Επανέλαβε το αφήγημα Τατάρ η «προεδρία» του-Μιλά για συνάντηση και όχι για επίσημη διαπραγμάτευση
10:46 - 29 Σεπτεμβρίου 2024
Το ενδεχόμενο μιας συνάντησης για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα δήλωσε πως συζήτησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Ταταρ, λέγοντας ότι αυτή η συνάντηση δεν θα περιλαμβάνει στοιχεία ουσίας, δεν θα είναι επίσημη διαπραγμάτευση και «φυσικά δεν θα περιλαμβάνει στοιχεία που σχετίζονται με μια ομοσπονδιακή βάση που έχει εξαντληθεί», όπως ανέφερε.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση της «προεδρίας» που εκδόθηκε στα τουρκικά δύο και πλέον ώρες μετά τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη στη Νέα Υόρκη, που έγιναν στ’ αγγλικά, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, αναφέρεται ότι ο κ. Τατάρ σημείωσε πως η προσπάθεια της Μαρίας Άνγχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η θητεία της οποίας έληξε τον περασμένο Ιούλιο, δεν έφερε θετικά αποτελέσματα αφού δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών.
«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε ξανά στο παρελθόν. Θέλουμε να κοιτάμε το μέλλον με ευημερία και σταθερότητα. Μπορούμε να κάνουμε το νησί της Κύπρου φάρο ειρήνης σε αυτή την περιοχή. Ο δρόμος για να επιτευχθεί αυτό είναι όχι με το να επιμείνουμε σε άκυρες διαπραγματεύσεις που έχουν εξαντληθεί, αλλά στη δυνατότητα να σκεφτόμαστε ‘έξω από το κουτί’», σημειώνεται.
Όπως αναφέρεται, ο κ. Τατάρ επανέλαβε στον κ. Γκουτέρες τη δέσμευσή του για λύση μέσω διαπραγμάτευσης κι εξέφρασε την άποψη πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη συνεργασία, τη διπλωματία και τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών σε διάφορα θέματα, στη βάση της ισότητας και με εποικοδομητικό τρόπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθρέφτης του Ερντογάν ο Τατάρ-Δέχεται συνάντηση αλλά απορρίπτει την ομοσπονδία και επιμένει στα «δύο κράτη»
«Η στάση της τ/κ πλευράς είναι ξεκάθαρη. Εάν γίνουν αποδεκτά τα εγγενή μας δικαιώματα, δηλαδή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μια νέα και επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οριστική λύση του Κυπριακού. Οι διαπραγματεύσεις σε ομοσπονδιακή βάση έγιναν με διάφορες διαδικασίες για περισσότερο από μισό αιώνα. Κατέληξαν σε αποτυχία επειδή ο ε/κ 'λαός' ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία όχι στο Σχέδιο Ανάν που ενέκρινε ο τ/κ 'λαός' σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα πριν από 20 χρόνια», επεσήμανε ο Τ/κ ηγέτης.
Ο κ. Τατάρ είπε ότι με τον ΓΓ του ΟΗΕ συζήτησε και τις «παρεμποδιστικές πολιτικές της ε/κ πλευράς που βλάπτουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η ε/κ πλευρά «επιδεικνύει αυτή τη στιγμή καταπιεστική συμπεριφορά, συλλαμβάνει επενδυτές, προσπαθεί να δυσφημήσει τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εμποδίζει τους τουριστικούς οργανισμούς να οργανώσουν εκδρομές στην 'τδβκ'». Η ε/κ ηγεσία, υποστήριξε, στοχεύει να καταστρέψει την τ/κ οικονομία.
«Αυτή η κατάσταση όχι μόνο βλάπτει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στο νησί, αλλά καταστρέφει και τις προσπάθειες για τη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας για διάλογο προσανατολισμένο στα αποτελέσματα», επεσήμανε.
Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος-«Μόνο από την τουρκική πλευρά εξαρτάται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων»
Ο κ. Τατάρ και σε αυτές τις δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για τις αναφορές στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση για το Κυπριακό και ιδιαίτερα στο ότι ο κόσμος πρέπει να επωφεληθεί από απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας επαφές, τερματίζοντας τα άδικα εμπάργκο – κατά την έκφρασή του – και να δημιουργήσουν ξένα κράτη διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με το ψευδοκράτος.
«Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να τερματίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του τουρκοκυπριακού 'λαού' και την απάνθρωπη και άδικη απομόνωση που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό 'λαό' τα τελευταία 60 χρόνια», ανέφερε.
Είπε πως έχει ελπίδες ειδικά για την νεολαία και ανέφερε ότι ο αγώνας του «είναι να ανακτήσει ο 'λαός' μου τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά και για αυτόν τον σκοπό δεν θα εγκαταλείψω αυτόν τον αγώνα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τριμερή στα μέτρα του θέλει ο Τατάρ-Άλλαξε αφήγημα για την συνάντηση, αλλά όχι τις αξιώσεις του
Πηγή: ΚΥΠΕ