Έφθασε η ώρα της κρίσης για τους μοναχούς-Απολογούνται ενώπιον του Συνοδικού με νέα στοιχεία

Επτά μήνες αφότου ξέσπασε το πολύκροτο εκκλησιαστικό σκάνδαλο της Ιεράς Μονής στο Φτερικούδι, ήγγικεν η ώρα οι μοναχοί να βρεθούν ενώπιον των Συνοδικών για να απολογηθούν. Οι δυο Αρχιμανδρίτες και ο ιερομόναχος Αββακούμ, έλαβαν ήδη κλήση από το Συνοδικό για την απολογία τους, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 11.00 το πρωί.

Οι απολογίες των Ιερωμένων θα επικεντρωθούν στα γεγονότα της υπόθεσης, καθώς επίσης και στα στοιχεία που παρουσίασαν οι ίδιοι ενώπιον των Συνοδικών κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, ανάμεσα σε αυτά φωτογραφικό υλικό άσεμνου περιεχομένου που φέρεται να απέστελλε άλλος ιερωμένος, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορίας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο REPORTER, η αδελφότητα της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ έχει και άλλα στοιχεία στην κατοχή της, τα οποία ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να παρουσιάσουν ενώπιον των Συνοδικών. Προς αυτή την κατεύθυνση, η πλευρά των μοναχών θα επιδιώξει πέραν από τις απολογίες, να καταθέσει επιπλέον στοιχεία, ωστόσο, εναπόκειται στο Δικαστήριο κατά πόσο θα το επιτρέψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατήγγειλαν κλοπή περιουσίας από Ησαΐα οι μοναχοί-Τρέχουν οι διαδικασίες για εξεύρεση εμπειρογνώμονα από Συνοδικό

Πάντως, μέρος του υλικού έχει σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε Αρχιερείς, ενώ το εν λόγω υλικό με φωτογραφίες και μηνύματα εμπλέκει πρόσωπα από το στρατόπεδο της Μητρόπολης Ταμασού.

Παράλληλα, οι Συνοδικοί έχουν στα χέρια τους το πόρισμα του δεύτερου εμπειρογνώμονα που κλήθηκε για να αξιολογήσει τα βίντεο, ώστε να κρίνει κατά πόσο αυτά έτυχαν επεξεργασίας, όπως υποστηρίζει η πλευρά των μοναχών.

Το πόρισμα του εμπειρογνώμονα ίσως να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για το την απόφαση των Συνοδικών, οι οποίοι πάντως, έχουν στα χέρια τους τόσο τις μαρτυρίες των μοναχών, όσο και υλικό που τους παρέδωσαν, το οποίο καίει και άλλα πρόσωπα της Εκκλησίας.

Η τιμωρία των μοναχών πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο, παραμένουν άγνωσται αι βουλαί του Συνοδικού ποια θα είναι αυτή. Πέραν από την βαριά τιμωρία της καθαίρεσης, στο κάδρο μπαίνει και η τιμωρία της αργίας για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην ποινή της Αργίας ο κληρικός στον οποίο επιβάλλεται, χάνει το δικαίωμα να ασκεί κάθε ιεροπραξία και όλα τα καθήκοντα, τα οποία ανήκουν στο βαθμό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ηρεμία πριν την καταιγίδα για το σκάνδαλο της Μονής-Ετοιμάζουν τις απολογίες τους και περιμένουν οι μοναχοί

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο REPORTER σε προηγούμενο δημοσίευμα, η πλευρά των μοναχών κατέθεσε αίτημα, όπως καλέσουν και οι ίδιοι εμπειρογνώμονα, κάτι ωστόσο που δεν έγινε αποδεκτό από το Συνοδικό Δικαστήριο.

Πάντως, θεωρείται δεδομένο πως η όποια απόφαση του Συνοδικού θα αφήσει πίσω της σκόνη, ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο αυτή θα αποτελέσει το τέλος ή μια νέα αρχή στην κόντρα των μοναχών και του Μητροπολίτη Ταμασού. Και αυτό διότι, οι μοναχοί με τον τρόπο προσέγγισης που ακολούθησαν από την αρχή του σκανδάλου, έδειξαν τις προθέσεις τους να φθάσουν μέχρι τέλους, ενώ πηγές κοντά στην αδελφότητα διαμηνύουν ότι σε περίπτωση καθαίρεση τους θα απαντήσουν με στοιχεία, που όπως υποστηρίζουν, έχουν στην κατοχή τους.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 27χρονο-Έκρυβε crystal και διαρρηκτικά εργαλεία στο σακίδιό του
Διαψεύσει το Τμήμα Φυλακών την απώλεια ασυρμάτου, επιμένουν πηγές εκ των έσω
Πυρκαγιά σε παλιά κλινική στη Λευκωσία-Έρευνες για τα αίτια
Έφθασε η ώρα της κρίσης για τους μοναχούς-Απολογούνται ενώπιον του Συνοδικού με νέα στοιχεία
Στην πρίζα ξανά οι Κεντρικές Φυλακές-Χάθηκε ασύρματος από την πτέρυγα υψίστης ασφαλείας
Η στιγμή της σύλληψης Καραχάν και Τάττη-«Η ελευθερία της έκφρασης δέχεται απανωτά κτυπήματα» (pics)
Στην επάρκεια κρύβεται η ουσία... Θέλουμε ειδικό κανονισμό για την φρούρηση κατάδικου και όχι της... σούβλας;
Κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς οι δύο που συνελήφθησαν στην παρέλαση
Χειροπέδες σε 51χρονο για τα τρία κιλά ναρκωτικά που εντοπίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο
Το διακύβευμα για τη νέα ηγεσία της Αστυνομίας-«Πρέπει να επικρατεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες»