Τριμερή στα μέτρα του θέλει ο Τατάρ-Άλλαξε αφήγημα για την συνάντηση, αλλά όχι τις αξιώσεις του
06:00 - 29 Σεπτεμβρίου 2024
Ενώ ο Ερσίν Τατάρ αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη, διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι θα πάει να εξηγήσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ γιατί δεν πρόκειται να συνηγορήσει στην πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης με τον επικεφαλής του Οργανισμού και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιστρέφει στην Κύπρο έχοντας αποδεχθεί κάποιου είδους άτυπη συνάντηση, αφού προηγουμένως άνοιξε τον δρόμο ο Τούρκος Πρόεδρος.
Σε αντίθεση, όμως, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που επιθυμούσε διακαώς να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό, ώστε να γίνουν βήματα για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για λύση, ο Ερσίν Τατάρ έχει ξεκάθαρα διαφορετική ατζέντα, αφού επιμένει στις απαράδεκτες θέσεις του, οι οποίες παραπέμπουν σε λύση «δύο κρατών». Όπως και ο Ταγίπ Ερντογάν πριν από μερικές ημέρες, ο εγκάθετος της κατοχής απέρριψε ξεκάθαρα το ομοσπονδιακό μοντέλο, κινούμενος εκτός των παραμέτρων της διαδικασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθρέφτης του Ερντογάν ο Τατάρ-Δέχεται συνάντηση αλλά απορρίπτει την ομοσπονδία και επιμένει στα «δύο κράτη»
Μετά την συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Τατάρ δήλωσε πως «με την απουσία κοινού εδάφους συζητήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα την πιθανότητα να συγκαλέσει μία συνάντηση για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα και το μέλλον του νησιού μας. Θα ήθελα να υπογραμμίσω για ακόμα μία φορά ότι αυτή η ενδεχόμενη συνάντηση δεν θα περιλαμβάνει ουσιαστικά στοιχεία και δεν θα είναι μία επίσημη διαπραγμάτευση και δεν θα περιλαμβάνει στοιχεία αυτής της ξεπερασμένης ομοσπονδιακής δομής». Πρόσθεσε πως «προτάθηκε ένα δείπνο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, το οποίο θα είναι ανεπίσημο και θα το εξετάσω».
Επί της ουσίας ο Τατάρ δεν ανέφερε ευθαρσώς ότι αποδέχθηκε την πραγματοποίηση τριμερούς, αλλά ότι εξετάζει το ενδεχόμενο. Δεδομένου, ωστόσο, ότι την απέρριπτε αναφανδόν, φαίνεται πως επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της, ούτως ώστε να διευκολύνει τη διαχείριση της αναδίπλωσής του όταν έρθει η επίσημη πρόσκληση.
Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν αφαίρεσε από το αφήγημά του είναι την αδιαλλαξία και τις απαράδεκτες αξιώσεις. Υποστήριξε πως θα προσέλθει στην συνάντηση με μία θέση που χαρακτήρισε «ρεαλιστική», λέγοντας πως αυτή θα παρέχει «μία βιώσιμη λύση όπου δύο κράτη στην Κύπρο θα μπορούν να συνυπάρξουν με όρους καλής γειτονίας και συνεργασίας». Προτείνει, δηλαδή, να αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος και να αναπτύξουμε μία σχέση συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη ενός διχοτομημένου νησιού. Ο εγκάθετος της κατοχής προέτρεψε, μάλιστα, να σκεφτούμε «δημιουργικά» και όχι να επιμένουμε σε διαπραγματεύσεις, που θεωρεί πως έχουν ξεπεραστεί και είναι άκυρες.
Είναι ξεκάθαρο πως η τοποθέτησή του απέχει πολύ από οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό και βάση πραγματικής συζήτησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, άλλωστε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι υπάρχει ένα «μοναδικό πλαίσιο» για διαπραγματεύσεις, το οποίο προσδιόρισε ως τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, που προνοούν μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και ως πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Τίποτα από όσα περιέγραψε ο Ερσίν Τατάρ δεν προσομοιάζουν αυτό το μοντέλο και δεν κινούνται μέσα στις υφιστάμενες παραμέτρους στο Κυπριακό, αφού εδράζονται στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη νομιμοποίηση της παρανομίας. Και φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση, στη βάση των όσων είπε, να συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά.
Ενδεχομένως ο Τ/κ ηγέτης να ποντάρει ακριβώς στο γεγονός ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του, ώστε να σταματήσει να παρουσιάζεται ως μονίμως αρνητικός και να ανασάνει λίγο από την πίεση που δέχεται από την αντιπολίτευση στα κατεχόμενα, αλλά ταυτόχρονα να τορπιλίσει οποιαδήποτε πιθανότητα προόδου στο Κυπριακό. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλές ενδείξεις πως πλέον λειτουργεί με «προεκλογική λογική», καθώς αισθάνεται ότι απειλείται πολιτικά.
Κατά τα άλλα, ο Τατάρ κινήθηκε στην πεπατημένη, κάνοντας λόγο περί «απομόνωσης» των Τ/κ, ενώ υποστήριξε πως «ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να σκεφτούμε έξω από το κουτί», ζητώντας μάλιστα από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, να δει την «πραγματικότητα». Στη δική του πραγματικότητα, βέβαια, υπάρχουν «δύο λαοί, δύο κράτη, δύο δημοκρατίες», κάτι που δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα όλων των υπολοίπων, που αναγνωρίζουν στην Κύπρο την κατοχή και όχι το παράνομο μόρφωμα.
Με τον Ερσίν Τατάρ να δηλώνει πως «αν θα έχουμε τη βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις, oι οποίες θα βασίζονται στην κυριαρχία μας, θα μπορέσουμε να καθίσουμε να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα» συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό ερώτημα τι ακριβώς θα συζητηθεί σε αυτή την τριμερή και κυρίως ακόμη παραπέρα, εάν όντως εκκινήσει μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευση