Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού

Την ώρα που η Βουλή αποφάσισε και ψήφισε στην Ολομέλεια του Σώματος παράταση για μεταφορά των επικίνδυνων οικοδομών από τους δήμους, τις κοινότητες και τις Επαρχιακές Διοικήσεις, στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει κανονικά τις διεργασίες του, για κατάθεση Νομοσχεδίου που θα δίνει εργαλεία στους ΕΟΑ.

Εντός της εβδομάδας, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κάλεσε στο Υπουργείο τον βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνο Μουσιούττα, όπως είχε προαναγγείλει ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών, ώστε να ενταχθούν κάποιες από τις εισηγήσεις του στο Νομοσχέδιο, καθότι για το θέμα είχε καταθέσει πριν από περίπου ενάμιση με δύο χρόνια πρόταση Νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις τοπικές αρχές η αρμοδιότητα για επικίνδυνες οικοδομές μέχρι 31 Μαρτίου

Αφού συζητήθηκαν οι προτάσεις του κ. Μουσιούττα, κάποιες εντάχθηκαν στο Νομοσχέδιο, ενώ άλλες ήταν ήδη καταγεγραμμένες και ως εισηγήσεις του Υπουργείου. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Εσωτερικών, αναμένεται να καταθέσει το Νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να εγκριθεί και να αποσταλεί στην Επιτροπή Εσωτερικών με την μορφή του κατεπείγοντος, για να συζητηθεί και να σταλεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Πάντως, οι Προέδροι των ΕΟΑ είχαν ζητήσει ενώπιον της Βουλής, όπως δοθεί παράταση δύο με τριών ετών, για την ανάληψη των επικίνδυνων οικοδομών, αφού δεν έχουν την τεχνογνωσία για ανάληψη της συγκεκριμένης ευθύνης αυτή τη στιγμή. Αυτό είχε φέρει την αντίδραση του Προέδρου της Ένωσης Δήμων, Ανδρέα Βύρα, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «όσα μας αρέσουν να τα παίρνουμε, όπως οι πολεοδομικές που θα φέρουν χρήματα, αλλά εκείνα που έχουν ευθύνη, όπως οι επικίνδυνες οικοδομές που θα πρέπει να λογοδοτούν στον κόσμο που θα φωνάζει, να μην τα θέλουν».

Τότε ήταν που παρενέβη ο υπουργός Εσωτερικών, εκφράζοντας την πρόθεσή του, να προχωρήσει με σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να τεθούν επί τάπητος κάποιες προτάσεις του κ. Μουσιούττα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράταση μεταφοράς ευθύνης ελέγχου επικίνδυνων οικοδομών σε ΕΟΑ ως Μάρτιο 2025

Παρόλα αυτά και αφού το Υπουργείο συναίνεσε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο τριών μηνών, μέχρι να γίνουν όλες οι διαδικασίες και να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας το Νομοσχέδιο, η Βουλή εν τη σοφία της αποφάσισε και ψήφισε ομόφωνα με 45 ψήφους υπέρ, να δοθεί παράταση έξι μηνών.

Σημειώνεται ότι κάποιοι βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών, στις τοποθετήσεις τους, πριν από την ψήφιση της παράτασης χρόνου για μεταφορά των επικίνδυνων οικοδομών στους ΕΟΑ, ανέφεραν ότι θα δοθεί χρόνος, ώστε οι ΕΟΑ να προετοιμαστούν κατάλληλα και να αναλάβουν την ευθύνη, καθώς επίσης και ότι οι αρμόδιες Αρχές δεν προετοιμάστηκαν την τελευταία τριετία. Ως εκ τούτου, με την απόφασή της η Βουλή θα καλύψει το κενό για να διασφαλιστεί στοιχειωδώς η ασφάλεια των πολιτών.

Ξεκαθάρισαν πάντως ότι δεν θα δοθεί επιπρόσθετος χρόνος στους ΕΟΑ, για να αναλάβουν την ευθύνη των επικίνδυνων οικοδομών και από την 1η Απριλίου θα πρέπει να μεταφερθούν οι εξουσίες.

Σημειώνεται ότι στο Νομοσχέδιο που προωθείται, αναμένεται ότι θα υπάρχει και πρόνοια για επιβολή προστίμων στους ιδιοκτήτες, αφού κάποιοι τα αφήνουν ασυντήρητα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μεταφέρεται στις κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες λαμβάνουν μέτρα ώστε να μην κινδυνεύσουν πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόβλημα με την ανάληψη των επικίνδυνων οικοδομών από τους ΕΟΑ-Προανήγγειλε σύσκεψη ο ΥΠΕΣ

Δειτε Επισης

Ισχύος 3,8 βαθμών ο σεισμός τα χαράματα Κυριακής
Δύο πτήσεις ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Τελ Αβίβ
Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»
«Ανεξεταστέοι» οι μαθητές από τη χρήση των κινητών στην τάξη-Πέφτουν οι μαθησιακές τους ικανότητες
Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού
Ένας υπερτυχερός κέρδισε τα €18,6 εκατ. του Τζόκερ
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 18,5 εκατ. ευρώ του Τζόκερ
Στο Υπουργικό σχέδιο διαμονής και φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων