Αυτή την εβδομάδα κλειδώνει το πρόγραμμα ακροάσεων για τους υποψήφιους Επιτρόπους

Την Τετάρτη θα ληφθεί η τελική απόφαση για το πρόγραμμα των ακροάσεων των υποψήφιων μελών της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και των κοινοβουλευτικών επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα αναλάβουν τον κάθε Επίτροπο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Τρίτη η διάσκεψη των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών θα προχωρήσει στην προετοιμασία των ακροάσεων, συγκεκριμένα για τις ημερομηνίες των ακροάσεων καθώς και την κατανομή των υποψηφίων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές αναλόγως αρμοδιότητας. Στην περίπτωση του Κύπριου υποψηφίου, Κώστα Καδή, για το χαρτοφυλάκιο Αλιείας και Ωκεανών αναμένεται ότι η ακρόαση θα γίνει ενώπιον των μελών της επιτροπής Αλιείας (PECH) ή και (ταυτόχρονα) της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI).

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα και οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων).

Αν και από την πλευρά της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ιδανικός προγραμματισμός θα θεωρείτο οι ακροάσεις να πραγματοποιηθούν εντός Οκτωβρίου, ώστε η νέα Κομισιόν να αναλάβει τα καθήκοντά της όπως προβλέπεται την 1η Νοεμβρίου, κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο λόγω του χρόνου που θα χρειαστεί για προετοιμασία των ακροάσεων (ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου των υποψηφίων για αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων, αποστολή και απάντηση γραπτών ερωτήσεων).

Ως εκ τούτου, πληροφορίες θέλουν τις ακροάσεις να προγραμματίζονται για το πρώτο μισό του Νοεμβρίου, ούτως ώστε η Ολομέλεια να ψηφίσει υπέρ ή κατά του συνόλου του νέου Κολεγίου των Επιτρόπων στη σύνοδο του Νοεμβρίου και η νέα Επιτροπή να αναλάβει την 1η Δεκεμβρίου.

Μετά τη λήψη της τελικής απόφασης την Τετάρτη, αναμένεται πως οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Πέμπτη.

Οι υποψήφιοι Επίτροποι θα πρέπει να περάσουν από ακροάσεις τριών με τεσσάρων ωρών ενώπιον των ευρωβουλευτών των επιτροπών αρμόδιων για τα θέματα που άπτονται του κάθε χαρτοφυλακίου. Στη συνέχεια οι επιτροπές θα πρέπει να εισηγηθούν την έγκριση ή την απόρριψη του κάθε υποψηφίου στην Ολομέλεια, σύσταση που χρειάζεται έγκριση των δύο τρίτων των ευρωβουλευτών που συμμετέχουν.

Εάν ένας υποψήφιος δεν έχει τη θετική σύσταση των αρμόδιων Επιτροπών, η επηρεαζόμενη χώρα και η κ. Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να προτείνουν νέο όνομα καθώς όλοι οι Επίτροποι πρέπει να εγκριθούν ως ομάδα από την Ολομέλεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Φιλίππα Χριστοδουλίδη δεν υπέβαλε αίτηση για οποιοδήποτε επίδομα, διευκρίνισε η Κυβέρνηση
Ανησυχεί πως η Κύπρος μπορεί να καταστεί στόχος ο Τατάρ
Ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα είχε στην Κύπρο ενδεχόμενη κατάρρευση του Λιβάνου
Συνεχίστηκε ενώπιον Εκλογοδικείου η υπόθεση ένστασης για εκλογές ΤΑ-Απόλυτη εμπιστοσύνη στην υπηρεσία εξέφρασε ο Πιττοκοπίτης
Έκτακτη συνάντηση Αράβων Πρέσβεων στην Κύπρο για υποστήριξη Παλαιστίνης και Λιβάνου
Αυτή την εβδομάδα κλειδώνει το πρόγραμμα ακροάσεων για τους υποψήφιους Επιτρόπους
Επιβεβαίωσε το «ναι» στο ανεπίσημο δείπνο με Χριστοδουλίδη ο Τατάρ
Βρίσκει λάθος την άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από ΗΠΑ το Τουρκικό ΥΠΕΞ-«Θα βλάψει τις ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή»
Ορατό το ενδεχόμενο για τριμερή τον Οκτώβριο-«Η δική μας βούληση είναι δεδομένη»
Ξεκάθαρος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος-«Οι ευθύνες που ήταν να αποδοθούν, αποδόθηκαν»