Οι προτεραιότητες του Κυπρίων Ευρωβουλευτών-Ψηλά στην ατζέντα το Κυπριακό
07:18 - 24 Σεπτεμβρίου 2024
Το Κυπριακό παραμένει ψηλά στην ατζέντα τους ανέφεραν Κύπριοι Ευρωβουλευτές στο ΚΥΠΕ, σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας τους θητείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το μεταναστευτικό, η κοινή ασφάλεια της Ευρώπης, θέματα οικονομίας και υγείας, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι ακόμη κάποιες από τις προτεραιότητες των Κύπριων Ευρωβουλευτών.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς (ΔΗΣΥ-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), το Κυπριακό παραμένει «κύρια προτεραιότητα» σημειώνοντας επίσης ότι οι προκλήσεις για αυτή τη θητεία «είναι ποικιλόμορφες».
«Σίγουρα το εθνικό μας θέμα πάντα θα παραμένει κύρια προτεραιότητα», πρόσθεσε ο κ Φουρλάς, σημειώνοντας ότι, ως πλήρες μέλος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αλλά και της Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας «το κυπριακό βρίσκεται πολύ ψηλά στην προσωπική μου ατζέντα».
Το μεταναστευτικό παραμένει επίσης «ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για την Κύπρο», το οποίο εξελίσσεται στο μεγαλύτερο ίσως ζήτημα στην ΕΕ αυτή την περίοδο, πρόσθεσε.
«Με απογοήτευση παρατηρούμε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης της Γερμανίας που έρχονται σε αντίθεση με το Σύμφωνο Μετανάστευσης, το οποίο στοχεύει στην από κοινού αντιμετώπιση του ζητήματος», ανέφερε ο κ. Φουρλάς.
Ως μέλος της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, πρόσθεσε, «επανειλημμένα υπογράμμισα με παρεμβάσεις μου, την αδήριτη ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση του ζητήματος». Οι πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών δεν συμβαδίζουν με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας, αλλά ούτε και της αλληλεγγύης που οφείλουν να επιδεικνύουν όλα τα κράτη μέλη μεταξύ τους, δήλωσε ο κ. Φουρλάς.
Άλλη σημαντική προτεραιότητά του, σημείωσε, είναι η κοινή ασφάλεια της Ευρώπης και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική, «η οποία θα πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη». Με μια κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, συνέχισε, είναι εφικτή η άμεση αντιμετώπιση πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται μονομερώς, από κάθε κράτος μέλος αυτή την στιγμή.
Ο κ. Φουρλάς ανέφερε ακόμη ότι ανάμεσα στις προτεραιότητές του παραμένουν η οικονομία, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η προστασία των ευάλωτων ομάδων, «κάτι που αποτελεί και προτεραιότητα της πολιτικής μου ομάδας».
Επιπλέον, πρόσθεσε, «σε μία τόσο απαιτητική αγορά, η επένδυση στις δεξιότητες του ανθρώπινου μας δυναμικού είναι εκ των ων ουκ άνευ». «Ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, την προηγούμενη μου θητεία, συνεχίζω να έχω ως προτεραιότητα μου τη αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλων των πολιτών, χωρίς καμία διάκριση, ούτως ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, τόσο της αγοράς εργασίας αλλά και μιας τόσο τεχνολογικά ανεπτυγμένης κοινωνίας, του σήμερα», είπε τέλος, ο κ. Φουρλάς.
Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Οργανισμού για Σπάνιες Παθήσεις και η προώθηση της κοινής αγοράς φαρμάκων για τα κράτη-μέλη που το επιθυμούν, είναι αναμέσα στους στόχους του, σημειώνει ο Ευρωβουλευτής Μιχάλης Χατζηπαντέλα (ΔΗΣΥ-ΕΛΚ).
«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμώ να είμαι εθνικά ωφέλιμος, όπως προσπαθώ να πράττω πάντοτε στην πολιτική μου σταδιοδρομία», δήλωσε ο κ. Χατζηπαντέλα.
«Με εφόδιο την επαγγελματική μου εμπειρία, θα επιδιώξω να στηρίξω πολιτικές που θα μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, τόσο στην Κύπρο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ετοιμάζει προτάσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών και της πρόσβασης σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ενιαία Αγορά.
Σημειώνοντας ότι τα θέματα της υγείας «βρίσκονται πολύ κοντά στην καρδιά μου», ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι για αυτό τον λόγο επιδίωξε, και κατάφερε, συμμετοχή στην επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, «όπου έχω ήδη προσωπικά αναλάβει τρεις φακέλους. Συγκεκριμένα, τροπολογία μου που ζητά αύξηση του προϋπολογισμού της υγείας και της έρευνας για την υγεία ήδη στηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες».
Η προώθηση της κοινής αγοράς φαρμάκων για τα κράτη-μέλη που το επιθυμούν, και η δημιουργία Ευρωπαϊκού Οργανισμού για Σπάνιες Παθήσεις είναι ακόμη «ένας μεγάλος στόχος», για τον ίδιο.
Επιπλέον, ως πρόσφυγας, σημείωσε, «το κυπριακό πρόβλημα εισβολής και κατοχής παραμένει πάντοτε στις προτεραιότητες μου». «Σκοπός μου να προβάλλω ενεργά όλες τις πτυχές του όπου υπάρχει η ευκαιρία, όπως για παράδειγμα με το τραγικό πρόβλημα των αγνοουμένων», δήλωσε ο κ. Χατζηπαντέλα.
Συνεχίζει τον αγώνα για προστασία της κοινωνίας από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου (ΑΚΕΛ-Ομάδα της Αριστεράς).
