Μετά τους Αμερικανούς, στην Κύπρο και εκατοντάδες Βρετανοί στρατιώτες-Κρίσιμα εικοσιτετράωρα στην περιοχή

Tην ώρα που οι πληροφορίες για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο δίνουν και παίρνουν και την ίδια ώρα που το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ έδωσε πράσινο φως για χερσαία επέμβαση στη γειτονική χώρα, στην Κύπρο φέρονται να αναπτύσσονται βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις, για ενδεχόμενη απομάκρυνση πολιτών τρίτων χωρών.

Μετά τις πληροφορίες του CNN για κάθοδο αμερικανικών στρατευμάτων στην Κύπρο, κατά πάσα πιθανότητα στις Βρετανικές Βάσεις, που επιβεβαιώθηκαν από αξιωματούχο του Πενταγώνου, νεότερες πληροφορίες από το Reuters, που δημοσίευσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι στην χώρα μας έφτασαν από την περασμένη Τρίτη 700 Βρετανοί στρατιώτες, λόγω των εξελίξεων που προκύπτουν στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πληροφορίες για κάθοδο Αμερικανικών στρατευμάτων στην Κύπρο, λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή

Στόχος και των δύο μεγάλων δυνάμεων είναι η ενίσχυση της παρουσίας τους στην περιοχή, ώστε, σε περίπτωση ανάγκης για απομάκρυνση ξένων υπηκόων από το Λίβανο, να επέμβουν για να βοηθήσουν στην μεταφορά τους από τη χώρα, χωρίς να αποκλείεται η παρουσία τους να σχετίζεται και με ενδεχόμενη ενίσχυση των Ισραηλινών στρατευμάτων για μια πιθανή χερσαία επέμβαση. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρετανοί έχουν σε σταθερή βάση δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, αεροσκάφη και μεταγωγικά ελικόπτερα.

Για την άφιξη τόσο των Αμερικανών, όσο και των Βρετανών, το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει άγνοια, αφού όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, ποτέ δεν υπάρχει ενημέρωση για τέτοια θέματα, όταν μεταφέρεται προσωπικό από και προς τις Βρετανικές Βάσεις, καθότι δεν πρόκειται για έδαφος της Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ούτε μέσω πληροφοριών τέτοια ενημέρωση, ωστόσο έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους τα δημοσιεύματα, τα οποία αξιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σύροι φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν-Σκοτώνονται στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα

Ίδια τακτική με το 2006

Αυτή πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας αναπτύσσονται αμερικανικές και βρετανικές ομάδες, αφού παρόμοιες δράσεις ενέργειες έγιναν και το 2006, στον πόλεμο των 34 ημερών, που διεξήχθη και πάλι ανάμεσα σε Χεσμπολάχ και Ισραήλ.

Τότε, το νησί είχε χρησιμεύσει ως διαμετακομιστικός σταθμός για την απομάκρυνση πολιτών, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ και προηγουμένως είχε χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος χώρος για την υπογραφή συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ και των γειτονικών χωρών.

Σε ό,τι αφορά στην πολεμική σύγκρουση του 2006, διεξήχθη στα εδάφη του βορείου Ισραήλ και του Λιβάνου, από τις 12 Ιουλίου μέχρι τις 14 Αυγούστου (ανεπίσημα), όταν τέθηκε σε εφαρμογή το ψήφισμα-απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός, και επίσημα στις 8 Σεπτεμβρίου του 2006, όταν το κράτος του Ισραήλ ήρε τον ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου.

Την ημέρα έναρξης του πολέμου, η Χεζμπολάχ ξεκίνησε την Επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση», με στόχο να αιχμαλωτίσει Ισραηλινούς στρατιώτες και να τους ανταλλάξει με τρεις Λιβανέζους κρατουμένους. Η επιδρομή στο ισραηλινό έδαφος κατέληξε με οκτώ Ισραηλινούς στρατιώτες νεκρούς και δύο αιχμαλώτους.

Αμέσως, το Ισραήλ απάντησε τότε με την Επιχείρηση υπό την επωνυμία «Δίκαιη Ανταμοιβή», που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε επιχείρηση «Αλλαγή Κατεύθυνσης». Μάλιστα, το Ισραήλ κατηγορήθηκε για χρήση υπέρμετρης βίας, ενώ σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η φαινομενικά περίεργη ως προς το εύρος της πολεμική απάντηση του Ισραήλ, οφειλόταν σε προηγούμενη συνεννόηση με τις Η.Π.Α. η οποία αποσκοπούσε σε βαθμιαία αποδυνάμωση της Συρίας και του Ιράν.

Σημειώνεται ότι εκείνη την περίοδο, η Κύπρος είχε φιλοξενήσει 60.000 άτομα που εκκενώθηκαν από το Λίβανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόβει τις συζητήσεις περί κατάπαυσης του πυρός ο Λίβανος-«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε»

Σε πλήρη εγρήγορση το ΥΠΕΞ για υποδοχή προσφύγων

Την ίδια ώρα, όπως διαμήνυσε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση, η Κύπρος είναι σε πλήρη ετοιμότητα για υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών, μέσω του Ειδικού Σχεδίου Εστία, σε περίπτωση που κριθεί ανάγκη. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει υπάρξει οποιοδήποτε αίτημα για έναρξη οποιασδήποτε επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών.

Το μήνυμα του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι η Κύπρος επικεντρώνεται στο διπλωματικό πεδίο, όπως είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Θεόδωρος Γκότσης, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζει έντονη ανησυχία και καλεί σε αποφυγή της κλιμάκωσης και στηρίζοντας τις σχετικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Πάντως, σε περίπτωση που χρειαστεί να μετακινηθούν πρόσωπα από τον Λίβανο, υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, αφού μπορούν να φιλοξενηθούν σε χώρους του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας, ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα διαμονής σε ξενοδοχεία ή ακόμα και σε σχολεία που μπορούν να μετατραπούν σε ξενώνες, εάν και εφόσον χρειαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πληροφορίες ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός τις επόμενες ώρες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη η συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν στο υπ. Εξωτερικών-Τι συζητούν
Με θετικό μάτι είδε τη συνάντηση Χριστοδουλίδη και Ερντογάν ο Ερχιουρμάν-«Ο διάλογος είναι καλός»
Έκοψε την φόρα στον Ερντογάν ο Μακρόν-Υπέδειξε πως τα ευρωτουρκικά περνούν μέσα από το Κυπριακό
Προεδρικά βέλη εναντίον Αβέρωφ(ικων)-«Οι εκλογές για μένα έχουν τελειώσει, για αυτούς δεν έχουν τελειώσει»
Η ανάγνωση των τουρκικών εφημερίδων για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερντογαν
Δίνει απαντήσεις για Οδυσσέα ο Πρόεδρος-«Είπα του Γενικού και Βοηθού πως αν χάσουν πρέπει να πάνε σπίτι τους»
Καταγγελία πως δημοτικός σύμβουλος διαμένει εκτός του Δήμου Δρομολαξιάς Μενεού-Διαψεύδει το κόμμα του
Στα ελληνοτουρκικά στραμμένη η προσοχή-Στάση αναμονής για το Κυπριακό με μηνύματα από τη Λευκωσία
Η αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγικός διάλογος και η προεργασία του Προέδρου
Με αναφορές στο Κυπριακό η ακρόαση της υποψήφιας επιτρόπου για τη διεύρυνση Μάρτα Κος