Έργα και Ημέραι του Στέλιου Παπαθεοδώρου-Από το Parody account, στην έξαρση του εγκλήματος και τις αποδράσεις
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 01 Οκτωβρίου 2024
Τέσσερα χρόνια και δυο μήνες κράτησε η θητεία του Στέλιου Παπαθεοδώρου στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ο οποίος μετά από δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες που του δόθηκαν, εν τέλει παύτηκε από τα καθήκοντα του. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν η απόδραση του ισοβίτη, ωστόσο, η απόφαση για παύση του ήταν ειλημμένη εδώ και αρκετό καιρό.
Ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιουλίου του 2020, μετά την αφυπηρέτηση του Κύπρου Μιχαηλίδη. Ο κ. Παπαθεοδώρου, κάθισε στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Αρχηγού, σε μια δύσκολη περίοδο, με την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι της Αστυνομίας να βρίσκεται στο ναδίρ, καθώς ήταν ακόμη νωπές οι μνήμες από την δράση του κατά συρροή δολοφόνου αλλά και τον τρόπο χειρισμού από πλευράς Αστυνομίας, των εξαφανίσεων γυναικών-θυμάτων του Νίκου Μεταξά.
Από την πρώτα μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, έθεσε ως προτεραιότητα να αλλάξει το κλίμα που δημιουργήθηκε σε βάρος της Αστυνομίας, αλλά και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. «Προτεραιότητά μας είναι η εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας στην κοινωνία μας, αφού η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και της άσκησης των δικαιωμάτων των πολιτών», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του κ. Παπαθεοδώρου, ωστόσο η συνέχεια και τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, δεν δικαίωσαν ούτε τις αναφορές του, αλλά ούτε και τις προσδοκίες της κοινωνίας.
Η Αστυνομία, υπό την καθοδήγηση Παπαθεοδώρου, μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, υπέπεσε σε αρκετές αστοχίες και σοβαρά λάθη, που όχι μόνο έπληξαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά πολύ περισσότερο έθεσαν την Αστυνομία στο στόχαστρο σχολίων ακόμα και εμπαιγμού από την κοινωνία, η οποία έχασε κάθε ίχνος σεβασμού προς τον θεσμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά το... ξύρισμα του «Κομμωτή», καλούνται να ανακάμψουν Αστυνομία και Κεντρικές Φυλακές
Οι διωκτικές Αρχές, κατά τη θητεία του Στέλιου Παπαθεοδώρου, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επικρίσεων, για πολλές υποθέσεις, ανάμεσα σε αυτές η δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Τα κτυπήματα των ανθρώπων της νύχτας, σε πολυσύχναστους δρόμους, ακόμη και μέρα μεσημέρι και μπροστά στα μάτια πολιτών. Επιπλέον, πολλά από τα εγκλήματα παραμένουν ανεξιχνίαστα, ειδικότερα οι δολοφονίες που έχουν σχέση με τον υπόκοσμο.
Επιπρόσθετα, η Αστυνομία δέχθηκε επικρίσεις και για την συζυγοκτονία στην Πάφο, με θύμα 41χρονη από τη Βουλγαρία, η οποία έχασε τη ζωή της την ώρα που τα μέλη της Δύναμης παρέπεμπαν από το ένα τηλέφωνο στο άλλο, πολίτη οποίος επιχειρούσε να ενημερώσει τις Αρχές, ότι μια γυναίκα δεχόταν δολοφονική επίθεση, χωρίς να βρει ανταπόκριση. Αποτέλεσμα μια γυναίκα νεκρή και τέσσερις αστυνομική να διώκονται πειθαρχικά.
Ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, βρέθηκε ξανά στο κέντρο των επικρίσεων, όσον αφορά και την πολύκροτη υπόθεση με τον Μιχάλη Κατσουνωτός και τις καταγγελίες της τότε Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους. Ως Αρχηγός της Δύναμης ο κ. Παπαθεοδώρου σε καμία περίπτωση δεν έδειξε την απαιτούμενη πυγμή να χειριστεί καλύτερα την όλη υπόθεση και εν τέλει ο Κατσουνωτός, μετατεθεί από την ΥΚΑΝ στην Λιμενική, ενώ ακόμη εκκρεμεί η πειθαρχική εναντίον του, αν και στη συνέχεια προέκυψαν νέες υποθέσεις σε βάρος του, όπως η εμπλοκή του στο ορφανό θανατηφόρο του 2012.
