Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς

Στο προσκήνιο επανέρχεται, για ακόμη μία φορά, το πολυζητημένο θέμα για την δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Παιδείας, που θα αποτελεί την ομπρέλα για τον τομέα της εκπαίδευσης, με τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, Παύλο Μυλωνά, να ετοιμάζει πολυσέλιδο υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γεμάτο εισηγήσεις και προτάσεις.

Ο Παύλος Μυλωνάς ήταν αυτός που είχε πρωτοαναφέρει την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Παιδείας, το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα κεφάλαια για τον τομέα της παιδείας, όπως αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, ειδική εκπαίδευση, Ολοήμερα Σχολεία, βία και παραβατικότητα και πρόληψή της, καθώς και όλα τα κεφάλαια που αφορούν τον τομέα της παιδείας. Μάλιστα, ο τέως υπουργός Παιδείας είχε εκφράσει την πρόθεσή του να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο και είχε καταθέσει πρόταση ενώπιον του Υπουργικού, ωστόσο ήταν βραχυπρόθεσμη και συγκεκριμένα μέχρι το 2023.

Η παρούσα υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, αν και ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια περί αυτού, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μία αναλυτική πρόταση ενώπιον της, όπως αναφέρουν πληροφορίες, παρουσιάζεται θετική και έτοιμη να συζητήσει τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Παιδείας, που ουσιαστικά θα είναι μία μεταρρύθμιση του μεγέθους του ΓεΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδήριτη ανάγκη η δημιουργία προγράμματος στήριξης παραβατών μαθητών-Υπό παρακολούθηση το ΥΠΑΝ

Στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κατά την οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο της απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, ο κ. Μυλωνάς έκανε αναφορά στο Εθνικό Σχέδιο Παιδείας και συγκεκριμένα υπέδειξε πως μαζί με τον βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Μάριο Μαυρίδη, θα πιέζουν την κα. Μιχαηλίδου μέχρι να γίνει το πολυπόθητο βήμα και να εφαρμοστεί το σχέδιο.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που αποφασιστεί να εφαρμοστεί ένα Εθνικό Σχέδιο Παιδείας, θα είναι μία μεταρρύθμιση όπως έγινε στον τομέα της παιδείας, καθώς επίσης και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό θα χρειαστεί αρκετός χρόνος να ετοιμαστεί και να προωθηθεί, δεδομένων και των κεφαλαίων που θα περιλαμβάνει και ενδεχομένως να μην είναι αρκετός ο χρόνος που θα έχει στη διάθεσή της η παρούσα Κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να θεωρείται αποτρεπτικός παράγοντας για να προωθήσουν τις αλλαγές.

Ετοιμάζει υπόμνημα ο Μυλωνάς

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, στο μεταξύ, ετοιμάζει νέες ενέργειες για το θέμα, ώστε να υπάρξει μία κινητοποίηση. Συγκεκριμένα, εντός των επόμενων εβδομάδων ο κ. Μυλωνάς αναμένεται να αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα μακροσκελές υπόμνημα, δώδεκα σελίδων, στο οποίο θα αναφέρονται οι εισηγήσεις του, καθώς και οι απόψεις του για σημαντικά θέματα που αφορούν τον τομέα της παιδείας.

Ουσιαστικά, οι επισκέψεις που πραγματοποίησε η Επιτροπή Παιδείας σε διάφορα σχολεία παγκύπρια, έδωσαν την ευκαιρία στους βουλευτές να σχηματίσουν τη δική τους εικόνα για τα προβλήματα που υπάρχουν και πού πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους. Στο υπόμνημα αναμένεται να υπάρχουν εισηγήσεις για τους τομείς που εντοπίστηκαν κενά και αδυναμίες, καθώς και για σημαντικά θέματα, όπως είναι τα Ολοήμερα Σχολεία, η Ειδική Εκπαίδευση, τα αναλυτικά προγράμματα, αλλά και το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων.

Αυτό που ζητούν, επί της ουσίας οι βουλευτές είναι να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό πλαίσιο, που θα στεγάζει όλα τα θέματα της παιδείας και μάλιστα, θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην κοινωνία, καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για άλλο προσωπικό στα σχολεία.

Πέραν τούτου, ο κ. Μυλωνάς αναμένεται να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει και μία συνάντηση με την Επιτροπή Παιδείας και τους πολιτικούς αρχηγούς, παρόμοιο με Εθνικό Συμβούλιο, κατά την οποία οι βουλευτές της Επιτροπής θα έχουν λίγα λεπτά να αναλύσουν τις θέσεις τους και να καταλήξουν όλοι μαζί σε ένα κοινό πλάνο, δεδομένου ότι πρόκειται για μία μεγάλη μεταρρύθμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Π. Μυλωνάς: Να συζητήσουμε για ένα ολοκληρωμένo σχέδιο Παιδείας

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένος ο καιρός, μεμονωμένες βροχές στο μενού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού-Στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022
Η Κυβέρνηση να ισοζυγίσει επιπτώσεις από μη μηδενικού ΦΠΑ ζητεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο
Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Βλάβη σε εξοπλισμό του Συστήματος Μεταφοράς
Κάτω από 10 λεπτά οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ιούλιο και Αύγουστο