H πρώτη απόδραση ισοβίτη μετά την... Αλ Καπόνε εποχή-Είχαν παραιτηθεί Αρχηγός, Διευθυντής Φυλακών και Υπουργός

Τα πάνω κάτω σε όλα τα επίπεδα έφερε η απόδραση του ισοβίτη Θεόδωρου Θεοφάνους, γνωστού ως «Κομμωτής», που καταδικάστηκε σε δια βίου φυλάκιση και σε άλλα 35 χρόνια για τις στυγερές δολοφονίες της συντρόφου του που ήταν έγκυος, καθώς και της τρίχρονης κορούλα της, που διαπράχθηκαν το 2011 στην Πάφο και είχαν συγκλονίσει το παγκύπριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φέρνει τα πάνω κάτω η απόδραση του «Κομμωτή»-Συνοδευόταν από δεσμοφύλακες και ΜΜΑΔ ο ισοβίτης

Παρά το γεγονός πως επρόκειτο για ισοβίτη που θεωρείτο υψηλού κινδύνου, δεδομένου του εγκλήματος που διέπραξε, εντούτοις η Διεύθυνση των Φυλακών φαίνεται να πιάστηκε στον ύπνο και να υποβάθμισε τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα ο «Κομμωτής» να υλοποιήσει το σχέδιο απόδρασης του, εκμεταλλευόμενος τα - εκ του αποτελέσματος - τρύπια μέτρα κατά την μεταφορά του στην οικία του.

Ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που μεταφέρθηκε στην Πάφο, γεγονός που υποδηλοί πως γνώριζε καλά τα μέτρα που λαμβάνονταν και ως εκ τούτου, σε κάποια στιγμή, κατάφερε να ξεφύγει των τεσσάρων δεσμοφυλάκων και των τριών μελών της ΜΜΑΔ που τον συνόδευαν, οι οποίοι αντέδρασαν κατόπιν εορτής.

Παρά το γεγονός πως στο πρόσφατο παρελθόν απέδρασε άλλος ένας κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές κατά την επιστροφή του από τα Δικαστήρια, όπου και πάλι ευθύνες αποδόθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και του Σωφρονιστικού Ιδρύματος, η απόδραση του «Κομμωτή» είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Και αυτό διότι, όπως αποδεικνύεται από τις μέχρι στιγμής έρευνες, προσχεδίασε την απόδραση του, με τις ευθύνες να φτάνουν μέχρι τη ν Διεύθυνση των Κεντρικών για την λανθασμένη εκτίμηση κινδύνου.

Επίσης, πέραν του ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο που κατατάσσεται στους τοπ ισοβίτες των Κεντρικών, δεδομένης της ποινής που του επιβλήθηκε, είναι η πρώτη απόδραση που καταγράφεται από το Σωφρονιστικό Ίδρυμα μετά την εποχή του Αλ Καπόνε, που έσεισε ολόκληρο το σύστημα και έπειτα από την οποία καταγράφηκε ένα ντόμινο παραιτήσεων και όχι μόνο.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, στο 2008, η απόδραση του Αλ Καπόνε, ήταν αυτή που τραυμάτισε ανεπανόρθωτα τόσο την Αστυνομία όσο και τις Κεντρικές Φυλακές, κυρίως για τα όσα αποκαλύφθηκαν στην συνέχεια.

Ο «Αλ Καπόνε», είχε καταδικαστεί το 1993 δύο φορές σε ισόβια για τους άγριους φόνους δύο αλλοδαπών γυναικών, της Ρωσίδας καλλιτέχνιδας σε καμπαρέ Οξάνα Λίσνα και της Σουηδής Κριστίν Κωνσταντινίδου, που ήταν παντρεμένη με Κύπριο και διέμενε μόνιμα στο νησί.

Τους προηγούμενους έξι μήνες ο ισοβίτης τους πέρασε σε σουίτα ιδιωτικού νοσοκομείου της Λευκωσίας για δήθεν ιατρικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Από εκεί ανέπτυσσε διάφορες παράνομες δραστηριότητες υπό την κάλυψη κάποιων στελεχών της Αστυνομίας, όπως διαφάνηκε από τις εξελίξεις. Έπαιζε στοιχήματα, διάβαζε εφημερίδες και ενημερωνόταν για τα αθλητικά, ενώ τα βράδια παράγγελνε φαγητό delivery, με ιδιαίτερη προτίμηση στις γαρίδες jumbo από γνωστή ψαροταβέρνα της Λευκωσίας, παρέα με τους δεσμοφύλακες που υποτίθεται τον «φρουρούσαν».

