Πήγαν για μαλλί και βγήκαν όλοι... κουρεμένοι από τον Πρόεδρο-Μοίρασε ισότιμα ευθύνες, δεν έκανε εκπτώσεις
22:10 - 29 Σεπτεμβρίου 2024
H απόδραση του «Κομμωτή», μπαίνει πλέον στο κάδρο της ιστορίας. Μιας ιστορίας που επαναλήφθηκε, με διαφορετικό τρόπο, μετά από δεκαέξι χρόνια. Από τότε που απέδρασε ο Αλ Καπόνε και εκ τότε δεν είχε καταγραφεί άλλη απόδραση ισοβίτη, με ένα από τα πιο βεβαρημένα «βιογραφικά», αφού διέπραξε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα που διαπράχθηκαν ποτέ στην Κύπρο. Μιας ιστορίας, που αν και τραγικής, έφερε την γελιοποίηση των Κεντρικών Φυλακών και της Αστυνομίας, που κατάφεραν με την ανεπάρκεια που επέδειξαν, να πληγώσουν ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία των δύο Τμημάτων, οι ευθύνες των οποίων είναι μοιρασμένες στα δύο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ουδείς μπορεί να πανηγυρίζει για τον εντοπισμό του ισοβίτη... Ήδη κήρυξε την επικινδυνότητα της ανεπάρκειας
Αστυνομία και Κεντρικές Φυλακές, εδώ και αρκετό καιρό διαφήμιζαν την άριστη συνεργασία τους. Ήταν λαλίστατοι ως προς τις «επιτυχημένες επιχειρήσεις», έπειτα από τις οποίες εντοπίζονταν ναρκωτικά και κινητά στις Φυλακές, χωρίς βέβαια να υπάρχει προβληματισμός η επιδείνωση της κατάστασης, γιατί περί επιδείνωση επρόκειτο για όσους γνωρίζουν τα δεδομένα εκ των έσω και όχι στην βάση της επικοινωνιακής στρατηγικής. Ωστόσο, η απόδραση του ισοβίτη, δημιούργησε μια παρασκηνιακή μάχη, με τους άλλοτε σύμμαχους να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο.
Βλέποντας τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση, δεδομένου πως και τα δύο Τμήματα είχαν εμπλοκή, ο κάθε ένας με τον δικό του ρόλο, οι ευθύνες ορθώς καταλογίστηκαν τόσο στις Κεντρικές Φυλακές όσο και στην Αστυνομία.
Από την μία, ο αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, και η ανώτερη λειτουργός, Μαρία Σιαλή, που είναι η επόμενη σε τάξη, ενέκριναν σε διάφορες περιπτώσεις άδεια στον ισοβίτη. Ενέκριναν δηλαδή διαδοχικές άδειες, ενέκριναν την λίστα των καλεσμένων του και δεν αξιολόγησαν τους κινδύνους, ούτε έδωσαν οδηγίες για περιορισμό του ισοβίτη, κατά τρόπο ασφαλή. Και στο ενδεχόμενο να αποφάσισε μόνο η ανώτερη λειτουργός, τότε και πάλι η άγνοια δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι στην συγκεκριμένη περίπτωση, ειδικότερα όταν βρίσκεται στο πηδάλιο ενός τέτοιου νευραλγικού πόστου. Από την άλλη, σε ένα τέτοιο σενάριο, τότε ο αναπληρωτής Διευθυντής, θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αποδώσει ευθύνες.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό:
«Αρμόδια για τη χορήγηση των αδειών εξόδου και των εκπαιδευτικών Αρμοδιότητα αδειών είναι η Επιτροπή Κατάταξης, οι αποφάσεις της οποίας λαμβάνονται παροχής αδειών εξόδου με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών και αφού ληφθεί σοβαρά υπόψη και σχετική εισήγηση του Διευθυντή:
Νοείται ότι ο Διευθυντής μπορεί κατά την κρίση του και εφόσον συντρέχουν επαρκείς λόγοι να ανακαλεί οποιαδήποτε άδεια εξόδου με συνοδεία ή χωρίς συνοδεία:
Νοείται περαιτέρω ότι οι άδειες εξόδου χωρίς συνοδεία, οι άδειες εξόδου με συνοδεία και οι εκπαιδευτικές άδειες δεν αποτελούν δικαίωμα του κρατουμένου, αλλά προνόμιο το οποίο παραχωρείται κατά την κρίση των αρμόδιων οργάνων και σύμφωνα με τις διατάξεις των παρόντων Κανονισμών».
