Ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα είχε στην Κύπρο ενδεχόμενη κατάρρευση του Λιβάνου

Το Ισραήλ νιώθει ότι έχει τώρα τα επιχειρησιακά και διεθνή δεδομένα προς όφελός του για να προχωρήσει σε μια χερσαία πλέον επέμβαση στον νότιο Λίβανο, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου,  σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Χρυσοστόμου εκφράζει επίσης ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα είχε στην Κύπρο ενδεχόμενη κατάρρευση του Λιβάνου, εφόσον αυτή θα συνοδευόταν από μεγάλα προσφυγικά κύματα προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης, δεδομένου πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει παράσχει δείγματα γραφής ενιαίας αντιμετώπισης του προσφυγικού.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, οι ενέργειες του τελευταίου τουλάχιστον δεκαημέρου δείχνουν ότι το Ισραήλ επιθυμεί από θέση ισχύος να αποδυναμώσει σε όσο μεγαλύτερο βαθμό μπορεί τη Χεζμπολάχ και να ελέγξει τον νότιο Λίβανο με στόχο να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας, όπως την ονομάζει, έτσι ώστε η πιθανότητα στο μέλλον να έχει ζητήματα με τη Χεζμπολάχ να περιοριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμη για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή η Χεζμπολάχ-«Η ομάδα συνεχίζει την πορεία της»

Όπως εξήγησε ο διεθνολόγος, το Ισραήλ προσπαθεί να επιτύχει με τρεις τρόπους, αναφέροντας αρχικά την επιχείρηση με τους παγιδευμένους βομβητές, η οποία, όπως είπε, δεν ήταν μόνο επίδειξη δυνατοτήτων και τεχνολογικής διείσδυσης, αλλά ήταν κυρίως απονεύρωση του συστήματος επικοινωνίας της Χεζμπολάχ.

Η δεύτερη δραστική ενέργεια που έφτασε στο υψηλότατο επίπεδο ήταν ο «αποκεφαλισμός» μεγάλου μέρους της ηγεσίας της οργάνωσης με χτυπήματα κατά υψηλόβαθμων στελεχών, ομάδων και ταγμάτων της Χεζμπολάχ, με αποκορύφωμα την εκτέλεση του Χασάν Νασράλα προχθές, συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρίτη ενέργεια αφορά στην αποδυνάμωση και την καταστροφή μεγάλου μέρους των υποδομών της Χεζμπολάχ, κυρίως στο νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, όπου πλήττονται βάσεις εκτόξευσης ρουκετών και πυραύλων και άλλων υποδομών, ενώ η τέταρτη πράξη ενδεχομένως να φανεί τις «επόμενες ημέρες ή ακόμα και ώρες», με τη χερσαία επέμβαση στον νότιο Λίβανο.

«Το Ισραήλ νιώθει ότι έχει τώρα τα δεδομένα, και τα επιχειρησιακά ως προς τη Χεζμπολάχ αλλά και τα διεθνή, προς όφελός του για να προχωρήσει σε μια χερσαία πλέον επέμβαση στον νότιο Λίβανο, όπως έκανε το 2006», είπε ο κ. Χρυσοστόμου.

Ο στόχος του, πρόσθεσε, «είναι να εκκαθαρίσει υπολείμματα υποδομών και μαχητών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, αλλά και να εγκαταστήσει μια περιοχή σαν ζώνη ασφαλείας στα βόρεια σύνορά του».

«Η εκτίμησή μου είναι ότι θα προχωρήσει σε αυτό», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας πως στην εκτίμηση αυτή συνηγορεί και η διαφαινόμενη αδυναμία των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Γαλλίας ειδικότερα να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.

Αναφορικά με την εκτιμώμενη αντίδραση της Χεζμπολάχ σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης, είπε ότι μπορεί η οργάνωση να έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα στην επικοινωνία, στις υποδομές και στην ηγεσία της, δεν είναι όμως εκτός μάχης, καθώς διαθέτει περίπου 100.000 μαχητές και άνω των 150.000 πυραύλων ή ρουκετών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εισβολής του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, όπου πλέον θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των μαχητών της και των στρατευμάτων του Ισραήλ.

«Εκεί τα πράγματα είναι δυσκολότερα για τον επιτιθέμενο και ευνοϊκότερα για τον αμυνόμενο, χωρίς να λέμε ότι δεν έχει πληγεί η Χεζμπολάχ. Άρα τα πράγματα θα χειροτερέψουν με μια χερσαία επέμβαση», είπε.

«Οι συνέπειές της στο Λίβανο θα είναι ολέθριες, δηλαδή θα μιλάμε πλέον για κατάρρευση του Λιβάνου και οικονομικά και πολιτικά και με το κύμα των προσφύγων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχουν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί στον κεντρικό και στον βόρειο Λίβανο.

«Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα αν λάβουμε υπόψη ότι ο Λίβανος είναι μια χώρα 5,5 εκατομμύριων στην έκταση της Κύπρου, συν τα 1,5 με 2 εκατ. Σύρων προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Η περιοχή του νότιου Λιβάνου είναι μια περιοχή περίπου στην έκταση της επαρχίας Πάφου», είπε.

«Φανταστείτε λοιπόν τι κοινωνικές, οικονομικές και άλλες επιπτώσεις θα έχει στον Λίβανο μια χερσαία εισβολή και μετακίνηση πλέον εκατοντάδων χιλιάδων πληθυσμού. Ήδη ο Λίβανος ήταν σε οριακή κατάσταση πολιτικά και οικονομικά, άρα το ενδεχόμενο κατάρρευσης είναι πάρα πολύ υψηλό», συμπλήρωσε επί του θέματος.

Ερωτηθείς ποια θα μπορούσε να είναι η αντίδραση της Κύπρου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απέναντι σε ένα πιθανό προσφυγικό κύμα, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι η Κύπρος θα παίξει ένα ρόλο κυρίως στην προσπάθεια εκκένωσης του Λιβάνου από ξένους πολίτες, είτε αυτοί είναι Αμερικανοί, είτε είναι Βρετανοί, με τις βάσεις να προετοιμάζονται ήδη για μια τέτοια εξέλιξη.

«Αυτό είναι το βραχυπρόθεσμο και είναι εδώ όπου καταγράφεται ο ρόλος της Κύπρου για να διευκολύνει αυτή την εκκένωση», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μικρής κλίμακας οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο

Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Χρυσοστόμου, «το πιο κρίσιμο είναι το προσφυγικό/ μεταναστευτικό που θα προκύψει στον Λίβανο και από Σύρους και από Λιβάνιους».

«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να μιλούμε για οικονομική βοήθεια προς το Λίβανο όταν υπάρχουν εχθροπραξίες, επομένως αν τα πράγματα χειροτερέψουν στρατιωτικά είναι αναπόφευκτα τα προσφυγικά κύματα», ανέφερε. Το θέμα είναι, πρόσθεσε, «πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δυστυχώς δεν δείχνει δείγματα γραφής ενιαίας αντιμετώπισης του προσφυγικού, με αποτέλεσμα οι χώρες του νότου, ενδεχομένως και η Γαλλία, να δεχτούν αυτά προσφυγικά κύματα».

Χαρακτήρισε επίσης μάλλον απομακρυσμένη την πιθανότητα επαναχαρακτηρισμού ορισμένων περιοχών της Συρίας ως ασφαλών προκειμένου να κινηθούν Σύροι πρόσφυγες από τον Λίβανο προς αυτές, προσθέτοντας πως εκ των πραγμάτων εμπλέκεται πλέον και η Συρία στον πόλεμο γιατί φιλοξενεί επίσης πολιτοφύλακες και αντιπροσώπους του Ιράν που πολεμούν εκεί, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να θελήσει ενδεχομένως να επιφέρει χτυπήματα και στη Συρία και στο Ιράκ σε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης όλων των βραχιόνων του Ιράν στην περιφέρειά του.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι φαίνεται να έχει υποβαθμιστεί η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι η κατάσταση στο έδαφος παραμένει μια ανοιχτή πληγή και εκκρεμότητα, καθώς ούτε εκεχειρία έχει υπογραφεί, ούτε συμφωνία υπάρχει, ούτε και καθορισμός για το ποιος θα ελέγχει τη Γάζα την επόμενη μέρα, ούτε το θέμα των ομήρων του Ισραήλ έχει τακτοποιηθεί.

«Το Ισραήλ εκ του αποτελέσματος θεωρεί ότι σε μεγάλο βαθμό οι δυνάμεις του μπορούν να απελευθερωθούν με την έννοια ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί ο στόχος, άρα τώρα είναι η ευκαιρία να συνεχίσουν με την Χεζμπολάχ ώστε να την αποδυναμώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, παρότι πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικές περιπτώσεις», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση ότι οι Ισραηλινοί προσπαθούν να επιτύχουν όσα περισσότερα γίνεται επί του πεδίου πριν τις αμερικανικές εκλογές ώστε να διαπραγματευτούν από πλεονεκτική θέση, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κενό εξουσίας στις ΗΠΑ, με έναν αποδυναμωμένο Πρόεδρο ο οποίος αποχωρεί και με μια εκκρεμούσα κατάσταση στην προεκλογική εκστρατεία.