Μια άλλη υπόθεση, η οποία εξελίχθηκε σε μέγα φιάσκο για την Αστυνομία, ήταν το ένταλμα έρευνας για το Parody account που σχολίαζε την τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, όπου η Δύναμη μπροστά στην πολιτική της προϊστάμενο έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο με λανθασμένους χειρισμούς, τους οποίους παραδέχθηκε ενώπιον της Βουλής και ο Αρχηγός. «Η Αστυνομία δεν ζήτησε την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα. Ίσως θα ήταν καλύτερα να πηγαίναμε. Μακάρι να πηγαίναμε στον Γενικό Εισαγγελέα, μπορεί να ήταν διαφορετικές οι οδηγίες», ανέφερε τότε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήγαν για μαλλί και βγήκαν όλοι... κουρεμένοι από τον Πρόεδρο-Μοίρασε ισότιμα ευθύνες, δεν έκανε εκπτώσεις
Στη μακρά λίστα αστοχιών, προστίθενται και οι χειρισμοί όσον αφορά τα έκτροπα που έλαβαν χώρα στη Χλώρκα και στη Λεμεσό ανάμεσα σε μερίδα Ελληνοκυπρίων και αλλοδαπών. Αιτία της διαμαρτυρίας που κατέληξε σε χάος, ήταν τότε η αυξημένη παρουσία μεταναστών στην περιοχή, ενώ σαν να μην έφταναν όλα όσα έγιναν στην Πάφο, λίγες μέρες μετά δημιουργήθηκε το ίδιο σκηνικό και στη Λεμεσό, με την ευθύνη τότε να βάραινε εξολοκλήρου την Αστυνομία, καθώς φαίνεται να είχε πληροφορίες, τις οποίες όμως δεν αξιοποίησε επαρκώς και δεν έλαβε τα δέοντα μέτρα.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του χάους στην Χλώρακα, σημειώθηκε άλλο ένα φιάσκο με τον Σύρο, ο οποίος κάθισε ανάμεσα στην ηγεσία της Αστυνομίας και την τότε Υπουργό Δικαιοσύνης, για διαβουλεύσεις, αφού πρώτα απείλησε ότι θα γυρίσει την Πάφο ανάποδα. Τελικά, αφού συνομίλησαν μαζί του, τον μετέφεραν στον χώρο συνάντησης με περιπολικό, διαπίστωσαν ότι το εν λόγω πρόσωπο καταζητείτο.
Μέσα σε όλα αυτά, η Αστυνομία υπό την ηγεσία Παπαθεοδώρου, όχι μόνο δεν κατάφερε να περιορίσει και τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα, αλλά αυτά πήραν ανησυχητικές διαστάσεις. Έκτροπα στο κλειστό στάδιο Ελευθερία, φωτιές έξω από το στάδιο, έκτροπα εκτός των γηπέδων, εμπρησμοί οχημάτων, τραυματισμοί προσώπων, κτλ, ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η επιμονή της ηγεσίας της Αστυνομίας για απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων, με τους πολίτες να βλέπουν πίσω από αυτή την επιμονή αδυναμία της Δύναμης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν έκλεισε το κεφάλαιο ευθύνες στις Κεντρικές-Στο κάδρο ανώτερη λειτουργός και υπεύθυνος ασφάλειας για την άδεια
Επιπρόσθετα, κατά τη θητεία του Στέλιου Παπαθεοδώρου σημειώθηκαν και 21 αποδράσεις κρατουμένων, άλλοι κατάφεραν να δραπετεύσουν από τα δικαστήρια, άλλοι από νοσοκομεία, ένα πρόσωπο έφυγε κύριος από την πύλη των φυλακών και ο «Κομμωτής», που κατάφερε να ισοπεδώσει όχι μόνο τα μέτρα προστασίας κατά τη μεταφορά του στο σπίτι του στην Πάφο, αλλά κατάφερε να συνθλίψει ολόκληρο το σύστημα από τη χορήγηση αδειών σε κρατουμένους, μέχρι και τις ασφαλιστικές δικλίδες που λαμβάνονται.
Πλέον, η νέα ηγεσία της Αστυνομίας, καλείται, να βρει τους τρόπους, πρωτίστως να ηρεμήσει τα πνεύματα εντός της Αστυνομίας και ακολούθως σταδιακά να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση του Σώματος και να επαναφέρει επιτέλους το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.