Εγκαθίδρυση έδρας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ζητούν πολίτες από όλα τα φάσματα

Διάβημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα κόμματα και τη Βουλή, απευθύνουν πολίτες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους και που εκφράζουν όλο το πολιτικό φάσμα του τόπου και τις δύο κοινότητες, ώστε να υπογραμμίσουν την ανάγκη εγκαθίδρυσης έδρας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

«Δεν μπορεί αυτή η μεγαλεπήβολη ιδέα να αποτελεί έργο ενός ή έστω μερικών ανθρώπων.

Ζητούμε επιτακτικά από τον Πρόεδρο, τους αρχηγούς των κομμάτων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως προωθήσουν την πρόταση αυτή σε όσα παγκόσμια φόρα κρίνουν αναγκαίο», αναφέρουν. Ζητούν, επίσης, από τον Νίκο Χριστοδουλιδη , να προχωρήσει στο διορισμό μιας προσωπικότητας με ουσιαστικό ρόλο και ευθύνη την προώθηση αυτής της πρότασης.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, το διάβημα υπογράφουν ο βουλευτής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ Μαρίνος Κλεάνθους, ο αντιπρόεδρος των Οικολόγων Κυριάκος Τσιμίλλης, καθώς και πρώην Υπουργοί και πρώην ευρωβουλευτές προερχόμενοι από σχεδόν όλα τα κόμματα. Υπογράφουν, επίσης, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες προερχόμενοι από διάφορους χώρους.

«Εμείς που υπογράφουμε αυτό το Διάβημα, υποστηρίζουμε ένθερμα την ιδέα για την ανάγκη εγκαθίδρυσης έδρας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο», αναφέρεται στο διάβημα. Θεωρούν ότι «η ιδέα μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα ασφάλειας όλων των Κύπριων σε περίπτωση λύσης, αλλά την ίδια ώρα σπρώχνει και την προσπάθεια έναρξης διαπραγματεύσεων και με καλύτερες προοπτικές θετικής κατάληξης. Κατανοούμε ή και γνωρίζουμε πόσο μακριά βρισκόμαστε από τον στόχο της λύσης, ωστόσο πιστεύουμε πως η όλη ιδέα ενισχύει τόσο την ίδια την προσπάθεια έναρξης διαπραγματεύσεων όσο και τον ίδιο τον στόχο».

«Με αυτό το σκεπτικό, καλούμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των κομμάτων και τη Βουλή των αντιπροσώπων όπως προωθήσουν την πρόταση αυτή σε διάφορα παγκόσμια βήματα. Μεγάλοι όγκοι χρειάζονται μεγάλους μοχλούς. Μεγάλα προβλήματα χρειάζονται μεγάλες ιδέες», εξηγούν.

Περαιτέρω, σημειώνουν πως είναι μια ιδέα που αναφέρεται σε όλη την περιοχή, η οποία βρίσκεται εδώ και πολλές δεκαετίες σε μέγιστη αναταραχή, με μεγάλους κινδύνους επέκτασής της. Είναι αδήριτη ανάγκη να αποσυνδέσουμε το όνομα «Κύπρος» από τη λέξη «πρόβλημα» ( Cyprus problem) και, αν τα καταφέρουμε, να το συνδέσουμε με την έννοια «ΕΙΡΗΝΗ». Η ιδέα αυτή προωθεί αυτόν τον συλλογισμό. Χρειαζόμαστε την παρουσία ενός παγκόσμιου θεσμού αυτής της εμβέλειας γιατί, όπως πολύ εύστοχα το τοποθέτησε κάποτε ο Ζαν Μονέ: «Τις συμφωνίες τις φέρνουν οι άνθρωποι, αλλά τις συντηρούν οι θεσμοί».

«Αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη, στο μέσον του οποίου βρισκόμαστε εμείς, από τη Βόρεια Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική, εύκολα θα διακρίνει πως οι σημαντικοί παγκόσμιοι οργανισμοί έχουν εγκατασταθεί στη Βόρεια Ευρώπη. Μια μικρή μόνο περιδιάβαση θα εντοπίσει δύο έδρες του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, τα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πάλι στο Λουξεμβούργο, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στη Βιέννη, το ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, για να αναφερθούμε μόνο σε μερικούς από τους σημαντικότερους παγκόσμιους θεσμούς. Δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο αυτό. Είναι αυτοί οι θεσμοί που στηρίζουν για δεκαετίες το οικοδόμημα των όποιων συμφωνιών επιτεύχθηκαν», τονίζουν οι υπογράφοντες.

Επισημαίνουν ότι η όλη ιδέα στηρίχτηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, από τον Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, από τον Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, Γερμανό ευρωβουλευτή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, από τον πρώην Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα-κλειδιά ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

«Η ιδέα υποβλήθηκε και στην κα Ολγκίν Κουεγιάρ και με βεβαιότητα μεταφέρθηκε με θετική σημείωση στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Σημειώνουμε ακόμα πως η όλη ιδέα συζητήθηκε μέχρι τώρα με δεκάδες πολιτικούς, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, Ελλάδα και Τουρκία, ενώ οι επαφές συνεχίζονται», αναφέρεται ακόμη.

«Με όλα αυτά ως δεδομένα, και αφού τόσο η κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα τη στήριξαν, και μάλιστα πολύ ένθερμα, προβαίνουμε φυσιολογικά σε αυτό το Διάβημα και καλούμε την κυβέρνηση, τα κόμματα και τη Βουλή να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους. Δεν μπορεί αυτή η μεγαλεπήβολη ιδέα να αποτελεί έργο ενός ή έστω μερικών ανθρώπων.

Ζητούμε επιτακτικά από τον Πρόεδρο, τους αρχηγούς των κομμάτων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως προωθήσουν την πρόταση αυτή σε όσα παγκόσμια φόρα κρίνουν αναγκαίο.

Τέλος ζητούμε από τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλιδη , να προχωρήσει στο διορισμό μιας προσωπικότητας με ουσιαστικό ρόλο και ευθύνη την προώθηση αυτής της πρότασης», καταλήγει το διάβημα.

Υπογράφουν (με αλφαβητική σειρά):

Αχιλλέας Αιμιλιανιδης -Καθηγητης

Παύλος Αναστασιάδης -πρ πρέσβυς

Αντρέας Ασσιώτης - πρ γεν διευθυντής υπουργείων

Serdar Atai - ακτιβιστής

Άγγελος Βότσης -πρ βουλευτής

Bumin Bezmen - Ακτιβιστής

Μαρία Γερολέμου- ακαδημαϊκός

Μιχάλης Γεωργιάδης -σκηνοθέτης

Χρήστος Γιάγκου -πολιτικός επιστήμονας

Shener Erzil - προεδρος ιδρύματος Αρίφ Χασάν Ταχσίν

Κούλης Θεοδώρου -συνθέτης ,τραγουδιστής

Ελένη Θεοχάρους -πρ ευρωβουλεύτρια

Γιαννάκης Κασουλίδης- πρ Υπουργος εξωτερικών

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ -καθηγητής ,τέως ευρωβουλευτής

Μαρίνος Κλεάνθους - αντιπρόεδρος ΔΗΠΑ

Βαρνάβας Κυριαζής -ηθοποιός

Ντένις Κυριάκου -κοιν συνεργάτης στο Ευρ. Κοινοβούλιο

Μίλτος Κύρκος - πρ ευρωβουλευτής

Νάσια Λοίζου- σχεδιάστρια μόδας

Μαρίνα Μαλένη- επικοινωνιολόγος θεατρολόγος

Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή- πρ Υπουργος εξωτερικών

Μάριος Μιχαηλίδης- σύμβουλος διοίκησης

Ντίμης Μιχαηλίδης -σύμβουλος επιχειρήσεων ,οικονομολόγος

Ελίτα Μιχαηλίδου -δημοσιογράφος

Κώστας Νάνος -δημοσιογράφος

Μαρίνα Νεοφυτου -καθηγήτρια παν Κύπρου

Κρις Οικονομίδης -οικονομολόγος

Ευριπίδης Ορνιθάρης -οικονομικός σύμβουλος

Έλλη Παιονίδου - λογοτέχνης

Παύλος Παύλου -δημοσιογράφος

Νίκος Περιστιάνης -κοινωνιολόγος

Άννα Κουκκίδου Προκοπίου - τέως Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

Δημήτρης Ρουσούνης- ηθοποιός

Dr Meltem Onurkan Samani-ακαδημαϊκή ιστορικός

Μαρίνος Σιζόπουλος - προεδρος ΕΔΕΚ

Δήμητρα Σορβατσιώτη- δικηγόρος

Αντρούλα Ταραμουντά -αρχισυντάκτης Φιλελεύθερου

Δημήτρης Τόκαρης- τηλεοπτικός παραγωγός

Κυριάκος Τσιμίλλης- αντιπρόεδρος οικολόγων

Γιάννα Τσολάκη -επιμελήτρια ,κριτική πολιτιστικής κληρονομιάς

Βασιλική Φωτίου- πρ εκπαιδευτικός

Τάκης Χατζηγεωργίου – πρ ευρωβουλευτής

Τακης Χατζηδημητρίου -πρ βουλευτής

Αντρέας Χρήστου -πρ υπουργός εσωτερικών και πρώην δήμαρχος Λεμεσού

Φωτεινή Χρήστου -δικηγόρος

Ρένα Χόπλαρου εκπαιδευτικός –αρθρογράφος

Σάββας Χριστοδουλίδης- ζωγράφος ακαδημαϊκός

Σταύρος Χριστοδούλου- συγγραφέας, δημοσιογράφος

Χριστόφορος Χριστοφή -δικηγόρος

Τάσος Χριστοφίδης -πρύτανης πανεπιστημίου Κύπρου

Πάμπος Χρυσοστόμου- διεθνολόγος

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