«Στις 9 Ιουνίου, κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια, δηλώσαμε, έντιμα, πως συνεχίζουμε τον αγώνα για να φτιάξουμε, μαζί, ένα κόσμο ανθρώπινο, για την Κύπρο και τα παιδιά μας. Για μια Ευρώπη της ειρήνης και της ευημερίας, όπου αντι να δίνονται δισεκατομμύρια στην πολεμική βιομηχανία θα επενδύονται στις ανάγκες των λαών», δήλωσε ο κ. Γεωργίου.
«Συνεχίζουμε, λοιπόν, τον αγώνα για προστασία της κοινωνίας από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών και των τραπεζών. Για δίκαιη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλα τα κράτη της Ένωσης. Για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πραγματική ισοτιμία των φύλων. Για στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού. Για προστασία του δικαιώματος στη στέγη, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή οδηγία για τις καταχρηστικές ρήτρες, η οποία παραβιάζεται στην Κύπρο», πρόσθεσε.
Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι το Κυπριακό και η ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυσή του «παραμένει, κορυφαία μας προτεραιότητα, με αυξημένες ευθύνες καθώς η ομάδα της Αριστεράς μας εμπιστεύτηκε το ρόλο του σκιώδους εισηγητή για τα θέματα Τουρκίας».
Ανέφερε ότι συμμετέχει επίσης, ενεργά, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, με πρωταρχικό στόχο την προώθηση προτάσεων για προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με ουσιαστική στήριξη στους αγρότες μας.
Σημείωσε ακόμη ότι η συμμετοχή του στην υποεπιτροπή για τη Δημόσια Υγεία, «έχει ως στόχο την ενίσχυση του αγώνα μας» για διασφάλιση της υγείας, ως δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και προώθηση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τον καρκίνο, τις αναπηρίες και τις σπάνιες παθήσεις.
Στο τρίπτυχο: Κυπριακό-ευρωτουρκικά, οικονομία - κοινωνία και αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, βασίζεται η δράση του, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών).
«Καταρχάς, ξεκαθαρίζω ότι ο ρόλος ενός Κύπριου Ευρωβουλευτή αφορά τη συνδιαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ και όχι ο εντυπωσιασμός της εσωτερικής κοινής γνώμης», ανέφερε. «Σε αυτό το πλαίσιο, η δράση μου βασίζεται στο τρίπτυχο: Κυπριακό-ευρωτουρκικά, οικονομία - κοινωνία και αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», πρόσθεσε.
Ως Ευρωβουλευτής από κράτος μέλος με έδαφος της ΕΕ υπό παράνομη τουρκική κατοχή και με ό,τι αυτό συνεπάγεται (παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων, σφετερισμός Ε/κ περιουσιών, εποικισμός, αγνοούμενοι, καταστροφή πολιτιστικής/θρησκευτικής κληρονομίας κ.ά.), έχει το θέμα «στο επίκεντρο της δράσης μου, το οποίο διασυνδέω με τα ευρωτουρκικά (π.χ. Τελωνειακή Ένωση ΕΕ – Τουρκίας κ.ά)», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η τουρκική κατοχή εκφράζεται μέσω κι άλλων μεθόδων, «όπως το σοβαρό ζήτημα της παράνομης κι εργαλειοποιημένης μετανάστευσης και της παρεμπόδισης στρατηγικής σημασίας ενεργειακών επενδύσεων στην Αν. Μεσογείου». «Γι’ αυτό, η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μια κοινή άμυνα και ασφάλεια που στο πυρήνα της θα έχει τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», είπε, προσθέτοντας ότι αυτά θα συνεχίσει να προωθεί εντός κι εκτός Ευρωκοινοβουλίου.
Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι, στον κοινωνικό τομέα, η στέγαση «αποτελεί τεράστιο πρόβλημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Είναι απαραίτητο να διαμορφωθούν πολιτικές για πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική στέγαση για όλους, είπε, αναφέροντας ότι, ως διαπραγματευτής της ομάδας του στην διαμόρφωση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (€750 δις) «καταφέραμε να συμπεριληφθεί και ο τομέας της στέγασης, αλλά οι Κυβερνήσεις της Κύπρου δεν συμπεριέλαβαν την στέγαση στο Κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης».
Στη οικονομία, προτεραιότητά του είναι η προώθηση μιας δίκαιης και ανταγωνιστικής Τραπεζικής Ένωσης που θα λειτουργεί προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, εφαρμόζοντας και την πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, σημείωσε.
Τόνισε επίσης τον στόχο να αποκτήσει η Κύπρος την έδρα ενός ευρωπαϊκού οργανισμού «που θα αποφέρει εκατοντάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας κι άλλα οφέλη». Τέλος, πρόσθεσε ότι, «το “κοινό μυστικό” είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα κατεχόμενα μέσω του εμπορίου της “Πράσινης Γραμμής” με σοβαρές κοινωνοικονομικές επιπτώσεις» και ότι στόχος του είναι η ανάδειξη του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Μαυρίδης δήλωσε ακόμη ότι «κύρια προτεραιότητά» του αποτελεί η αποτελεσματική συμμόρφωση κι εφαρμογή στην πράξη από το κυπριακό κράτος και τα κυπριακά δικαστήρια, των ευρωπαϊκών νομοθεσιών και της νομολογίας του Δικαστηρίου της ΕΕ, ιδιαίτερα σε σχέση με τις παράνομες/καταχρηστικές πρακτικές/ρήτρες των τραπεζών και την εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