Ορατό το ενδεχόμενο για τριμερή τον Οκτώβριο-«Η δική μας βούληση είναι δεδομένη»

Φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει ένα ενδεχόμενο μέσα στον Οκτώβριο για μια τριμερή συνάντηση στο Κυπριακό, αλλά βεβαιότητες δεν μπορούν να υπάρχουν, δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το μόνο το οποίο είναι δεδομένο και βέβαιο είναι η δική μας ετοιμότητα και βούληση».

«Υπάρχει πρόθεση. H δική μας βούληση είναι δεδομένη. Όπως εκδηλώθηκε και τον Αύγουστο που τέθηκε το ζήτημα», αναφέρει. Όμως, προσθέτει, «οι μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις της άλλης πλευράς είναι έντονα αρνητικές».

Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κόμπος απαντάει σε ερώτηση για τις τριμερείς συναντήσεις που είχαν σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών Κύπρος και Ελλάδα με την Ιορδανία και την Αίγυπτο στη Νέα Υόρκη αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια τους έγινε προετοιμασία για τριμερείς συνόδους σε επίπεδο ηγετών. «Φαίνεται ότι και για τις δύο περιπτώσεις θα έχουμε εντός του έτους τη σύγκληση των δύο Συνόδων», λέει.

Σε σχέση με την επιδίωξη της Κύπρου για ενδυνάμωση των σχέσεων της με τις δύο χώρες ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ο ρόλος των δύο χωρών στην περιοχή «είναι κομβικός και η επαφή και η συνεργασία μαζί τους είναι απαραίτητη». Επιπλέον, προσθέτει, «και οι δύο χώρες συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οπότε, εμείς με τη δική μας πρωτοβουλία του θαλάσσιου διαδρόμου προσθέσαμε μια τρίτη και πρόσθετη δυνατότητα και επί τούτου, η συνεργασία είναι σημαντική».

Σε ερώτηση για την συνάντηση που είχε με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν και τα μηνύματα που μετέφερε ο κ. Κόμπος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε υποχρέωση, εφόσον είμαστε ένα άμεσο κομμάτι της περιοχής και άμεσα επηρεαζόμενο από τις όποιες εξελίξεις, να μεταφέρουμε τα απαραίτητα και κατάλληλα μηνύματα προς όλους όσοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν σε όλη αυτήν την κατάσταση». Μηνύματα αυτοσυγκράτησης, αναφέρει, «μηνύματα ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε μια νέα φάση κλιμάκωσης και ότι αυτό θα ήταν επικίνδυνο για όλους».

Ερωτηθείς για τις διμερείς συναντήσεις που είχε κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη και ποιος ήταν ο στόχος των επαφών του ο Υπουργός Εξωτερικών απαντάει ότι είχε πάνω από 37 διμερείς συναντήσεις. «Υπήρχε στρατηγική στόχευση. Πρώτον, ήταν το κομμάτι του Κυπριακού. Δεύτερον, θέλαμε να προωθήσουμε την υποψηφιότητα μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που οι εκλογές είναι τον Οκτώβριο. Θέλαμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για την ψηφοφορία», επισημαίνει.

Και τρίτον, αναφέρει, «η διεύρυνση του διπλωματικού μας αποτυπώματος μέσα από επαφές με χώρες που δεν είναι συχνή η επικοινωνία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Υπουργού Εξωτερικών στο ΚΥΠΕ:

ΕΡ: Μέρος των συναντήσεων σας αφορούσε το Κυπριακό, ενώ συνοδεύσατε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Θα γίνει η τριμερής μέσα στον Οκτώβριο;

ΑΠ: Υπάρχει πρόθεση. H δική μας βούληση είναι δεδομένη. Όπως εκδηλώθηκε και τον Αύγουστο που τέθηκε το ζήτημα. Όμως, οι μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις της άλλης πλευράς είναι έντονα αρνητικές. Φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει ένα ενδεχόμενο μέσα στον Οκτώβριο για μια τριμερή συνάντηση, αλλά βεβαιότητες δεν μπορούν να υπάρχουν. Το μόνο το οποίο είναι δεδομένο και βέβαιο είναι η δική μας ετοιμότητα και βούληση. Θα αναμένουμε τις επόμενες ημέρες. Ζητούμενο είναι η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

ΕΡ: Φέτος στο περιθώριο της Συνόδου είχατε τον διπλάσιο αριθμό συναντήσεων με ομολόγους σας. Ποιος ήταν ο στόχος των επαφών σας και ποιες ξεχωρίζετε;

ΑΠ: Ναι έγιναν πάνω από 37 διμερείς συναντήσεις. Υπήρχε στρατηγική στόχευση. Πρώτον, ήταν το κομμάτι του Κυπριακού. Δεύτερον, θέλαμε να προωθήσουμε την υποψηφιότητα μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που οι εκλογές είναι τον Οκτώβριο. Θέλαμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για την ψηφοφορία.

Και τρίτον, η διεύρυνση του διπλωματικού μας αποτυπώματος μέσα από επαφές με χώρες που δεν είναι συχνή η επικοινωνία. Μια προσπάθεια που είναι εστιασμένη στην δημιουργία κοινών επωφελών στοιχείων και για τις δύο πλευρές.

Και τέλος, πολλές από τις επαφές αφορούσαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είδα τους ομολόγους μου από τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και χθες το Ιράν.

