Θέλει ένταξη της Τουρκίας στο BRICS ο Κουρτουλμούς-«Θα είναι επωφελής για όλο τον κόσμο»

Ένταξη της Τουρκίας στην ομάδα χωρών BRICS θα είναι επωφελής όχι μόνο για την ίδια την Άγκυρα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, υποστήριξε ο Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής (Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης) Νουμάν Κουρτουλμούς, σε συνέντευξη στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Η συμμετοχή της Τουρκίας στην BRICS θα συμβάλει στην πραγματικότητα πολύ πιο σοβαρά στην υπόθεση της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο. Άλλωστε η Τουρκία είναι μια χώρα που συμμετέχει ταυτόχρονα σε πολλά σχήματα διεθνούς συνεργασίας», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του είναι μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, της Ευρωμεσογειακής Εταιρικής Σχέσης, του ΝΑΤΟ και μια χώρα που βρίσκεται στη διαδικασία να γίνει υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το TASS.

«Είναι επίσης χώρα, που θέλει να επεξεργαστεί νέα εναλλακτικά εργαλεία εξωτερικής πολιτικής», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι «αυτό θα εμπλουτίσει την Τουρκία όσον αφορά τα εργαλεία εξωτερικής πολιτικής ".

"Ελπίζουμε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας σε έναν τέτοιο οργανισμό θα συμβάλει στην ενίσχυση της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο υπό συνθήκες ενός πολυπολικού παγκοσμίου συστήματος», επεσήμανε.

«Η Τουρκία, η οποία κατέχει γεωστρατηγική θέση, που αποτελεί γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, που έχει πολιτιστικό παρελθόν και μελλοντικές προοπτικές, έχει εισέλθει στη διαδικασία να μετατραπεί σε περιφερειακό παράγοντα και μάλιστα σε παράγοντα, που παίζει αποτελεσματικό ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα. Για το νλόγο αυτό, θεωρούμε τους BRICS ως μία από τους σημαντικούς σχηματισμούς του μελλοντικού πολυπολικού παγκόσμιου συστήματος και η ένταξη στην BRICS δεν θα περιορίσει την Τουρκία, αλλά αντιθέτως θα διευρύνει τις δυνατότητές της στην εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε

Νωρίτερα, όπως επισημαίνει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα αξιολογεί τη συμμετοχή της στην BRICS από την άποψη των δυνατοτήτων οικονομικής συνεργασίας, αλλά είχε πει ότι «η ίδια η ένωση βρίσκεται τώρα σε αναζήτηση ταυτότητας, εκδοχών θεσμοποίησης» και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να πει κανείς έως ποιου σημείου μπορεί να φτάσει η αλληλεπίδραση της Τουρκίας με τους BRICS.

Την ίδια στιγμή, ο Φιντάν, είχε κατά το TASS  σημειώσει ότι «εάν η ενσωμάτωση της Τουρκίας με την ΕΕ είχε τελειώσει με πλήρη ένταξη, τότε πιθανώς η Τουρκία να μην ασχολείτο με αναζητήσεις άλλων επιλογών σε πολλά ζητήματα».

Όπως είχε ανακοινώσει στις 4 Σεπτεμβρίου ο βοηθός του Ρώσου Pροέδρου για διεθνή ζητήματα Γιούρι Ουσακόφ, η Τουρκία κατέθεσε αίτηση ένταξής της ως πλήρους μέλους στην ομάδα  BRICS, η οποία ιδρύθηκε το 2006 με ρωσική πρωτοβουλία, σύμφωνα με το TASS και με τη συμμετοχή αρχικώς της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας, τα αρχικά των οποίων και έδωσαν το όνομα στην κατά βάση ένωση οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας.

Το 2011 προστέθηκε στην ομάδα η Νότιος Αφρική. Περί τον Αύγουστο του 2023 είχαν καταθέσει αιτήσεις ένταξης περίπου 20 ακόμη χώρες και στη 15η Σύνοδο Κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ τον ίδιο μήνα ανακοινώθηκε η αποδοχή των αιτήσεων έξι χωρών, της Αργεντινής, της Αιγύπτου, του Ιράν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιθιοπίας.

Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι η χώρα του αποσύρθηκε, ωστόσο από την αρχή του 2024, χρονιά της ρωσικής προεδρίας, η ομάδα ονομάζεται ανεπισήμως BRICS+ κι έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε αυτήν περί τις 30 χώρες, μεταξύ των οποίων το Αζερμπαϊτζάν, η Αλγερία, η Βενεζουέλα, το Καζακστάν, η Λευκορωσία, η Μαλαισία, το Μπαγκλαντές, το Μπαχρέιν, το Πακιστάν κ.ά.

Ως προεδρεύουσα χώρα η Ρωσία προετοιμάζει τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας, η οποία αναμένεται να διοργανωθεί στο Καζάν, πρωτεύουσα της ρωσικής επαρχίας του Ταταρστάν, μεταξύ 22 και 24 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να αναμένεται να ανακοινωθεί ένα νέο κύμα χωρών – μελών, αλλά και άλλες μορφές διεύρυνσης του διεθνούς αυτού σχηματισμού πολυμερούς συνεργασίας.

Στη Σύνοδο του Οκτωβρίου με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα παραστούν ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίν, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, αλλά και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιβεβαιώνει την πρόοδο στις συνομιλίες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων από τη Χαμάς ο Νετανιάχου
Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ-«Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»
Το Κρεμλίνο προετοιμάζει το έδαφος για μία συνάντηση Πούτιν-Τραμπ
Αθώος για τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthCare δήλωσε ο Λουίτζι Μαντζιόνε
Έφτασαν τους 120 οι νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο στη Μοζαμβίκη
Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Βίντεο με την εξόντωση Βορειοκορεατών στρατιωτών στο Κουρσκ-To Κίεβο υποστηρίζει ότι σκότωσε 77 σε 3 μέρες
Το αποδυναμωμένο Ιράν θα μπορούσε να αντεπιτεθεί με πυρηνικά, προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος τον Τραμπ
Ο Τζολάνι όρισε γυναίκα υπουργό-Αυτή είναι η μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας, ποιοι αναλαμβάνουν κρίσιμους ρόλους
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται