Τα κόμματα τιμούν την επέτειο της Ανεξαρτησίας-«Ένα ορόσημο χάραξης πορείας για καλύτερο μέλλον»

Την 64η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας τιμούν τα κόμματα, που με ανακοινώσεις τους τονίζουν πως είναι μία μέρα ορόσημο για χάραξη της πορείας και προοπτικής για ένα καλύτερο μέλλον, ενώ αναφερόμενα στην πορεία προς την ανεξαρτησία, προσθέτουν πως από την αρχή ήταν δύσκολη.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στην ανακοίνωσή του, σημειώνει πως η 1η Οκτωβρίου 2024 σηματοδοτεί την 64η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αναμφίβολα ήταν επακόλουθο της πατριωτικής αυταπάρνησης και αποφασιστικότητας του λαού.

«Αποτίουμε με την ευκαιρία αυτή και τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τους αγωνιστές του 1955-59 καθώς και προς όλους εκείνους που προασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1963-64 και το 1974. Χρέος μας αταλάντευτο απέναντι στην ίδια μας την ιστορία αποτελεί η συνέχιση των προσπαθειών μας σε όλα τα επίπεδα, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, για την επανένωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή μας από την τουρκική κατοχή».

Ο ΔΗΣΥ προσθέτει πως «επιβάλλεται, μέσα σε συνθήκες ενότητας να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών και τη δημιουργία μιας χώρας όπου όλοι οι πολίτες της θα χαίρουν των δικαιωμάτων και των συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης και δημοκρατίας».

Καταλήγοντας, το κόμμα της Πινδάρου τονίζει πως «Ταγμένοι από την ιστορία μας, καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις, με την ευχή σύντομα αυτός ο διακαής στόχος όλων μας να γίνει πραγματικότητα Αυτό οφείλουμε συλλογικά να πράξουμε. Τούτο οφείλουμε σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα αλλά και σε όσους θα ζήσουν εδώ, μετά από εμάς».

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει πως το κόμμα τιμά την 64η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας με φόρο τιμής προς όσους αγωνίστηκαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την ελευθερία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας και την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Τιμούμε την προσφορά και τη μνήμη των ηρώων της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας που πάλεψαν ενάντια στην αποικιοκρατία, τον σοβινισμό και τις συνωμοσίες σε βάρος της Κύπρου που κορυφώθηκαν με το δίδυμο έγκλημα του 1974. Η 1η του Οκτώβρη δεν είναι μόνο μέρα τιμής, αλλά και ένα ορόσημο χάραξης πορείας και προοπτικής για ένα καλύτερο μέλλον. Είναι επίσης, μέρα απολογισμού και προβληματισμού γι’ άντληση των σωστών διδαγμάτων από την Ιστορία, τις περιπέτειες και τα δεινά που βίωσε και βιώνει ο τόπος».

Το ΑΚΕΛ, στην ανακοίνωσή του, προσθέτει πως είχε διαφωνήσει με τις Συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου του 1959 εξαιτίας των δεσμεύσεων που αυτές επέβαλλαν στον λαό μας. Δεν έμεινε όμως στην άρνηση. Αντίθετα, κάλεσε τον κυπριακό λαό στο σύνολο του να εργαστεί με ενότητα για να διεκδικήσει την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας.

«Όμως τα διχοτομικά σχέδια του ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού και τα ιδεολογήματα της «Ένωσις» και της «Διχοτόμησης» αντίστοιχα, υπέσκαψαν την προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και τελικά οδήγησαν στην τραγωδία του 1974. Η Κυπριακή Δημοκρατία κτυπήθηκε και προδόθηκε και από τα μέσα και από τα έξω, όμως ήταν και παραμένει ασπίδα και δόρυ του κυπριακού λαού στον αγώνα του για επιβίωση και δικαίωση, γι’ αποτροπή της διχοτόμησης».

Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της Εζεκίας Παπαϊωάννου τόνισε πως «σήμερα ο εφιάλτης του διαμελισμού της πατρίδας μας είναι πιο ορατός από ποτέ. Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου το ΑΚΕΛ στέλνει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα, προς κάθε κατεύθυνση: ούτε το διχοτομικό- κατοχικό στάτους κβο, ούτε η λύση δύο κρατών μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Το ΑΚΕΛ, κόμμα του κυπριακού λαού, δύναμη και φορέας ελπίδας και προοπτικής για μια Κύπρο επανενωμένη και ειρηνική θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες τους τις δυνάμεις, από κάθε μετερίζι, από κάθε βήμα για λύση του Κυπριακού που θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή και τα ξένα επεμβατικά-εγγυητικά δικαιώματα και θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό μας στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για αυτό επιμένει στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του συνόλου του διαπραγματευτικού κεκτημένου».

