Απορρίπτει το 4+1 η Κυβέρνηση-Δεν θέλει τριμερή κοινωνικού χαρακτήρα αλλά ουσίας

Απορρίπτει τις αξιώσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ για συνάντηση 4+1, με τις «μητέρες πατρίδες», η Κυβέρνηση που επιδιώκει μία συνάντηση επί της ουσίας στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πηγαίνει με κόκκινες γραμμές στη συνάντηση, ωστόσο η απαίτηση είναι ότι δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση πέραν των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε πως ως Κυβέρνηση αναμένεται να μεταβούν στη Νέα Υόρκη με συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζοντας πως θέλουν να είναι ρεαλιστές. «Βλέπουμε τις δηλώσεις από την άλλη πλευρά και δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλη αισιοδοξία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην έχει χαρακτήρα κοινωνικό η συνάντηση. Η δική μας επιθυμία είναι να αποτελέσει το πρώτο βήμα για να πάμε στις διαπραγματεύσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ρυθμούς τριμερούς μπήκε το Κυπριακό, ερώτημα η κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η συνάντηση θα είναι άτυπη ή δείπνο, ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μεταβάλει το πρόγραμμά του για να είναι στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη. Η μορφή της συνάντησης, κατά πόσο θα είναι άτυπη, δείπνο ή κατ’ ιδίαν διαλόγου, είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε. Είμαστε ανοιχτοί για να πάμε στη συνάντηση με εποικοδομητικό πνεύμα, θέλουμε να δούμε τα όρια της άλλης πλευράς. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και δηλωμένη».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αντωνίου επεσήμανε πως ως Κυβέρνηση δεν αναμένεται να πάνε στη συνάντηση με κόκκινες γραμμές, όμως «η προφανής απαίτησή μας είναι όταν μία διαδικασία γίνεται υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση πέραν των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών».

Σχολιάζοντας τις αξιώσεις του κατοχικού ηγέτη περί συνάντησης 4+1, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι οι δύο κοινότητες, η Ελλάδα και η Τουρκία, ο Γιάννης Αντωνίου επεσήμανε πως «είναι μία αξίωση του κ. Τατάρ, ώστε να είναι αντιπρόσωποι των δύο κοινοτήτων με τις “μητέρες πατρίδες” στην παρουσία των ΗΕ. Εμάς αυτό το σχήμα δεν μας βρίσκει σύμφωνους, επειδή η ΚΔ δεν μπορεί να υποβαθμίσει την οντότητά της και να πάει ως κοινότητα. Υπό αυτή την έννοια, εμείς θεωρούμε πως η παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων είναι σημαντική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάει Λονδίνο και μετά Νέα Υόρκη για τριμερή ο Πρόεδρος-Στις 15 του μήνα το ραντεβού

Αναφορικά με τη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και κατά πόσο θα τεθεί το Κυπριακό στο επίκεντρο, δεδομένου ότι η Βρετανία είναι μία εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, ο Γιάννης Αντωνίου επεσήμανε πως «η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου είχε ζητηθεί εδώ και δύο εβδομάδες. Είναι συγκυριακό ότι θα ακολουθήσει η τριμερής στη Νέα Υόρκη. Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε τις προσεγγίσεις και παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια, που θα έχει ως κατάληξη την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο από την συμφωνημένη λύση και οι αξιώσεις του κ. Τατάρ για απευθείας εμπόριο, επαφές και πτήσεις, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η Κυβέρνηση μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, με κάποια δεδομένα που θα θεωρηθούν ως δυνατά χαρτιά, ο κ. Αντωνίου ξεκαθάρισε πως «η θέση περί αναζήτησης λύσης για επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας εδράζεται σε ένα νομικό υπόβαθρο που προσφέρει διάφορα εργαλεία. Κανένα μέλος του ΣΑ δεν αποδέχεται την αξίωση για λύση δύο κρατών, κανένα κράτος μέλος δεν το αποδέχεται και πηγαίνει με αυτοπεποίθηση στη συνάντηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε τριμερή χωρίς ημερήσια διάταξη στις 15 Οκτωβρίου ο Τατάρ

Δειτε Επισης

«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα