«Ίσως η σύγκρουση Ιράν με Ισραήλ να βολεύει μερικά κράτη του Κόλπου»-Οι εκτιμήσεις αναλυτή στον Guardian

Παρά την ευρεία λαϊκή υποστήριξη στα κράτη του Περσικού Κόλπου για την παλαιστινιακή υπόθεση, οι ηγέτες τους πολύ δύσκολα θα αλλάξουν τη κοινή στρατηγική που ακολουθούν εδώ και χρόνια, η οποία προβλέπει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και - μόνο - πολιτικής στήριξης στον θύλακα.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανάλυσή του στον Guardian o διπλωματικός συντάκτης Πάτρικ Γουίντορ, εκτιμώντας ότι ορισμένοι ηγέτες των εν λόγω κρατών μπορεί και να μην αισθάνονται τόσο άσχημα παρακολουθώντας την κλιμάκωση της επιθετικότητας ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ τα τελευταία 24ωρα.

«Μπορεί τα γεγονότα να αλλάζουν γρήγορα, αλλά προς το παρόν αντιμετωπίζουν την προοπτική ενός Ισραήλ αποφασισμένου να ξεπεράσει το αδιέξοδο στη Γάζα εξοντώνοντας τη στρατιωτική ηγεσία της Χεζμπολάχ και καθιστώντας το Ιράν τόσο αδύναμο που δεν θα μπορεί να επιτεθεί ξανά. Οι αναφορές ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ή ακόμα και τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, σίγουρα θα προκαλέσουν ανησυχία στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC). Ένας Άραβας διπλωμάτης, που δεν έχει καλές σχέσεις με το Ιράν, δήλωσε ότι ανησυχεί για τις ηθικές συνέπειες μιας "απόλυτης νίκης" του Ισραήλ, αφού αυτή θα έδινε ένα σκληρό μάθημα στη Μέση Ανατολή - ότι η "δικαιοσύνη" μπορεί να επιτευχθεί μέσω ολοκληρωτικού πολέμου», αναφέρει ο αναλυτής της βρετανικής εφημερίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Ισορροπία τρόμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ-Έξι νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς στη Βηρυτό

Και συνεχίζει: «Η πάγια θέση του GCC, υπό την προεδρία του Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, πρωθυπουργού του Κατάρ, παραμένει ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ αποτελεί τη λύση στην κρίση. Ωστόσο, η δολοφονία από το Ισραήλ του βασικού διαπραγματευτή της Χαμάς στο Κατάρ, Ισμαήλ Χανίγια, κατάφερε ένα βαρύ πλήγμα στις προσπάθειες της Ντόχα να σημειωθεί πρόοδος σε αυτό αυτό μέτωπο.

Ομοίως, στο δεύτερο μέτωπο – αυτό του Λιβάνου – τα κράτη του GCC, συμπεριλαμβανομένων του Κουβέιτ, του Ομάν, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν ήδη παροτρύνει το Ισραήλ να σεβαστεί την κυριαρχία της χώρας και να αποδεχτεί μια κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν έδωσε την έγκρισή του για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Αν το Ισραήλ συνεχίσει να έχει την ίδια στάση, τα κράτη του Κόλπου και τα αραβικά κράτη μπορεί να βρεθούν μπροστά σε ένα δίλημμα. Από τη μια μεριά, η μακροπρόθεσμη αποδυνάμωση της επιρροής του Ιράν θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ανεπιθύμητο και αποσταθεροποιητικό κενό, με αποτέλεσμα μόνο το ισραηλινό «Σιδηρούν Τείχος» θα κυριαρχεί στην περιοχή. Από την άλλη μεριά, θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία σε περιφερειακά κράτη να εκμεταλλευτούν την αδυναμία του Ιράν και να παραγκωνίσουν τους μη κρατικούς παράγοντες που υποστηρίζονται από το Ιράν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένοντας την σκληρή απάντηση του Ισραήλ-Στο στόχαστρο μπορεί να βρεθεί η πετρελαιοχημική βιομηχανία

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Guardian, «πολλά κράτη της περιοχής έχουν λόγους να επιθυμούν την αποδυνάμωση της Τεχεράνης». «Ένα αποδυναμωμένο Ιράν θα μπορούσε να διευκολύνει τον πρόεδρο του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, να περιορίσει τις φατρίες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μπορεί να ανακτήσει την επιρροή του στον Λίβανο - παρότι και η Χεζμπολάχ έχει δείξει υποστήριξη στο πρόσωπό του.

Η Ιορδανία ανησυχεί για το Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης, παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές συγκέντρωσε το 28% των ψήφων. Η Ιορδανία κατά καιρούς κατηγορεί το Ιράν ότι προσπαθεί να υποκινήσει ομάδες εχθρικές προς αυτήν.

Το Μπαχρέιν, το οποίο εξομάλυνε τις σχέσεις του με το Ισραήλ το 2020, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντιμετωπίζει τακτικά φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις. Το φιλοϊρανικό LuaLua TV ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει σιιτικές διαδηλώσεις σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα.

Το Κουβέιτ βρίσκεται σε μακροχρόνιο ανταγωνισμό με το Ιράν για την εξόρυξη φυσικού αερίου από ένα αμφισβητούμενο υπεράκτιο κοίτασμα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Tο τηλεφώνημα Σολτς-Πούτιν και οι 70 μέρες περιθώριο που έχει δώσει η εκλογή Τραμπ για λύση του Ουκρανικού
Πούτιν σε Σολτς-Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη νέα εδαφική πραγματικότητα
Στο στόχαστρο ερευνών ο προσωπάρχης του Νετανιάχου για αλλαγές στο έγγραφο για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
Ικανοποίηση Τουσκ για συνομιλία Σολτς-Πούτιν-«Χάρηκα που είπε τίποτε για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία»
Το Ισραήλ έπληξε μυστική πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση του Ιράν τον Οκτώβριο
Επεισόδια στην Αμπχαζία σε διαδήλωση κατά οικονομικής συμφωνίας με τη Μόσχα
Πούτιν και Σολτς θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία, την πρώτη μετά από δύο χρόνια
«Συγγνώμη» ζήτησε ο πρόεδρος της περιφέρειας της Βαλένθια-«Δεν θα αποφύγω οποιαδήποτε ευθύνη»
Αχώριστοι φίλοι Τραμπ και Μπάιντεν-Ξεκαρδιστικό βίντεο με AI μετά τη συνάντησή τους έγινε viral
Νεαρή παρενοχλήθηκε από μοτοσικλετιστή στο Ιράν-Aντεπιτέθηκε και τη συνέλαβαν επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