Καταλήγοντας, το ΑΚΕΛ τονίζει πως «τιμώντας την 64η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας το ΑΚΕΛ καλεί τον κυπριακό λαό -Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους- να πυκνώσει τις γραμμές του αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της κοινής μας πατρίδας. Για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια καλύτερη Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη, ειρηνική, ευημερούσα».

Στη δική του διακήρυξη, το Δημοκρατικό Κόμμα τονίζει πως τιμά την 64η επέτειο της ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα του κυπριακού λαού.

«Ταυτόχρονα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η ισχυρότερη ασπίδα προστασίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και επεκτατικότητα και απέναντι σε απαράδεκτες μεθοδεύσεις για διχοτόμηση. Με ασπίδα μας τη νομιμότητα, τη δημοκρατική κυριαρχία και το δίκαιο, συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως μέσα από στρατηγικής σημασίας συμμαχίες και συνεργασίες σε ευρωπαϊκό, διεθνές και περιφερειακό επίπεδο η Κυπριακή Δημοκρατία ενδυναμώνεται και εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο ως ένας αξιόπιστος πυλώνας ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα κρατά την ιστορική μνήμη ζωντανή και αποτίνει φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας. Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα για την πρόοδο, την ανάπτυξη, την ευημερία και την απελευθέρωση της πατρίδας μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΕΛΑΜ στη δική του ανακοίνωση σημειώνει πως εδώ και 50 χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πληγωμένη από την συνεχιζόμενη κατοχή και το 37% των εδαφών της, στενάζει κάτω από τον βάρβαρο Τούρκο εισβολέα.

«Το δοτό της Σύνταγμα και οι ομοσπονδιακές του πρόνοιες την κατέστησαν δυσλειτουργική, με αποτέλεσμα τις τραγικές συνέπειες τις οποιες σήμερα βιώνουμε. Με τα δεδομένα ως έχουν διαμορφωθεί, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το τελευταίο προπύργιο του Κυπριακού Ελληνισμού και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε. Ως ΕΛΑΜ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πατρίδας μας».

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΔΕΚ αναφέρει πως «δεν δικαιούμαστε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές, έστω και κάτι λιγότερο από αυτό που κληρονομήσαμε από τους ηρωικούς προγόνους μας».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «ο σημερινός εορτασμός τρεις στόχους πρέπει να έχει:

-Να τιμήσουμε τα παλληκάρια του επικού αγώνα κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας, τους υπερασπιστές της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 1963 – 1967, αυτούς που αντιστάθηκαν στην παρανομία του πραξικοπήματος του 1974 και τους πολεμιστές που σταμάτησαν την ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου από την Τουρκία στον προδομένο πόλεμο.

-Να κατανοήσουμε όλοι, ακόμα και 64 χρόνια μετά, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η ασπίδα και το δόρυ του Ελληνισμού της Κύπρου και η εγγύηση για την ειρηνική διαβίωση όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού.

-Να αντιληφθούμε – και είναι θλιβερό που δεν το έχουν αντιληφθεί όλοι – ότι η Τουρκία λυσσομανά να καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, είτε με στρατιωτικά, είτε με πολιτικά μέσα, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να υλοποιήσει τους στόχους της στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή».

Η σημερινή επέτειος, σημειώνει η ΕΔΕΚ, συμπίπτει χρονικά με κινητικότητα στο Κυπριακό, η οποία ωστόσο θυμίζει πολλές, προηγούμενες προσπάθειες που απέτυχαν, γιατί βρέθηκαν ενώπιον της τουρκικής εξωφρενικής αδιαλλαξίας.

«Μιας αδιαλλαξίας, την οποία στην ουσία επέτρεψαν να εκδηλώνεται, οι χειρισμοί της πλευράς μας που διαπραγματεύεται το Κυπριακό εδώ και δεκαετίες, ωσάν να είναι διακοινοτική διαμάχη. Η διολίσθηση του Κυπριακού από πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, σε διακοινοτική διαφορά δεν έφερε τη λύση, αλλά αντίθετα ευνοεί την πολιτική και διπλωματική προέλαση της Τουρκίας και αναγκάζει την πλευρά μας να υποχωρεί, όποτε εκδηλώνεται κινητικότητα».

Συνεχίζοντας, αναφέρεται πως η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει, όχι μόνο επετειακά, ότι η όποια διαδικασία στο Κυπριακό, πρέπει να προνοεί πρώτα συζήτηση και επίλυση της διεθνούς πτυχής, δηλαδή της αποχώρησης του τουρκικού στρατού κατοχής και της κατάργησης των εγγυήσεων και ακολούθως να συζητηθεί η εσωτερική διακυβέρνηση.

«Δεν είναι, ούτε εξωπραγματική, ούτε «ακραία» η θέση της ΕΔΕΚ ότι μια λύση πρέπει:

-Να καταργεί τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.

-Να διασφαλίζει την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.

-Να εφαρμόζει πλήρως, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς πρωτογενές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

-Να διασφαλίζει την εφαρμογή των 4 βασικών ελευθεριών της ΕΕ.

Αυτή είναι η πυξίδα που έπρεπε να καθοδηγεί την πλευρά μας εδώ και δεκαετίες. Έστω και τώρα και ανεξάρτητα από την προοπτική πραγματοποίησης κοινωνικής ή τριμερούς συνάντησης ή δείπνου ή οτιδήποτε άλλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προτάξει τα πιο πάνω, τα οποία δεν αποτελούν μαξιμαλιστική διεκδίκηση, αλλά αποτυπώνουν τις πραγματικότητες: Δικαιούμαστε να απαιτούμε εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και όλων αυτών που απορρέουν από την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, 1η του Οκτώβρη, πρέπει να αναλογιστούμε εάν είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο ερώτημα: Δικαιούμαστε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές, έστω και κάτι λιγότερο από αυτό που κληρονομήσαμε από τους ηρωικούς προγόνους μας;».

Από πλευράς της, η Δημοκρατική Παράταξη αναφέρει πως «σε μια κρίσιμη και ρευστή περίοδο για την ευρύτερη περιοχή μας, η επέτειος της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάθε 1η Οκτωβρίου, αποτελεί ένα σημαντικό εθνικό γεγονός μνήμης και αναστοχασμού στην μακραίωνη ιστορία της. Είναι επίσης μια μέρα περηφάνειας, ανασκόπησης και περισυλλογής».

Με σεβασμό και ευλάβεια, αναφέρεται στη διακήρυξη «κλίνουμε το γόνυ σε όσους θυσιάστηκαν για να διασφαλιστεί η κυριαρχία και η ανεξαρτησία του νησιού, αναγνωρίζοντας ότι η θυσία τους καθοδηγεί τις μελλοντικές γενιές στον αγώνα για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία, σε μια περιοχή που παραμένει γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητα».

Συνεχίζοντας, η ΔΗΠΑ τονίζει πως «έχουμε χρέος, απέναντι σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στον βωμό της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, να εργαστούμε νούσιμα, με ενότητα και αποφασιστικότητα για να εξέλθουμε από το σημερινό αδιέξοδο και να επιδιώξουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του εθνικού μας προβλήματος».

Ο κυπριακός λαός επιζητά μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα βασίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθώς και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να καταλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Επιδιώκει μια λύση που θα προστατεύει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, επαναλαμβάνουμε την προσήλωσή μας στην άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, με στόχο την επανένωση της πατρίδας μας. Είναι χρέος μας αταλάντευτο απέναντι στην ιστορία μας να επιδιώξουμε την επανένωση, ώστε, με σημαντικότερο εχέγγυο το αίσθημα ασφάλειας και την ειρηνική συνύπαρξη, να ζήσουμε σε μια επανενωμένη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία».

Το Κίνημα Οικολόγων, στη δική του ανακοίνωση, υποδεικνύει πως «συμπληρώνονται φέτος 64 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πορεία ήταν από την αρχή δύσκολη, αφού οι εγγυήτριες δυνάμεις εργάζονταν για την κατάλυση της ενώ οι ίδιοι οι πολίτες της δεν εμπιστεύτηκαν την ύπαρξή της. Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από το καμίνι του προδοτικού πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής, έστω και με μέρος των εδαφών της υπό κατοχή, κατάφερε να αντέξει και να αντιστέκεται στους διαχρονικούς σχεδιασμούς για την κατάλυσή της, ενώ συνεχίζει να βρίσκεται συνεχώς ενώπιον νέων προκλήσεων».

Οι Οικολόγοι σημειώνουν πως «έχουμε χρέος να επιμένουμε να υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να εγγυάται τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα από ένα καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας που θα προάγει την ενότητα του λαού της και θα συμβάλει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα της λύσης στην ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών της, προκειμένου να επιτύχουμε να ζούμε σε ένα κράτος αληθινά ανεξάρτητο, κυρίαρχο και δημοκρατικό».

Καταλήγοντας, το Κίνημα Οικολόγων πρόσθεσε πως «οι εορτασμοί της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας από μια ηγεσία που υιοθετεί προτάσεις λύσεις στο Κυπριακό που οδηγούν είτε στην κατάλυση της, είτε στην διχοτόμηση, δημιουργούν εύλογη σύγχυση».

Δειτε Επισης

Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»