Προσέθεσε ότι την ίδια στιγμή ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου νιώθει ότι έχει χρόνο μέχρι και τον Ιανουάριο για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα και να πλήξει όσο το δυνατό περισσότερο τη Χεζμπολάχ.

«Εάν κατορθώσει, που θεωρώ πως θα το κατορθώσει, να ελέγξει και μέρος του νότιου Λιβάνου, αυτό θα είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του και από θέση ισχύος θα μπορεί να διαπραγματευτεί όταν οι Αμερικανοί θα είναι σε θέση να αναλάβουν ένα τέτοιο ρόλο για επίλυση της κρίσης, να μπορεί να ανταλλάξει την αποχώρηση με μια αποδεκτή μορφή ελέγχου του νοτίου Λιβάνου, είτε από μία τρίτη διεθνή δύναμη, είτε μια γαλλική αποστολή», ανέφερε. 

«Είναι ένα κρίσιμο τρίμηνο κατά το οποίο τον κύριο λόγο έχει ο Νετανιάχου και η ισχύς των όπλων και δεύτερο λόγο η διπλωματία», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυστοστόμου, το τελευταίο κρίσιμο κομμάτι αφορά στον ρόλο του Ιράν, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι εάν επιχειρηθεί χερσαία εισβολή στον Λίβανο δεν θα μείνει αμέτοχο και θα στηρίξει τη Χεζμπολάχ.

«Εάν δεν το πράξει θεωρώ ότι πλέον θα έχει μια στρατηγική ήττα με όλους τους αντιπροσώπους του στην περιοχή, δεν είναι μόνο η στήριξη ή όχι της Χεζμπολάχ, είναι η στήριξη ή όχι της οποίας παρουσίας του Ιράν και εκτός Ιράν με τους αντιπροσώπους του», ανέφερε. «Ήδη είναι πληγωμένο το γόητρο του Ιράν, ήδη είναι πληγωμένη η αξιοπιστία του, εάν δεν εμπλακεί θα έχει τεράστιο πρόβλημα, ενώ αν πάλι εμπλακεί ενδεχομένως το πρόβλημα να είναι μεγαλύτερο, για αυτό το Ιράν βρίσκεται σε δίλημμα», συμπλήρωσε επί του θέματος.

Εξήγησε περαιτέρω ότι αν η χώρα εμπλακεί ουσιαστικά ενδέχεται να «στραγγαλιστεί» ακόμα περισσότερο με οικονομικές κυρώσεις, αλλά και να δεχτεί και χτυπήματα από το Ισραήλ, κάτι θα κλυδωνίσει ακόμα περισσότερο το ισλαμικό καθεστώς.

«Ίσως αυτή τη στιγμή να είναι έτοιμοι να “θυσιάσουν” τους εκπροσώπους για να κρατηθεί στην εξουσία το καθεστώς στο Ιράν. Είναι πολύ οριακά τα πράγματα, είναι πολύ εύθραυστη η ισορροπία και ενδεχομένως αυτό να επιδιώκει το Ισραήλ. Τώρα που νιώθει ότι είναι σε θέση ισχύος, θέλει και να αποδυναμωθούν οι εκπρόσωποι του Ιράν στην περιοχή, αλλά και να γονατίσει και το καθεστώς της Τεχεράνης», κατέληξε. 

Δειτε Επισης

Ετοιμότητα Προέδρου για διμερή ακόμα και την επόμενη εβδομάδα-«Προχωρούν οι διεργασίες για άτυπη πενταμερή»
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα της εισβολής
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ξανά κόμματα για την ΤΑ-Αντιπολιτεύονται επί της νομοθεσίας που ψήφισαν οι ίδιοι
Η μαύρη μέρα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους-Η Ελλάδα που «δεν θα μείνει απαθής» και το διάγγελμα Κυπριανού
Πολυμερή συνάντηση στις αρχές του νέου χρόνου βλέπουν στην τουρκική πλευρά
Επαναλαμβάνει τα περί «δύο κρατών» ο Τατάρ σε συνάντηση με Τούρκο στρατηγό
ΠτΒ: Η ανακήρυξη ψευδοκράτους επηρεάζει μέχρι σήμερα τις προσπάθειες λύσης
Στα κατεχόμενα ο Γιλμάζ για εορτασμούς ίδρυσης του ψευδοκράτους
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ ισχυρίζονται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις για πιθανή βάση ΗΠΑ στην Κύπρο
Καρέ-καρέ οι καταγραφές της ΚΥΠ από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή το 1974