Καλούνται να ανατρέψουν τα δεδομένα Αρναούτης και Σταύρου-Οι προτεραιότητες και οι ενδεχόμενες ανακατατάξεις

Θεμιστός Αρναούτης και Πανίκος Σταύρου, ο νέος Αρχηγός και Υπαρχηγός της Αστυνομίας, ανέλαβαν καθήκοντα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπου το Σώμα Ασφαλείας έπεσε στα μάτια των πολιτών, μετά από μια σειρά αστοχιών που καταγράφηκαν την τελευταία τετραετία, κατά την θητεία του Στέλιου Παπαθεοδώρου, ο οποίος παύφθηκε από τον Πρόεδρο, αφού η απόδραση του ισοβίτη αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το δικαίωμα παύσης Αρχηγού από ΠτΔ μέσα από δικαστικές αποφάσεις-Το ελεύθερο πεδίο και το κριτήριο της εικόνας

Κωλυσιεργία σε σημαντικές έρευνες, αδράνεια και αποχή για μέλη της Αστυνομίας που εμπλέκονταν σε σκάνδαλα ή σε βάρος τους προέκυπταν ποινικά αδικήματα, σκιές για συγκάλυψη υποθέσεων, λανθασμένοι χειρισμοί, οπαδική βία, αστοχίες στην διαχείριση σοβαρών επεισοδίων, έξαρση οργανωμένου εγκλήματος και πάρτι εμπρηστών, είναι μόνο μερικά που στιγμάτισαν όχι μόνο την θητεία του πρώην Αρχηγού, αλλά και ολόκληρη της Αστυνομίας. Αποτέλεσμα, το αίσθημα ασφάλειας να βρίσκεται στα τάρταρα και η επάρκεια του Σώματος να τίθεται υπό αμφισβήτηση, αφού οι διαδοχικές αποτυχίες κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η απόδραση του ισοβίτη, ειδικότερα ως προς τις συνθήκες που κατάφερε να ξεφύγει από αστυνομικούς μιας επίλεκτης ομάδας αλλά και δεσμοφυλάκων, ήταν η κορυφή του παγόβουνου, αφού η Αστυνομία γελοιοποιήθηκε και έδειξε αυτό που φωνάζουν εδώ και καιρό αρκετοί αστυνομικοί, πως αντί ο Αρχηγός να επικεντρωθεί στην ουσία, ώστε να αλλάξουν τα κακώς έχοντα, έδωσε έμφαση στην επικοινωνιακή στρατηγική, εξού και πολλές φορές παρουσιαζόταν άμοιρη ευθυνών, χωρίς να γίνονται διορθωτικές κινήσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η απόδραση του ισοβίτη, ήταν η 21η τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωστόσο δεν ήχησε νωρίτερα το καμπανάκι στον Αρχηγό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάλεσε τον νέο Αρχηγό και Υπαρχηγό της Αστυνομίας να εργαστούν με όσο το δυνατόν λιγότερες δηλώσεις και περισσότερες πράξεις και ενέργειες, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας, ενώ έδειξε να γνωρίζει τα μέτωπα που έπληξαν τα τελευταία χρόνια το κύρος της Αστυνομίας. Και αυτό διότι, ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών, την εγκληματικότητα που σχετίζεται άμεσα και με το αίσθημα ασφάλειας και τον χουλιγκανισμό, ενώ υπέδειξε πως «θέλω να τρέξουν ακόμη πιο γρήγορα οι ανακριτικές εργασίες σε σχέση με τα οποιαδήποτε φαινόμενα διαφθοράς οποιονδήποτε και αν αφορούν».

Το διακύβευμα της νέας ηγεσίας της Αστυνομίας, είναι να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να εμπιστεύονται το Σώμα Ασφαλείας, σε όλα τα επίπεδα, εξού και σε πρώτο πλάνο θα πρέπει να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί η επάρκεια μελών και Τμημάτων, ειδικότερα αυτά που στην πλάτη τους έχουν διάφορες αστοχίες. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι ορατό το ενδεχόμενο επανάληψης λαθών, που ήδη έγιναν αρκετά και δεν σηκώνει άλλα η Αστυνομία.

Ο νέος Αρχηγός, Θεμιστός Αρναούτης, έχει στην πλάτη του μια εμπειρία, λόγω της εμπλοκής του στην διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων αλλά και σε επιχειρησιακές επιχειρήσεις, που του δίνουν τα εχέγγυα να επαναξιολογήσει καταστάσεις, Τμήματα και μέλη, ώστε να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, ενώ από την άλλη, είχε εμπλοκή και έρευνες που αφορούσαν τα ζητήματα διαφθοράς που υπέδειξε ο Πρόεδρος και ως εκ τούτου έχει την ευκαιρία να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, ώστε να ξεδιαλύνει οποιεσδήποτε σκιές ενδεχομένως να έχουν δημιουργηθεί.

Από την άλλη, ο Υπαρχηγός, Πανίκος Σταύρου, επίσης έχει στην πλάτη του μια μακρά εμπειρία σε ό,τι αφορά τα επιχειρησιακά ζητήματα, δεδομένου πως υπηρέτησε για χρόνια στην ΥΚΑΝ και ως εκ τούτου γνωρίζει καταστάσεις, που είτε αφορούν θέματα που σχετίζονται με το έγκλημα ή ακόμα και με θέματα διαφθοράς, που σε κάποιες περιπτώσεις τα δύο είναι αλληλένδετε, όπως έδειξε και η ιστορία.

Δεδομένου των λαθών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία έφεραν την Αστυνομία στη σημερινή κατάσταση, δυστυχώς δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την νέα ηγεσία, αφού δικαιολογημένα οι πολίτες έχουν απαιτήσεις και το πιο απλό που ζητούν, είναι να νιώθουν πως το Σώμα Ασφαλείας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια σε οποιοδήποτε και να εφαρμόζει τους νόμους κατά ίσο τρόπο. Είναι για αυτό το λόγο, που οι καταστάσεις πιέζουν τον Αρναούτη και Σταύρου, οι οποίοι έπιασαν δουλειά, θέλοντας να ανατρέψουν τα σε βάρος της Αστυνομίας δεδομένα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η νέα ηγεσία, που έδειξε να αντιλαμβάνεται τον εκτροχιασμό της κατάστασης που οδήγησαν την Αστυνομία βήματα πίσω, ενδέχεται να προβεί σε ανακατατάξεις, επαναξιολογώντας δεδομένα, ώστε να καταρτίσει νέα στρατηγική, αφού κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η προηγούμενη δεν έφερε θετικά αποτελέσματα.

Εξάλλου, στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Αρναούτης ανέφερε πως «το ότι τα τελευταία 64 χρόνια δεν είχαμε κάποια ουσιαστική αναδιοργάνωση, αυτό καθίσταται αναγκαίο να γίνει», ενώ στις προτεραιότητες του έβαλε την διαχείριση του οργανωμένου εγκλήματος, την οπαδική βία αλλά και τα θέματα διαφθοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην επάρκεια κρύβεται η ουσία... Θέλουμε ειδικό κανονισμό για την φρούρηση κατάδικου και όχι της... σούβλας;

Δειτε Επισης

Ποινή φυλάκισης σε 26χρονο για διάρρηξη πρατηρίου
Από Αρχιμανδρίτες απλοί μοναχοί-Η ανακοίνωση του Συνοδικού για το σκάνδαλο Αββακούμ
Αγοράκι παρασύρθηκε από όχημα στην Πάφο-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Τροχαίο ατύχημα στη Λευκωσία-Όχημα παρέσυρε πεζό
Βαριά καμπάνα σε 49χρονο οδηγό-Φυλάκιση, βαθμοί ποινής και στέρηση άδειας
Εκτίμηση Ντενβίζ για σφετερισμό-«Δεν θα έχουν αποτέλεσμα οι αγωγές»
Καθαιρέθηκαν οι Αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος-Προστέθηκαν δυο νέες κατηγορίες
Κατοχύρωση των Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών ζητούν οι Βουλευτές
Διαζύγιο Κυβέρνησης με ανάδοχο εταιρεία για το ejustice-Στη ζυγαριά τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Καλούνται να ανατρέψουν τα δεδομένα Αρναούτης και Σταύρου-Οι προτεραιότητες και οι ενδεχόμενες ανακατατάξεις