Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων

Δεν μετέδωσε δελτίο ειδήσεων το ΡΙΚ, λόγω απεργίας που πραγματοποίησαν οι υπάλληλοι του ιδρύματος.

Η οθόνη του κρατικού σταθμού εμφανίστηκε μαύρη την ώρα του δελτίου, και με μεγάλα μαύρα γράμματα αναφερόταν «Απεργία ΡΙΚ». Επίσης, εμφανιζόταν η φράση «Συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη», με επεξήγηση ότι γίνεται στάση εργασίας για τη μη καταβολή συντάξεων σε εργαζόμενους του ΡΙΚ που αφυπηρέτησαν το 2023 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως καταγγέλλουν εδώ και καιρό οι συντεχνίες, εργαζόμενοι που έχουν αφυπηρετήσει παραμένουν οικονομικά εκτεθειμένοι, αφού δεν τους αποδίδονται τα νενομισμένα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που δικαιούνται.

ρικ1

«Οι συντεχνίες του ΡΙΚ, ΕΥΡΙΚ ΟΗΟ ΣΕΚ, ΣΥΤΥΡΙΚ ΟΗΟ ΣΕΚ, και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΡΙΚ ανακοινώνουν ότι μετά και τη σημερινή στάση εργασίας των εργαζομένων την ώρα του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων 20.00 -21.00, και αφού έχουν διαπιστώσει ότι δεν επήλθε καμία ουσιαστική ενέργεια που θα δώσει οριστική λύση στο θέμα της μη καταβολής συντάξεων σε συνταξιούχους του 2023 και του 2024, θα συνέλθουν εκ νέου για να αποφασίσουν περαιτέρω ενέργειες, και για ενδεχόμενη κλιμάκωση των μέτρων, μέχρι και την οριστική επίλυση του προβλήματος», αναφέρεται σε νέα ανακοίνωσή τους.

«Για να γίνουμε κατανοητοί προς τη κοινωνία οφείλουμε να αναφέρουμε τα εξής: Σήμερα, 9 συνάδελφοι που αφυπηρέτησαν, υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και σύντομα πιθανόν και άλλοι που θα συνταξιοδοτηθούν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην απρόσκοπτη και έγκαιρη καταβολή σε αυτούς των καθορισμένων Συνταξιοδοτικών τους ωφελημάτων, βάσει του νόμου για το Νέο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που ψηφίστηκε το 2022. Εικοσιένα και πλέον μήνες μετά την αφυπηρέτηση τους συνάδελφοι αναμένουν από το ΡΙΚ να συνεννοηθεί με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών για την απόδοση των συνταξιοδοτικών τους, ωφελημάτων χωρίς μέχρι σήμερα να διαφαίνεται διέξοδος, αφήνοντας οικονομικά εκτεθειμένους τους επηρεαζόμενους συναδέλφους», κατήγγειλαν.

Η επίκληση από τους εμπλεκόμενους φορείς ότι παρουσιάζονται ελλιπή στοιχεία στους Προσωπικούς Φακέλους εργοδότησης των Υπαλλήλων αορίστου χρόνου στο ΡΙΚ δεν μπορεί να συντηρείται περαιτέρω αφού δεν αποτελεί ευθύνη των εργαζομένων η τήρηση στοιχείων εργοδότησης για τον κάθε εργαζόμενο χωριστά, επεσήμαναν. «Αυτή ήταν και παραμένει διαχρονική ευθύνη του ΡΙΚ, ως εργοδότη. Πάρα ταύτα και για διευκόλυνση της κατάστασης, το ΡΙΚ ζήτησε και οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν προσκομίζοντας στοιχεία εργοδότησης στον Οργανισμό, από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Φόρο Εισοδήματος στην προσπάθεια να διευκολύνουν την καταβολή των ωφελημάτων συνταξιοδότησης τους», πρόσθεσαν οι συντεχνίες.

«Η υπομονή του συνόλου των εργαζομένων στο ΡΙΚ, έχει εξαντληθεί τονίζοντας ξανά ότι κανείς δεν μπορεί να κατακρατεί συνταξιοδοτικά ωφελήματα όσων αφυπηρετούν την στιγμή μάλιστα που αυτή η ενέργεια επηρεάζει την οικονομική και βιοποριστική θέση όσων αφυπηρετούν.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι, το σημερινό πρόβλημα είναι δυναμικό και στην περίπτωση που δεν επιλυθεί θα επηρεάζει κάθε νέα αφυπηρέτηση στο ΡΙΚ», τόνισαν.

«Καλούμε το ΡΙΚ, το οποίο με δική του απόφαση διαπίστωσε την συντάξιμη υπηρεσία του κάθε εργαζόμενου να απαιτήσει από όσους χειρίζονται το Ειδικό Ταμείο του Νέου συνταξιοδοτικού να καταβάλει χωρίς άλλη καθυστέρηση τα δικαιούμενα συνταξιοδοτικά ωφελήματα στους συναδέλφους που ήδη αφυπηρέτησαν. Η Κυβέρνηση και ειδικότερα όσοι διαχειρίζονται το Ειδικό Ταμείο του Νέου Συνταξιοδοτικού οφείλουν να επιλύσουν το θέμα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», υπογράμμισαν.

«Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο ΡΙΚ δεν θα αποδεχτούν την θυματοποίηση των εργαζομένων για κανένα λόγο, ούτε άλλη χρονοτριβή από κανένα. Θα παρακολουθούν από κοντά το όλο θέμα και θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους ανάλογα με τις εξελίξεις», κατέληξαν οι συντεχνίες του ΡΙΚ.

Δειτε Επισης

Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού-Στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022
Η Κυβέρνηση να ισοζυγίσει επιπτώσεις από μη μηδενικού ΦΠΑ ζητεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο
Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Βλάβη σε εξοπλισμό του Συστήματος Μεταφοράς
Κάτω από 10 λεπτά οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ιούλιο και Αύγουστο
Ισχύος 3,8 βαθμών ο σεισμός τα χαράματα Κυριακής
Δύο πτήσεις ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Τελ Αβίβ