Ζουν περισσότερο οι γυναίκες στην Κύπρο σε σχέση με τους άντρες-Τι δείχνουν τα στοιχεία από τη Eurostat

Περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής έχουν μπροστά τους οι γυναίκες στην Κύπρο και στην ΕΕ από τους άντρες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022 ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση στην Κύπρο βρισκόταν στα 66,0 χρόνια. Για τις γυναίκες στην Κύπρο τα χρόνια υγιούς ζωής βρίσκονταν στα 66,3 και για τους άντρες στα 65,7.

Στην ΕΕ, ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση το 2022 βρισκόταν κατά μέσο όρο στα 62,6 έτη. Για τις γυναίκες ο μέσος όρος βρισκόταν στα 62,8 χρόνια και για τους άντρες στα 62,4 χρόνια.

Τα χρόνια υγιούς ζωής αποτελούν διαφορετικό δείκτη από το συνολικό προσδόκιμο ζωής, και βασίζονται σε μετρήσεις του μεριδίου του πληθυσμού με ή χωρίς αναπηρία και σε δεδομένα σε σχέση με τη θνησιμότητα.

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 5,4 έτη μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών (83,3 έτη έναντι 77,9 ετών).

Τα υγιή έτη ζωής - χωρίς δηλαδή περιορισμούς στις δραστηριότητες - αντιστοιχούν το 75% και το 80% του συνολικού προσδόκιμου ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα. Επομένως, κατά μέσο όρο, οι άνδρες τείνουν να περνούν μεγαλύτερο ποσοστό της κάπως μικρότερης ζωής τους χωρίς περιορισμούς λόγω υγείας.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Μάλτα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση το 2022 για τις γυναίκες (70,3 έτη), μπροστά από τη Βουλγαρία (68,9 έτη) και τη Σλοβενία (68,5 έτη).

Η Δανία είχε τον χαμηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες (54,6 έτη), ακολουθούμενη από τη Λετονία (55,4 έτη) και τις Κάτω Χώρες (56,3 έτη).

Ο υψηλότερος αριθμός ετών υγιούς ζωής για τους άνδρες καταγράφηκε επίσης στη Μάλτα (70,1), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (67,5) και την Ιταλία (67,1).

Οι χαμηλότεροι αριθμοί ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες καταγράφηκαν στη Λετονία (53,0 έτη), τη Σλοβακία (56,6 έτη) και τη Δανία (57,1 έτη).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαπιστώνεται ανάγκη άμεσου επανακαθορισμού της πολιτικής για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Πρακτικά εφαρμόσιμο το σχέδιο ΚτίΖΩ-Ο οδικός χάρτης για τα έργα
Σε παγκόσμια εκστρατεία για ασφαλέστερη χρήση φαρμάκων συμμετέχει η Κύπρος
Υψηλότερο το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην Κύπρο
Μέχρι την Τετάρτη δεκτές οι αναφορές ζημιών από την κακοκαιρία στη Λεμεσό
Στις πληγείσες μπανανοφυτείες στην Κισσόνεργα η Υπουργός Γεωργίας
Επέβλεψε την αναδόμηση της πρώτης πολυκατοικίας του «κτίΖΩ» ο ΥΠΕΣ-Αρχίζει τον Δεκέμβριο η δεύτερη
Πατέρας καθάρισε τα τζάμια σχολείου της κόρης του και αρνήθηκε να πληρωθεί-«Δεν θέλω λεφτά, εν το σχολείο της κόρης μου»
Βρήκαν τη φόρμουλα για τα CCTV στα γυμναστήρια-Δεκτό αίτημα να ανάβουν όταν κλείνουν με μια υποσημείωση
Η κλιματική αλλαγή και το μπαλάκι ευθυνών για ζημιές από την κακοκαιρία-Με κριτήρια οι αποζημιώσεις