Διαζύγιο Κυβέρνησης με ανάδοχο εταιρεία για το ejustice-Στη ζυγαριά τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Άντρια Δημητρίου 15:19 - 02 Οκτωβρίου 2024
Έπεσαν οι τίτλοι τέλους για την πλατφόρμα e-justice, μετά από επιστολή τερματισμού της σύμβασης που στάλθηκε από πλευράς Κυβέρνησης στην ανάδοχο εταιρεία, αφού οι τελευταίες δοκιμές που έγιναν εντός του καλοκαιριού, ως ύστατη προσπάθεια να επανέλθει το σύστημα το οποίο θα έλυνε τα χέρια των δικηγόρων, δεν έφεραν ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, πριν από περίπου 15 μέρες είχε σταλεί προειδοποιητική επιστολή από την αναθέτουσα αρχή στην εταιρεία, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση του συστήματος, μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Κυβέρνησης για τερματισμό της σύμβασης, αφού δεν επιτεύχθηκε ούτε η ομαλή λειτουργία του, ούτε έλυσε τα προβλήματα του τα οποία προέκυψαν από την πρώτη στιγμή.
Με την πάροδο των ημερών και αφού δεν λήφθηκε απάντηση από την ανάδοχο εταιρεία, παρά τις προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους εννέα μήνες για να γίνουν διορθώσεις στο σύστημα, η Κυβέρνηση αποφάσισε να αποστείλει σήμερα επιστολή τερματισμού της σύμβασης, αφού δεν τηρήθηκαν οι όροι της και παράλληλα δεν λήφθηκε κάποια απάντηση.
Σημειώνεται πως το αρχικό ύψος του ποσού υλοποίησης του έργου, ανερχόταν στα 6,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, λίγες μέρες πριν να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα και να καταρρεύσει από την πρώτη μέρα, κατατέθηκαν τα 1,2 εκατ. ευρώ. Μετά από δύο προσπάθειες που έγιναν, τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά και μέσα του καλοκαιριού, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα του συστήματος και να τεθεί επιτέλους σε λειτουργία, δεν υπήρξαν θετικά αποτελέσματα και ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση προχώρησε σε διαζύγιο με την ανάδοχο εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2009, ωστόσο η προκήρυξη του διαγωνισμού προσφορών έγινε το 2017.
Τα επόμενα βήματα
Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι, πληροφορίες αναφέρουν πως στα σχέδια της Κυβέρνησης επικρατούν δύο σενάρια, εκ των οποίων το ένα, που είναι η επέκταση του i-justice, να θεωρείται το επικρατέστερο.
Ωστόσο, αυτό που θα εξεταστεί, όπως αναφέρεται από πλευράς αρμοδίων, είναι το κατά πόσο το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να επεκταθεί, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των δικηγόρων για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, καθώς και το αν μπορούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες κατά την χρήση του.
Όλα τα ζητήματα και τα σενάρια, αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, στο επίκεντρο των οποίων θα τεθεί η επέκταση του i-justice, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτή ή όχι και να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Το δεύτερο συνέριο είναι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού προσφορών, κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει με γρήγορες διαδικασίες, δεδομένου πως υπήρξε ήδη αρκετά μεγάλη καθυστέρηση με την εταιρεία που είχε αναλάβει αρχικά το έργο, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν.
Το μόνο σίγουρο, είναι πως η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη αποτελεί ένα μεγάλο έργο αλλά και πρόκληση για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, αφού ήδη έχουν περάσει αρκετά χρόνια που γίνεται αυτή η προσπάθεια και τα μέχρι στιγμής προβλήματα δεν επέτρεψαν την υλοποίηση του σχεδίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οδεύει προς... καταδίκη το e-justice, δεν επιλύονται τα προβλήματα-«Αγορεύσεις» για την τύχη του συστήματος