Ρίφθηκαν στα σκουπίδια 294 κιλά φαγητού ανά πολίτη το 2022-Τραγική πρωτιά στην Ε.Ε. για την Κύπρο
18:01 - 27 Σεπτεμβρίου 2024
Τραγική πρωτιά στη σπατάλη φαγητού κατέχει η Κύπρος, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού οι πολίτες σπατάλησαν περίπου 294 κιλά φαγητού το 2022, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών σπατάλησε 132 κιλά φαγητού για την ίδια περίοδο.
Σύμφωνα με την Eurostat, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρήγαγαν το 2022 59,2 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων τροφίμων, τα οποία περιλαμβάνουν βρώσιμα και μη βρώσιμα μέρη.
Σύμφωνα με την Eurostat, τα οικιακά απόβλητα αντιπροσώπευαν το 54 % της συνολικής σπατάλης τροφίμων, που ισοδυναμεί με 72 κιλά ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 46 % ήταν απόβλητα που παρήχθησαν προς τα πάνω στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Πιο συγκεκριμένα, το 19 % από την παραγωγή τροφίμων και ποτών (25 kg ανά κάτοικο), 11 % από εστιατόρια και υπηρεσίες εστίασης (15 kg ανά κάτοικο), 8 % στη λιανική και άλλη διανομή τροφίμων (11 kg ανά κάτοικο) και 8 % στην πρωτογενή παραγωγή (10 kg ανά κάτοικο).
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Κύπρος σπατάλησε 294 κιλά φαγητού ανά κάτοικο, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρασάγγας μεγαλύτερος από την δεύτερη χειρότερη χώρα, που ήταν η Δανία με 254 κιλά. Στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Πορτογαλία με 185 κιλά ανά κάτοικο.
Σε ότι αφορά στα οικιακά απόβλητα, κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφηκαν 72 κιλά ανά κάτοικο, ενώ στην Κύπρο ο αριθμός φθάνει στα 77 κιλά. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η Κύπρος δεν κατατάσσεται πρώτη, αφού υπάρχουν πολλές χώρες με υψηλότερους αριθμούς.
Την ίδια ώρα στην Παρασκευή φαγητού και ποτού, η Κύπρος σπατάλησε 72 κιλά, ενώ ο μέσος όρος όλων των κρατών της Ε.Ε. είναι στα 25 κιλά ανά κάτοικο. Εξάλλου, σε ότι αφορά τρόφιμα από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής φαγητού, τη γεωργία, το ψάρεμα και την ιχθυοκαλλιέργεια και πάλι η Κύπρος έχει πενταπλάσια σπατάλη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι στην χώρα μας σπαταλούνται 52 κιλά ανά κάτοικο ενώ στην Ε.Ε. 10 κιλά.
Για την εμπορική και άλλη διανομή φαγητού, ανέρχονται στα 60 κιλά για την Κύπρο, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα έντεκα κιλά. Τέλος, η σπατάλη σε εστιατόρια ανέρχεται στα 33 κιλά, ακριβώς τριπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα στοιχεία, δείχνουν ότι η χώρα μας χρειάζεται καθορισμό πολιτικής για το θέμα, αφού οι σπατάλες φαγητού είναι τεράστιες, την ώρα που όπως έδειξε έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας, πάνω από 127 χιλιάδες νοικοκυριά σε κίνδυνο φτώχιας και οι οποίοι λαμβάνουν εισοδήματα κάτω των 11 χιλιάδων ανά έτος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε κίνδυνο φτώχειας 127.236 άτομα σε νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι €11.324