Μάλιστα, όπως είχε αποκαλυφθεί τότε, τα βράδια, όταν οι ένστολοι κοιμόντουσαν, συχνά-πυκνά έφευγε για τη βόλτα του στη Λευκωσία, ενώ στο νοσοκομείο, το τελευταίο διάστημα, συζούσε με την Κινέζα σύζυγό του και το παιδί τους.

Εκμεταλλευμένος την κατάσταση, ο ισοβίτης την «έκανε» από το δωμάτιό του δεύτερου ορόφου όπου νοσηλευόταν, χρησιμοποιώντας σκάλα, την οποία τοποθέτησαν συνεργάτες του. Στη συνέχεια αφού παρέλαβε πιστόλι, που ήταν κρυμμένο σε κάθισμα μοτοσικλέτας, η οποία εντοπίστηκε στην περιοχή του νοσοκομείου, εισήλθε σε όχημα στο οποίο επέβαιναν οι συνεργάτες του.   

Μέχρι τότε κανείς δεν κατάλαβε ότι ο ισοβίτης απέδρασε. Μέχρι που ένα όχημα εντοπίστηκε στη Λεωφόρο Στασικράτου, μετά από σχετική πληροφορία ότι κινείτο ύποπτα και ότι ενδεχομένως να επρόκειτο για διαρρήκτες. Όταν το όχημα με τα τέσσερα πρόσωπα ανακόπηκε, ένας εξ αυτών, κατέβηκε και πρόταξε εναντίον των αστυνομικών πιστόλι.

Αμέσως άρχισε ανταλλαγή πυροβολισμών, ενώ στην συνέχεια διέφυγαν με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη, χωρίς όμως να καταφέρουν να τους ανακόψουν και να τους συλλάβουν.

Τότε στο όχημα οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν ότι βρισκόταν ο Αλ Καπόνε, ο οποίος θα έπρεπε να ήταν στο δωμάτιο του νοσοκομείου αλλά είχε δραπετεύσει, ενώ στο δωμάτιο βρισκόταν η αλλοδαπή σύζυγος του, με την οποία ο κατάδικος ζούσε όλους τους μήνες της παραμονής του στο νοσοκομείο.

Τότε άρχισαν τα όργανα αφού η απόδραση Κίτα έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ιάκωβος Παπακώστας, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας. Επίσης, Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας έθεσε σε διαθεσιμότητα το Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, Μιχάλη Χατζηδημητρίου, καθώς και άλλα μέλη του Σωφρονιστικού Ιδρύματος.

Σημειώνεται πως τρείς εβδομάδες αργότερα ο ισοβίτης εντοπίστηκε και συνελήφθη στο Παραλίμνι, όπου διέμενε στην οικία συγγενικού του προσώπου.

Στις 22 Μαΐου 2009, οι ποινικοί ανακριτές παρέδωσαν δύο ξεχωριστά πορίσματα στον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, αφού οι έξι από αυτούς εισηγήθηκαν την ποινική δίωξη του Διευθυντή των Φυλακών, αξιωματικών, ακόμα και του Αρχηγού Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποτίμησαν τον κίνδυνο, τους... κούρεψε τα μέτρα ο «Κομμωτής»-Ερωτήματα και ευθύνες για Κεντρικές και Αστυνομία

Δειτε Επισης

Αγνοείται από αγκυροβολημένο πλοίο στο λιμάνι Λεμεσού 25χρονος (pic)
Γυναίκα κινδύνεψε με πνιγμό σε θάλασσα της Γεροσκήπου-Σωτήρια επέμβαση των ναυαγοσωστών
Πρόστιμο 2,800 ευρώ και τρεις μήνες στέρηση άδειας στον Σύρο που παρέσυρε 80χρονη στη Λεμεσό
Για διαδικτυακή απάτη προειδοποιεί Επ. Κεφαλαιαγοράς-Παριστάνουν τους λειτουργούς για να αποσπάσουν χρήματα
Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Ακρούντας
Καταδικάζει την έξαρση ρατσιστικών περιστατικών η Λοττίδου-«Θίγουν θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες»
Απορρίφθηκαν οι προδικαστικές ενστάσεις του Αϊκούτ-Απαντά στις κατηγορίες στις 22 Νοεμβρίου
Συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της Ε.Φ. το ΥΠΑΜ-«Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πατρίδα»
Ζητά εφαρμογή των πειθαρχικών κανονισμών από ΚΟΠ ο Αρχηγός-Προειδοποιεί με απαγόρευση μετακίνησης
Ζητά αναστολή της πειθαρχικής από τον Αρχηγό ο Λοϊζίδης-«Κανένας δεν τόλμησε να μιλήσει για διεφθαρμένους»