Οι συλλήψεις για σφετερισμό συνεχίζουν να συζητούνται εκτενώς στα κατεχόμενα

Οι συλλήψεις για σφετερισμό ε/κ γης στα κατεχόμενα εξακολουθεί να απασχολεί τον τ/κ Τύπο.

Στο πατέρα της είπαν ότι μπορεί να προχωρήσει με τις αναπτύξεις και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, ανέφερε στον δημοσιογράφο της Γενί Ντουζέν, Σερχάτ Ιντσιρλί η κόρη του Σιμόν Αϊκούτ, Σάλι η οποία υποστήριξε ότι ο πατέρας της είναι αθώος και λέγοντας ότι πιστεύει στα θαύματα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα θαύμα συμβεί.

Ο Ιντσιρλί γράφει ότι η συνάντηση έγινε σε ξενοδοχείο στην ελεύθερη περιοχή της Λευκωσίας και πως η Σάλι Αϊκούτ του είπε ότι ζει στο Ισραήλ, αλλά κάθε Σαββατοκύριακο έρχεται στην Κύπρο για να δει τον πατέρα της στις Κεντρικές Φυλακές. Η 40χρονη κόρη του Αϊκούτ επανέλαβε ότι η υγεία του πατέρα της δεν είναι πολύ καλή, αντιμετωπίζει προβλήματα άπνοιας ειδικά τα βράδια, του έχει παραχωρηθεί μηχάνημα για να βοηθηθεί στον ύπνο, αλλά ενώ του έγιναν εξετάσεις ο ίδιος δεν έχει ενημερωθεί για τ’ αποτελέσματα.

Ο Σερχάτ Ιντσιρλί υπενθυμίζει ότι ο Ερσίν Τατάρ έθεσε το θέμα των συλλήψεων στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη συνάντησή του, θεωρώντας ότι αυτό «είναι κάτι πολύ καλό που έκανε για πρώτη φορά ως ηγέτης κοινότητας» και απευθυνόμενος στο ΠτΔ γράφει «κύριε Πρόεδρε Χριστοδουλίδη, κι εσύ γνωρίζεις ότι όταν το δίκαιο πολιτικοποιείται, ασχημονεί».

Στο μεταξύ, η Γενί Μπακίς δημοσιεύει σήμερα δήλωση του εκδότη της εφημερίδας και επιχειρηματία Γιουσούφ Κισά πως οι πρόσφατες συλλήψεις έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα των ακινήτων και πρόσθεσε ότι είναι προφανές πως μέχρι το 2028 οι περισσότερες από τις εταιρείες που πωλούν έργα θα χρεοκοπήσουν.

Αγοραστές, πρόσθεσε, ακύρωσαν εκατοντάδες συμβόλαια και έθεσαν προς πώληση στη μισή τιμή από αυτή που αγοράστηκαν τα διαμερίσματα και τις επαύλεις, που χτίστηκαν σε ε/κ γη, αλλά παρ’ αυτά έγινε γνωστό ότι δεν μπόρεσαν να τα πουλήσουν. «Οι τιμές των τουρκικών οικοπέδων έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε λέγοντας ότι «οι ξένοι στρέφονται τώρα προς τα ακίνητα που έχουν χτιστεί σε τουρκική γη, αλλά διαπιστώνεται ότι δεν κατασκευάζονται αρκετά έργα σε τουρκική γη».

Η «κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Κισά, θα πρέπει να κάνει μια κίνηση και να δώσει την ευκαιρία στους Ε/κ ιδιοκτήτες να πουλήσουν τις ακίνητες περιουσίες τους, αν βρουν αγοραστή στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι όσο και αν προσπαθούν να γίνουν πωλήσεις μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», αυτή δεν μπορεί να ενεργήσει αρκετά γρήγορα και είναι γνωστό ότι υπάρχουν χιλιάδες φάκελοι που περιμένουν για περισσότερα από 10 χρόνια.

Πρόσθεσε δε ότι αν αυτοί οι φάκελοι ολοκληρωθούν γρήγορα, θα προκύψουν πληρωμές δισεκατομμυρίων στερλινών για το ψευδοκράτος και την Τουρκία και ούτε η Τουρκία θα μπορεί να ανταπεξέλθει.

Η «κυβέρνηση», πρόσθεσε, με την υποστήριξη των επιχειρηματιών θα πρέπει να θεσπίσει «νόμο» για να γίνουν απευθείας πωλήσεις από τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων». «Σε μια τέτοια περίπτωση, πολλή γη θα αγοραστεί από Τούρκους επιχειρηματίες και θα ενισχυθεί η τδβκ και η Τουρκία», καθώς «τα τουρκικά εδάφη» στα κατεχόμενα θα αυξηθούν και θα είναι πολύ ισχυρότεροι οι Τουρκοκύπριοι διεθνώς, κατέληξε.

Εξάλλου, ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ουρούν Σόλιαλι μιλώντας σήμερα σε δικτυακή εκπομπή είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι στριμώχτηκαν σε πολλούς τομείς και ο Ερσίν Τατάρ ευθύνεται για τις συλλήψεις που γίνονται σήμερα στο περιουσιακό. «Το περιουσιακό είναι πολύ σημαντικό θέμα. Αυτό το ζήτημα μπορεί να λυθεί στο τραπέζι». Δεν σημαίνει τίποτε διεθνώς η έκκληση Τατάρ για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς, αυτή η στάση είναι «παιχνίδι με τη μη λύση», πρόσθεσε κι έκανε λόγο για κενό ηγεσίας στην τ/κ κοινότητα, το οποίο προσπαθεί να γεμίσει το ΡΤΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ερχιουμάν: Η επιλογή είναι μεταξύ ομοσπονδίας και αδιεξόδου, όχι λύσης δύο κρατών
Τέλη Νοεμβρίου η δεύτερη διακυβερνητική σύνοδος Κύπρου και Ελλάδας
Συνεχίζουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση επαναβεβαίωσε η ΠτΔ στα εγκαίνια έκθεσης στην Αθήνα
Οι συλλήψεις για σφετερισμό συνεχίζουν να συζητούνται εκτενώς στα κατεχόμενα
Πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη
Επικαιροποίησαν την απόφαση τους για GSI οι ρυθμιστικές αρχές
Βρετανοί βουλευτές έκαναν δωρεάν ταξίδια στα κατεχόμενα και ακολούθως ερωτήματα υπέρ του ψευδοκράτους
Υποδέχθηκε τη Σακελλαροπούλου ο ΠτΔ-«Άριστες οι σχέσεις, αλλά πάντα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα»
Στην τελική ευθεία οι προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων
Ενημέρωσε το ΑΚΕΛ για τα επόμενα βήματα για ηλεκτρική διασύνδεση και Βασιλικό ο Υπουργός Ενέργειας