Ξεκαθαρίζουν τη θέση τους οι Βρετανικές Βάσεις-«Καμία πτήση της RAF δεν μετέφερε θανατηφόρο φορτίο στους Ισραηλινούς»

Την έντονη ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, εκφράζουν οι Βρετανικές Βάσεις, την ίδια ώρα που ξεκαθαρίζουν ότι καμία πτήση της Βασιλικής Αεροπορίας – RAF δεν έχει μεταφέρει θανατηφόρο φορτίο στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν εξάλλου ότι δεν σχολιάζουν ούτε δίνουν πληροφορίες σχετικά με κινήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών ξένων χωρών και σημειώνει ότι μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία παίρνουν σοβαρά την ασφάλεια του νησιού.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Βρετανικές Βάσεις αναφέρουν αρχικά ότι «ανησυχούμε έντονα για τις αυξανόμενες εντάσεις και τις απώλειες αμάχων στον Λίβανο. Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές, ούτως ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στην πολιτική διευθέτηση που απαιτείται. Εργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας για να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και καλούμε όλα τα μέρη να τερματίσουν τον καταστροφικό κύκλο αντίποινας με βία. Το ΗΒ επιβεβαιώνει σθεναρά τη σημασία της τήρησης του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου».

Σημειώνουν πως «τα σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν ενισχυθεί και η Κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι έγιναν όλες οι προετοιμασίες για τη στήριξη των Βρετανών υπηκόων, συμπεριλαμβανομένου της μετάθεσης στρατευμάτων εδώ για την προετοιμασία πιθανής εκκένωσης Βρετανών υπηκόων από τον Λίβανο. Η άφιξη Βρετανών θα συνεχίσει να στηρίζεται στο πλαίσιο του σχεδίου ΕΣΤΙΑ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ξεκαθαρίζουν εξάλλου ότι «καμία πτήση της Βασιλικής Αεροπορίας – RAF δεν έχει μεταφέρει θανατηφόρο φορτίο στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Επιπλέον, αποτελεί συνήθη πρακτική για το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει τακτικά αιτήματα για πρόσβαση στις αεροπορικές βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, για περιορισμένο αριθμό συμμάχων και εταίρων. Αυτή η δραστηριότητα πρέπει να είναι σύμφωνη με την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου μόνο για εκκένωση και για ανθρωπιστικούς σκοπούς».

Επισημαίνουν ακόμα πως «για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας και ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε δίνουμε πληροφορίες σχετικά με κινήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών ξένων χωρών».

Όπως υποδεικνύουν, «μαζί με τους γείτονες και αξιόπιστο έταιρο μας, την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζουμε να παίρνουμε σοβαρά την ασφάλεια του νησιού. Δεν υπάρχει αλλαγή στην τρέχουσα απειλή για τις ΒΒ ή για το νησί της Κύπρου ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατάστασης, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά και να συνεργαζόμαστε και να επικοινωνούμε στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα αυτό».

Καταληκτικά αναφέρουν πως «το ΗΒ σέβεται και στηρίζει το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Οι Βρετανικές Δυνάμεις Κύπρου είναι μια δύναμη καλού στην περιοχή. Χρειαζόμαστε ήρεμα κεφάλια και μία επείγουσα εστίαση σε μια πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί αυτός ο κύκλος βίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γ.Δ. ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για επανένωση της Κύπρου
Θέτει προαπαιτούμενα για τριμερή, προωθεί συνάντηση 4+1 ο Τατάρ-Ξεκόβει τη συζήτηση για ομοσπονδία
Στη γραμμή του Προέδρου και ο Μητσοτάκης-«Η Ελλάδα δεν μπαίνει σε συζήτηση για αναγνώριση ψευδοκράτους»
Αναστάλθηκαν πτήσεις τριών αεροπορικών από Κύπρο για Ισραήλ-Διαμαρτυρία στις Βάσεις κατά των επιθέσεων
Γ. Ομήρου: Είναι η ώρα για μια ολοκληρωμένη αναδιαμόρφωση στρατηγικής και τακτικής στο Κυπριακό
Συνάντησε τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ ο Ερχιουρμάν
ΥΠΑΜ: Διεκδικούμε κοινά αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση Κυπριακού
Ξεκαθαρίζουν τη θέση τους οι Βρετανικές Βάσεις-«Καμία πτήση της RAF δεν μετέφερε θανατηφόρο φορτίο στους Ισραηλινούς»
Επαφές Ερτουγρούλογλου στη Νέα Υόρκη-Συναντήθηκε με Λακρουά
Επανέλαβε το αφήγημα Τατάρ η «προεδρία» του-Μιλά για συνάντηση και όχι για επίσημη διαπραγμάτευση