Όλα δείχνουν πως ήταν από πυραύλους τα φωτεινά σημάδια στον ουρανό-«Ήταν μακριά από την Κύπρο»

Όλα δείχνουν πως τα φωτεινά σημάδια στον ουρανό της Κύπρου, το βράδυ της Τρίτης, ήταν από τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως ανέφερε η Κυβέρνηση, η οποία ωστόσο διαμήνυσε ότι δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας, για την χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, διαμήνυσε εξάλλου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και με τις σχέσεις που έχει με όλα τα κράτη της περιοχής, συνδράμει στον ύψιστο βαθμό για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Παράλληλα, τοποθετήθηκε και για μια νέα πιθανή μεταναστευτική κρίση, ξεκαθαρίζοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε σχέση με τη μεταφορά Κυπρίων από τον Λίβανο, με το μεταγωγικό C-130 που ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει στην Κύπρο η Ελλάδα, δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα.

Ο κ. Λετυμπιώτης, αναφέρθηκε αρχικά στις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Τρίτης, από τα φωτεινά σημάδια στον ουρανό, που ήταν ορατά σε όλη την Κύπρο, λέγοντας πως «κατανοούμε το αίσθημα των πολιτών. Πρόκειται για υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι ήταν σε μεγάλο ύψος, αλλά και σε μεγάλη απόσταση από την Κύπρο, γι’ αυτό φαίνονταν. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία στους πολίτες. Είμαστε κράτος της Ε.Ε».

Κληθείς να σχολιάσει εάν κινδυνεύουμε με πτώση πυραύλου στη χώρα, από λάθος, είπε πως, «χωρίς να είμαι ειδικός για να σας αναλύσω πως θα εξελιχθεί η όποια κλιμάκωση, δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη, αλλά δεν συντρέχει αυτή τη στιγμή οποιοσδήποτε κίνδυνος για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Αναμονή για το C-130, καμία ανησυχία από την παρουσία Αμερικανών

Την ίδια ώρα, σε σχέση με τις εκκενώσεις από το Λίβανο, διαμήνυσε πως «σε περίπτωση που αφορά εκκενώσεις τρίτων κρατών ή κρατών Ε.Ε. δεν μπορεί κανένας να τους απαγορεύσει να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Γι’ αυτό ενεργοποιήθηκε το “Εστία”, ώστε να είμαστε έτοιμοι και μόλις δεχθούμε την πρώτη κλήση να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε», ενώ σε σχέση με το πότε θα φτάσει στην Κύπρο το C-130 που υποσχέθηκε η Ελλάδα για μεταφορά πολιτών με κυπριακό διαβατήριο, είπε πως «δεν υπάρχει προγραμματισμός για το πότε θα πάει».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει εάν η ομπρέλα ασφαλείας των Βρετανικών Βάσεων καλύπτει και τις ελεύθερες περιοχές, υπέδειξε πως «πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς, γιατί δεν είμαστε μέλος αυτής της κρίσης. Δεν συντρέχει κίνδυνος ή να υπάρξει η ομπρέλα προστασίας. Εμείς προσπαθούμε και αξιοποιούμε στο μέγιστο βαθμό το ρόλο μας για αποκλιμάκωση της κρίσης. Οι σχέσεις που διατηρεί η Δημοκρατία με όλα τα κράτη της περιοχής είναι κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε και διατηρούμε.»

Σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό και το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης, είπε ότι «ασφαλώς είναι μια παράμετρος που λαμβάνουμε υπόψιν και είναι στους αποτρεπτικούς σχεδιασμούς. Συζητείται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι υπάρχει αυτή η εγκύτητα με τον Λίβανο. Δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας πως θα εξελιχθούν τα δεδομένα. Οι πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν αυτή τη στιγμή το Λίβανο, είναι για να απομακρυνθούν από τον πόλεμο και όχι για να μεταναστεύσουν, ενώ δεν αποκλείεται να επιλέξουν χερσαίες οδούς, παρά δια θαλάσσης για την Κύπρο».

«Δεν θέλουμε προσωρινές, αλλά μόνιμες λύσεις»

Στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο τέθηκε εξάλλου πως η επίθεση στο Ισραήλ, αύξησε άμεσα τις τιμές των καυσίμων, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πληθωριστική κρίση και ως εκ τούτου ρωτήθηκε εάν αξιολογούν τα μέτρα που λαμβάνουν ως Κυβέρνηση με δεδομένο ότι διακόπηκε η στήριξη της Κυβέρνησης για το ρεύμα και τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

Ο κ. Λετυμπιώτης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «διαρκώς αξιολογούμε τα μέτρα. Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις που δεχθήκαμε το προηγούμενο διάστημα ήταν αποτέλεσμα και της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και στη Μέση Ανατολή. Συνεχώς αξιολογούμε και λαμβάνουμε μέτρα, αλλά δεν μπορούμε με προσωρινά μέτρα. Όταν υπάρχουν είναι αποδεκτό ότι χρειάζονται, όταν αποκόπτονται, υπάρχει αντίδραση».

Σημείωσε εξάλλου ότι «η κίνηση για αυξήσεις στον δημόσιο τομέα, δείχνει το δρόμο και αναμένουμε και από τον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει με τις ίδιες ενέργειες. Δυστυχώς δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε πως θα έχουν οι εξελίξεις στην περιοχή μας και γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε το οικονομικό μαξιλαράκι, ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε τους πολίτες εάν και εφόσον χρειαστεί. Άρα δεν θέλουμε προσωρινά μέτρα, αλλά μόνιμα».

1000 άτομα με κυπριακό διαβατήριο στον Λίβανο

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης, ο οποίος ανέφερε ότι οι πολίτες με κυπριακό διαβατήριο που διαμένουν στο Λίβανο είναι περίπου χίλιοι, ωστόσο πολύ μικρός αριθμός ζήτησε να αποχωρήσει από τη χώρα.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Γκότσης ανέφερε αρχικά ότι «χθες βράδυ ενεργοποιήθηκε πλήρως το σχέδιο «Εστία», εφόσον αυτό χρειαστεί. Δεν υπήρξαν αιτήματα και πλεον γίνεται συντονισμός με κάποιες χώρες, για στήριξη των προσπαθειών για αναχωρήσεις από τη χώρα που βρίσκεται σε κρίση».

Σημείωσε επίσης ότι μια χώρα που έκανε έκκληση για να αναχωρήσουν πολίτες της από το Λίβανο είναι η Πορτογαλία, ώστε να εκκενωθούν 44 άτομα.

Σε σχέση με τον αριθμό ατόμων με κυπριακό διαβατήριο που βρίσκονται στον Λίβανο, είπε ότι «από πέρυσι που ξεκίνησε η κρίση, κάναμε έκκληση στους πολίτες μας που διαβιούν στον Λίβανο, να καταγραφούν στο connect.cy Eίναι λίγο πάνω από 1000 άτομα οι κάτοχοι κυπριακού διαβατηρίου και διαμένουν στο Λίβανο. Ένας πολύ μικρότερος αριθμός είναι αυτός που ζήτησε να αναχωρήσει». Σημείωσε εξάλλου ότι «Όσοι εξέφρασαν ενδιαφέρον είναι σε συνεννόηση με την Πρεσβεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»