Το μήνυμα του ΠτΔ για την ημέρα ανεξαρτησίας-«Στόχος η ενίσχυση της υπόστασης της Δημοκρατίας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης για την εθνική επέτειο της 1ης Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ.

Μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι σήμερα είναι «μέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για να έχουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα κόμματα τιμούν την επέτειο της Ανεξαρτησίας-«Ένα ορόσημο χάραξης πορείας για καλύτερο μέλλον»

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «τέτοιες μέρες οφείλουμε να κάνουμε και την ανασκόπηση μας και να πούμε ότι αυτή η Δημοκρατία, δυστυχώς, ειδικότερα στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, δεν αγαπήθηκε όσο έπρεπε να αγαπηθεί. Στην πορεία καταλάβαμε όλοι μας τη σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από την ενίσχυση της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

93775

Αναφερόμενος στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο εσωτερικό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως «στο εσωτερικό, με το να εκσυγχρονίζουμε το κράτος μας συνεχώς, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο να ενισχύουμε το αποτύπωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως «είμαι περήφανος για τις Δυνάμεις Ασφαλείας μας, είμαι περήφανος για την Εθνική μας Φρουρά, μια Εθνική Φρουρά που συνεχίζουμε να ενισχύουμε όχι μόνο γιατί υπάρχει η τουρκική κατοχή. Η αποτρεπτική ισχύς της Εθνικής Φρουράς θα πρέπει να ενισχύεται  και επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας θα πρέπει να μπορεί να διαδραματίζει τον ρόλο της ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, κάτι που συνδέεται και με την ενίσχυση του αποτυπώματος της χώρας μας. Όπως είδαμε μέσα από πρωτοβουλίες που λάβαμε το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει να ενισχύεται συνεχώς. Χρόνια πολλά σε όλους».

93773

Σημειώνεται πως η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρακολούθησε σήμερα, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, μετά την παρέλαση, η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου είπε ότι «η 1η Οκτωβρίου είναι μια μέρα τιμής και μνήμης για τους αγώνες και τις θυσίες που οδήγησαν στην ανεξάρτητη Κύπρο».

Η κα. Σακελλαροπούλου πρόσθεσε πως «εξήντα τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της και παρά την παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Δεμένοι με αδελφικούς δεσμούς, Ελλάδα και Κύπρος, θα συνεχίζουμε μαζί να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της».

93779

93784

93771

Η δήλωση του υπουργού Άμυνας

Εξάλλου, μετά το τέλος της παρέλασης ο υπουργός Άμυνας προέβη σε δηλώσεις, κατά τις οποίες ανέφερε ότι, με υπερηφάνεια γιορτάζουμε σήμερα την 64η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τιμούμε όσους με σθένος και αποφασιστικότητα διαχρονικά αγωνίστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Σημείωσε ακολούθως ότι, παρά τις όποιες δυσχέρειες και προκλήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει σθεναρά παρούσα στον σύγχρονο κόσμο, αποτελώντας ένα αξιόπιστο ευρωπαϊκό κράτος, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η φετινή επέτειος, πρόσθεσε, έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, την πιο μελανή σελίδα της ιστορίας μας. Τα πενήντα χρόνια τουρκικής κατοχής αποτελούν μια αδιάλειπτη υπενθύμιση του χρέους μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

f1

Ο κ. Πάλμας τόνισε ότι σήμερα με περηφάνια διαπιστώσαμε το υψηλό ηθικό και το ακμαίο αγωνιστικό φρόνημα όλων των συμμετεχόντων, προσθέτοντας ότι για όσο υφίσταται η παράνομη τουρκική κατοχή θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην άμυνά μας, ενισχύοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την αποτρεπτική ισχύ της Εθνικής Φρουράς.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στην ηγεσία και το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, καθώς και σε όλους τους συμμετέχοντες όλων των Σωμάτων Ασφαλείας, για την εξαιρετική παρουσία και την άρτια οργάνωση της παρέλασης.

f5

Καλωσόρισε στην Κύπρο την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία, όπως ανέφερε, με την εξόχως σημαντική και συμβολική παρουσία της τιμά την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας τους αδελφικούς δεσμούς μας με την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό.

Ευχαρίστησε τέλος τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους Πρέσβεις και τους Ακόλουθους Άμυνας, και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμμετοχή του στην παρέλαση, καθώς και όλους τους συμπολίτες μας για την αθρόα τους παρουσία.

f7

f6

Δειτε Επισης

Στις 12 Νοεμβρίου η δίκη για την κακοποίηση του πεντάχρονου από συνομήλικούς του
Στην επάρκεια κρύβεται η ουσία... Θέλουμε ειδικό κανονισμό για την φρούρηση κατάδικου και όχι της... σούβλας;
Σε πολύ στενό συντονισμό Κύπρος και εταίροι για τον GSI και το έργο στο «Αφροδίτη»
Κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς οι δύο που συνελήφθησαν στην παρέλαση
Συγχαρητήρια μηνύματα Προέδρων από άλλες χώρες για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας
Ξεκαθαρίζει για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης η Κυβέρνηση-«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει»
Πραγματικός στόχος του Ισραήλ είναι το Ιράν και η αναμόρφωση όλης της Μέσης Ανατολής
Με κάθε λαμπρότητα τίμησε την ημέρα της Ανεξαρτησίας η Κύπρος (pics)
Το διακύβευμα για τη νέα ηγεσία της Αστυνομίας-«Πρέπει να επικρατεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες»
Αναμένει στο ακουστικό η Λευκωσία για επίσημη ενημέρωση από ΗΕ για την ημερομηνία συνάντησης