία θεσμική εκτροπή δεν προκλήθηκε»
Επιμένει ότι η Ομοσπονδία δεν είναι στο μενού της τριμερής ο Ερτουγρούλογλου
Διαψεύδει τον Τατάρ ο Πρόεδρος-«Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας»
Απορρίπτει το Υπουργείο Γεωργίας το δημοσίευμα του Politico για τον ρόλο Καδή στην περίπτωση του ΟΕΔΑ Πεντακώμου
Κρατά τις καλές πρακτικές Οδυσσέα ο Γ. Ελεγκτής-Θα δημοσιεύει ειδικές εκθέσεις, κάνει βήμα πίσω από ΜΜΕ