ΕΡ: Οι τριμερείς Κύπρος - Αίγυπτος – Ελλάδα και Κύπρος - Ιορδανία – Ελλάδα έχουν αυξημένη σημασία. Τι θέματα καλύφθηκαν;

ΑΠ: Είχαν γίνει και με τις δύο χώρες και πέρυσι. Φέτος, μεγάλο μέρος αφιερώθηκε στην προετοιμασία για τις τριμερείς σε επίπεδο ηγετών. Έπρεπε να δούμε και να κλείσουμε θέματα ημερομηνιών και ατζέντας και να δούμε που βρισκόμαστε σε θέματα υλοποίησης προηγούμενων βημάτων. Φαίνεται ότι και για τις δύο περιπτώσεις θα έχουμε εντός του έτους τη σύγκληση των δύο Συνόδων.

Πέραν του πολιτικού μηνύματος που έχει σημασία, σκοπός ήταν να υπάρχουν και απτά αποτελέσματα μέσα από υπογραφές μνημονίων και συμφωνιών, και να δούμε πού βρισκόμαστε σε μια σειρά ζητημάτων.

ΕΡ: Η Κύπρος βλέπουμε ότι επιδιώκει να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Πέραν της ιστορικότητας των σχέσεων σας γιατί επικεντρωθήκατε σε αυτές τις χώρες;

ΑΠ: Και οι δυο χώρες είναι πυλώνες σταθερότητας σε ένα ασταθές σύστημα στην περιοχή μας. Η Ιορδανία και η Αίγυπτος έχουν σημαντικότατο ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν ενεργά όλο αυτό το διάστημα. Σε πάρα πολλούς τομείς, όπως στο κομμάτι της επόμενης μέρας, στο κομμάτι των ειρηνευτικών συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και για το θέμα των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους. Ο ρόλος τους είναι κομβικός και η επαφή και η συνεργασία μαζί τους είναι απαραίτητη. Επιπλέον, και οι δύο χώρες συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οπότε, εμείς με τη δική μας πρωτοβουλία του θαλάσσιου διαδρόμου προσθέσαμε μια τρίτη και πρόσθετη δυνατότητα και επί τούτου, η συνεργασία είναι σημαντική.

Υπάρχουν άριστες σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα και με τις δύο χώρες, οι οποίες ιστορικά έχουν αναπτυχθεί πολυεπίπεδα. Αναφορά μπορεί να γίνει στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας, της πυρόσβεσης και της ενέργειας.

ΕΡ: Συναντηθήκατε επίσης με τον νέο Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στην περιοχή. Τι μηνύματα μεταφέρατε;

ΑΠ: Η πραγματικότητα είναι ότι το Ιράν είναι ένας σημαντικός περιφερειακός παίκτης. Υπάρχει μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη στη Μέση Ανατολή με τον κίνδυνο κλιμάκωσης να είναι ανά ώρα αυξανόμενος.

Άρα εμείς έχουμε υποχρέωση, εφόσον είμαστε ένα άμεσο κομμάτι της περιοχής και άμεσα επηρεαζόμενο από τις όποιες εξελίξεις, να μεταφέρουμε τα απαραίτητα και κατάλληλα μηνύματα προς όλους όσοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν σε όλη αυτήν την κατάσταση. Μηνύματα αυτοσυγκράτησης, μηνύματα ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε μια νέα φάση κλιμάκωσης και ότι αυτό θα ήταν επικίνδυνο για όλους.

Άρα είναι μία συνάντηση η οποία επίσης έχει τη διάσταση ότι η Κύπρος λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, έχει υποχρέωση να κάνει χρήση του διάλογου και της διπλωματίας με απόλυτο σεβασμό στις σχέσεις όλων, ώστε να υπάρχει μία επικοινωνία, η οποία έχει σκοπό να διευκολύνει τη διαχείριση μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης. Συνεπώς, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος και θέματα που απασχολούν και τις δύο πλευρές ως κομμάτι της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεχίστηκε ενώπιον Εκλογοδικείου η υπόθεση ένστασης για εκλογές ΤΑ-Απόλυτη εμπιστοσύνη στην υπηρεσία εξέφρασε ο Πιττοκοπίτης
Έκτακτη συνάντηση Αράβων Πρέσβεων στην Κύπρο για υποστήριξη Παλαιστίνης και Λιβάνου
Αυτή την εβδομάδα κλειδώνει το πρόγραμμα ακροάσεων για τους υποψήφιους Επιτρόπους
Επιβεβαίωσε το «ναι» στο ανεπίσημο δείπνο με Χριστοδουλίδη ο Τατάρ
Βρίσκει λάθος την άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από ΗΠΑ το Τουρκικό ΥΠΕΞ-«Θα βλάψει τις ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή»
Ορατό το ενδεχόμενο για τριμερή τον Οκτώβριο-«Η δική μας βούληση είναι δεδομένη»
Ξεκάθαρος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος-«Οι ευθύνες που ήταν να αποδοθούν, αποδόθηκαν»
Στην παρουσία της Σακελλαροπούλου η παρέλαση της 1ης Οκτωβριου στη Λευκωσία
Αρχίζει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Τελικά γύρισε τον Παπαθεοδώρου ανάποδα ο Πρόεδρος-Τελείωσαν οι ευκαιρίες και καθάρισε τα αγκάθια