Διαψεύδει τον Τατάρ ο Πρόεδρος-«Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας»

Δεν είναι ανοικτής ατζέντας η τριμερής συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συγκάλεσε για τη Δευτέρα στις 11 το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις σε σχέση και με την τριμερή συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη. 

Αναφερόμενος εξάλλου στη Σύνοδο Κορυφής των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9) που θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως μαζί με τους ηγέτες των εννέα χωρών θα βρεθεί και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και πως έχει καλέσει και τον Βασιλιά της Ιορδανίας να παραστεί στη Σύνοδο,  προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή "και πώς μπορούμε ως ΕΕ αλλά και ως Κυπριακή Δημοκρατία να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίπτει το 4+1 η Κυβέρνηση-Δεν θέλει τριμερή κοινωνικού χαρακτήρα αλλά ουσίας

Προσερχόμενος το πρωί στο Cyprus Forum 2024, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η τριμερής συνάντηση δεν είναι ανοικτής ατζέντας. "Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας. Η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα".

Πρόσθεσε ότι ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. "Από κει και πέρα, επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα που για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά".

Σημείωσε ότι "αναμένουμε να δούμε, προετοιμαζόμαστε για συνάντηση", την οποία χαρακτήρισε "θετική εξέλιξη". "Με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα", είπε.

Ο Πρόεδρος σχολίασε ότι "είναι θετικό ότι γίνεται αυτό το δείπνο. Από ‘κει και πέρα, δεν θέλω να πω πολλά, επικεντρώνομαι στη συζήτηση, στο αποτέλεσμα. Να υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό με ενδιαφέρει", επεσήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ρυθμούς τριμερούς μπήκε το Κυπριακό, ερώτημα η κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας

Ερωτηθείς για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, είπε ότι είμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, μια περιοχή όπου βλέπουμε τις ανησηχυτικές εξελίξεις. "Είμαστε ένα κράτος που διατηρούμε φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Είμαστε το κράτος που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μία πολύ σημαντική σύνοδος των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9) στην Κύπρο. "Θα είναι η Πρόεδρος της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής μαζί μας. Έχω καλέσει τον Βασιλιά της Ιορδανίας να παρευρεθεί σε αυτή τη σύσκεψη με αντικείμενο συζήτησης όλες αυτές τις εξελίξεις και πώς μπορούμε ως ΕΕ αλλά και ως Κυπριακή Δημοκρατία να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση, γιατί είναι πολύ δύσκολη κατάσταση", επεσήμανε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στιούαρτ: Οι Κύπριοι πρέπει να μάθουν να ζουν και πάλι μαζί στο νησί
Στην Προεδρία της Αντιπροσωπείας Ευρωκοινοβουλίου-Σερβίας ο Λουκάς Φουρλάς
Να επιμείνει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανεξαρτήτως τουρκικής στάσης κάλεσε η Αννίτα τον ΠτΔ
Ξεκαθάρισε το τοπίο ο Πρόεδρος για τις δηλώσεις Κουλία-«Καμία θεσμική εκτροπή δεν προκλήθηκε»
Επιμένει ότι η Ομοσπονδία δεν είναι στο μενού της τριμερής ο Ερτουγρούλογλου
Διαψεύδει τον Τατάρ ο Πρόεδρος-«Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας»
Απορρίπτει το Υπουργείο Γεωργίας το δημοσίευμα του Politico για τον ρόλο Καδή στην περίπτωση του ΟΕΔΑ Πεντακώμου
Πάνω από 300 σελίδες το πόρισμα του εμπειρογνώμονα για τη Μονή Αββακούμ-«Βλασφημία το βιβλίο»
Κρατά τις καλές πρακτικές Οδυσσέα ο Γ. Ελεγκτής-Θα δημοσιεύει ειδικές εκθέσεις, κάνει βήμα πίσω από ΜΜΕ
Απορρίπτει το 4+1 η Κυβέρνηση-Δεν θέλει τριμερή κοινωνικού χαρακτήρα αλλά ουσίας