Κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς οι δύο που συνελήφθησαν στην παρέλαση

Την κατηγορία της επίθεσης και της εξύβρισης αστυνομικών, αντιμετωπίζουν οι δύο που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Αστυνομία προχώρησε σήμερα στη σύλληψη δύο προσώπων ηλικίας 34 και 33 ετών για διερευνώμενη υπόθεση που αφορά αδικήματα πρόκλησης ανησυχίας, δημόσιας εξύβρισης, αντίσταση κατά τη νόμιμη σύλληψη και επίθεση εναντίον Αστυνομικού.

Συγκεκριμένα, μετά από πληροφορία που λήφθηκε για δύο πρόσωπα τα οποία είχαν την πρόθεση να αναρτήσουν πανό κατά τη διάρκεια της σημερινής παρέλασης, μέλη της Αστυνομίας προσέγγισαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, για τον απαραίτητο έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Οζ Καραχάν ο ένας εκ των συλληφθέντων στην παρέλαση

Στην παρουσία της Αστυνομίας ένα από τα πιο πάνω πρόσωπα, άνδρας ηλικίας 34 ετών,  αντέδρασε, εξυβρίζοντας τα μέλη της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να συλληφθεί για τα αυτόφωρα αδικήματα της πρόκλησης ανησυχίας και της δημόσιας εξύβρισης.  

Στη συνέχεια παρενέβη και δεύτερο πρόσωπο, άνδρας ηλικίας 33 ετών, ο οποίος  επίσης προκαλούσε ανησυχία και εξύβριζε τα μέλη της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και ο ίδιος για αυτόφωρα αδικήματα.

Κατά τη σύλληψή τους τόσο ο 34χρονος όσο και ο 33χρονος αντιδρούσαν με αποτέλεσμα να επανασυλληφθούν και για το αδίκημα της αντίστασης κατά τη νόμιμη σύλληψη τους. Ο 33χρονος συνελήφθη επίσης και για το αδίκημα της επίθεσης εναντίον Αστυνομικού.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα γραφεία του ΤΑΕ Λευκωσίας όπου κατηγορήθηκαν γραπτώς και τους δόθηκε εγγυητήριο να παρουσιαστούν αύριο ενώπιον Δικαστηρίου.

Φωνάζουν οι Οικολόγοι

Υπενθυμίζεται πως για «κακή αρχή» για τον νέο Αρχηγό της Αστυνομίας, κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, αναφορικά με τις δύο συλλήψεις ακτιβιστών στην παρέλαση, οι οποίοι προσπάθησαν να ανοίξουν πανό απέναντι από την εξέδρα επισήμων, στο οποίο αναγραφόταν «Κυπριακή Δημοκρατία: Η μόνη λύση».

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι βρίσκονται έξω από το ΤΑΕ Λευκωσίας και περιμένουν να τους επιτρέψει η Αστυνομία «να εξασκήσουμε το δικαίωμα μας να δούμε τους ανθρώπους μας που κρατούνται». «Ούτε αυτό το δικαίωμα δεν γίνεται σεβαστό», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η όλη ιστορία ξεκίνησε από την προσπάθεια ατόμων να κρατήσουν ένα πανό πλαγίως μπροστά από την εξέδρα των επισήμων στην παρέλαση. «Η Αστυνομία επενέβηκε για να τους πιάσει το πανό και να τους απομακρύνει και φαίνεται ότι έγινε κάποιας μορφής διαπληκτισμός», ανέφερε.

«Χρεώνω την Αστυνομία με υπερβολική αυστηρότητα, για ένα θέμα για το οποίο δεν έπρεπε να είναι αυστηρή και επιθετική. Και εξακολουθεί να είναι επιθετική», σημείωσε ο κ. Περδίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα στην στρατιωτική παρέλαση-Είχαν πανό με πολιτικό μήνυμα

Πρόκειται για τους Οζ Καραχάν, υποψήφιο Ευρωβουλευτή και τον Γιώργο Ττάτη, υποψήφιο κοινοτάρχη στις τελευταίες εκλογές. «Είναι πολιτικά πρόσωπα. Δεν συμπεριφέρεσαι έτσι στα άτομα που έχουν κάποια παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας», σημείωσε ο κ. Περδίκης.

Αναφορικά με τις κατηγορίες, είπε ότι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, αλλά ακούγεται ότι πρόκειται για εξύβριση και αντίσταση στην Αρχή.

Στην ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων γίνεται λόγος για «κακή αρχή για τον νέο αρχηγό της Αστυνομίας».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η αστυνομία του κ. Χριστοδουλίδη όχι μόνο συνέλαβε τα δύο πρόσωπα, αλλά τα μετέφερε στο ΤΑΕ Λευκωσίας με χειροπέδες, όπου ανακρίθηκαν ως κοινοί εγκληματίες», ενώ προστίθεται ότι η αστυνομία έχει προσάψει στα δύο πρόσωπα «απίθανες καταγγελίες».

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο τρόπος που χειρίστηκε την υπόθεση ο νέος αρχηγός Αστυνομίας αποτελεί «κακό οιωνό για τη θητεία του».

Ζητά διερεύνηση η ΕΔΕΚ

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση και η ΕΔΕΚ, στην οποία αναφέρεται πως το κόμμα ζητά εξηγήσεις από την Αστυνομία για το περιστατικό σύλληψης δύο προσώπων, ενός Ελληνοκύπριου και ενός τουρκοκύπριου, επειδή κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης θέλησαν να επιδείξουν πανό που ανάγραφε «Κυπριακή Δημοκρατία: Η μόνη λύση».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως πέραν από το γεγονός ότι με το σύνθημα του πανό, συμφωνεί η πλειονότητα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι δύο συλληφθέντες είναι άτομα με παρουσία στη δημόσια ζωή και προφανώς δεν είναι, ούτε τραμπούκοι, ούτε προβοκάτορες.

«Εάν κατά τη διάρκεια του περιστατικού, προέκυψαν διαπληκτισμοί, θα μπορούσαν να γίνουν καλύτεροι χειρισμοί και η Αστυνομία καλό θα είναι να εξαντλήσει την αυστηρότητα της εκεί που πρέπει», καταλήγει η ανακοίνωση.   

Δειτε Επισης

Στην πρίζα ξανά οι Κεντρικές Φυλακές-Χάθηκε ασύρματος από την πτέρυγα υψίστης ασφαλείας
Η στιγμή της σύλληψης Καραχάν και Τάττη-«Η ελευθερία της έκφρασης δέχεται απανωτά κτυπήματα» (pics)
Στην επάρκεια κρύβεται η ουσία... Θέλουμε ειδικό κανονισμό για την φρούρηση κατάδικου και όχι της... σούβλας;
Κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς οι δύο που συνελήφθησαν στην παρέλαση
Χειροπέδες σε 51χρονο για τα τρία κιλά ναρκωτικά που εντοπίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο
Το διακύβευμα για τη νέα ηγεσία της Αστυνομίας-«Πρέπει να επικρατεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες»
Αναθεωρούνται πρωτόκολλα μετά την απόδραση του Κομμωτή-«Στόχος να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στις Φυλακές»
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Οζ Καραχάν ο ένας εκ των συλληφθέντων στην παρέλαση
Πυκνή τροχαία κίνηση στο δρόμο Λεμεσού-Πλατρών λόγω της καθίζησης του οδοστρώματος
Ενεργούσε με οδηγίες και περίμενε εντολές ο 28χρονος που πιάστηκε με τα 80 κιλά ναρκωτικά (pics)