Συνεπώς, με βάση τα πιο πάνω, η ευθύνη στην Διεύθυνση των Φυλακών, η οποία στο μεταξύ δημιούργησε σωρεία ερωτημάτων αναφορικά με την συχνότητα των μεταφορών του ισοβίτη, είναι δεδομένη, αφού δεν αξιολόγησε τον κίνδυνο, αντιθέτως. Αποτέλεσμα, ο ισοβίτης, ο οποίος οργάνωσε την απόδραση του μέσω κινητού που κατείχε στις Φυλακές, να εκμεταλλευτεί τα δεδομένα.
Από εκεί και πέρα, στην εξίσωση μπαίνει η Αστυνομία, η οποία, όπως σε κάθε περίπτωση, ενημερώθηκε για την μεταφορά του και ζητήθηκε η συνδρομή της. Ωστόσο, ούτε από πλευράς Αστυνομίας αξιολογήθηκαν οι κίνδυνοι, παρά το γεγονός πως το πρώτο μέλημα της είναι η διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας. Αντί αυτού, για άλλη μια φορά, επέδειξε ανεπάρκεια και αντιμετώπισε με ελαφρότητα την κατάσταση, ανεξαρτήτως πως επί θητείας Στέλιου Παπαθεοδώρου, οι αστοχίες της Αστυνομίας είναι ουκ ολίγες.
Μάλιστα, μια από αυτές τις αστοχίες, ήταν και τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν ένα χρόνο στην Λεμεσό και την Χλώρακα, με την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, να πληρώνει την νύφη, ενώ η άρνηση υποψηφίων να διαδεχθούν τον Αρχηγό Αστυνομίας, στους οποίους αποτάθηκε ο Πρόεδρος, άφησε τον Στέλιο Παπαθεοδώρου στη θέση του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα προσκλητήρια του γάμου, η απόδραση του ισοβίτη και το μεγάλο μας... τσίρκο
Η απόδραση όμως του ισοβίτη, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής αλλά και την οργής, αφού διαπιστώνεται με τον πλέον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως η ανεπάρκεια άλλων, όχι μόνο κρίνεται επικίνδυνη για την δημόσια ασφάλεια, αλλά στήνει στον τοίχο την Κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και αυτό διότι, ο Πρόεδρος διαμήνυσε σε διάφορες περιπτώσεις και σε κάθε τόνο, πως η ασφάλεια των πολιτών είναι υψίστης σημασίας για τον ίδιο. Κρίνοντας όμως εκ του αποτελέσματος, τα όσα καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, είναι αντίθετα με την δημιουργία κλίματος ασφάλειας και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος κλήθηκε να αποφασίσει εάν θα συμβιβαστεί με τα δεδομένα για άλλη μια φορά.
Το ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδη ήταν έντονα εκνευρισμένος με την όλη κατάσταση, αυτό θεωρείτο δεδομένο. Ωστόσο, ο Πρόεδρος το πήγε ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας τέλος στην ανεπάρκεια, την ανικανότητα και την γελιοποίηση.
Δεδομένου πως κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν είχε την ευθιξία να υποβάλει την παραίτηση του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με το που πάτησε το πόδι του στην Κύπρο από την Νέα Υόρκη, κούρεψε κεφάλια. Αν και το επικρατέστερο σενάριο ήταν Φιλιππίδης και Παπαθεοδώρου να απομακρυνθούν, εντούτοις το ψαλίδι πήρε και τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας, προχωρώντας ουσιαστικά σε ένα ολικό λίφτινγκ.
Με την κίνηση του ο Πρόεδρος, αναμφίβολα έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, δείχνοντας πως η ασφάλεια των πολιτών δεν χωράει εκπτώσεις, ούτε συμβιβασμούς. Έδειξε πως η εποχή της ατιμωρησίας έχει παρέλθει και πως δεν μπορεί πλέον να συμβιβάζεται με την ανεπάρκεια άλλων, που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καρατόμησε Αρχηγό, Υπαρχηγό και Διεύθυνση Φυλακών ο Χριστοδουλίδης-Αναλαμβάνει ο Αρναούτης