Βάζει φρένο στον Κουλία για διορισμό Γενικού Ελεγκτή η Αννίτα-Ακύρωσε το ταξίδι της, παραμένει Προεδρεύουσα

Φρένο στις προαναγγελίες του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία, ότι θα διορίσει νέο Γενικό Ελεγκτή την ερχόμενη Τετάρτη, όταν θα αναλάβει τη θέση του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, βάζει η Πρόεδρος της Βουλής, το προγραμματισμένο ταξίδι της οποίας ακύρωσε και ως εκ τούτου θα εκτελεί τα καθήκοντα του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η απουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη, για τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, σε συνδυασμό με την μετάβαση της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου στην Μάλτα, για επίσημη επίσκεψη, καθιστούσε τον Ζαχαρία Κουλία, ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας καθότι είναι ο αρχαιότερος βουλευτής.

Στη βάση τούτου, ο κ. Κουλίας έδωσε τελεσίγραφο στην Κυβέρνηση, προειδοποιώντας πως εάν δεν διοριστεί ο νέος Γενικός Ελεγκτής, μέχρι τις 12:20 το μεσημέρι της Τετάρτης, ώρα κατά την οποία αναχωρεί από την Κύπρο η Αννίτα Δημητρίου, τότε θα προχωρήσει ο ίδιος στον διορισμό.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής, προκειμένου να βάλει φρένο στον βουλευτή, ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι της και ως εκ τούτου, ματαιώνονται οι προθέσεις του Ζαχαρία Κουλία.

Η τοποθέτηση της Αννίτας

Σε ανακοίνωση της η Πρόεδρος της Βουλής, αναφέρει πως «ως αιρετοί αντιπρόσωποι των πολιτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους οφείλουμε στις δύσκολες στιγμές να δηλώνουμε το παρών μας. Αυτή τη στιγμή επιβάλλεται να διασφαλίσουμε την ομαλότητα και τη σταθερότητα στον τόπο μας, η οποία πλήττεται από δημόσιες δηλώσεις».

Υπό τις δεδομένες περιστάσεις, όπως αναφέρει, «αποφάσισα να ακυρώσω το προγραμματισμένο ταξίδι μου στη Μάλτα, μεταξύ 25ης και 27ης Σεπτεμβρίου 2024, για την εκπροσώπηση της χώρας μας στη 17η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών της Ευρώπης, στην οποία θα με εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης».

Περαιτέρω, υπέδειξε πως «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε σε μία κρίση να γεννάει άλλη κρίση, αλλά οφείλουμε με υπευθυνότητα να θωρακίσουμε θεσμούς και να τιμήσουμε τα αξιώματα που υπηρετούμε. Οι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να ασκούνται με τρόπο που να προκαλούν ανησυχία και αμηχανία στους πολίτες ειδικά από όσους έχουν τη θεσμική υποχρέωση και το καθήκον να τους διασφαλίζουν, να τους προστατεύουν και να τους σέβονται. Οφείλουμε, συνεπώς, να την οδηγήσουμε σε μια διαφορετική διέξοδο. Θεσμική και ενωτική, που θα αντιμετωπίζει οριστικά τις παθογένειες του παρελθόντος»

«Καινοφανές ζήτημα, δεν τέθηκε ποτέ εδώ και 64 χρόνια»

Πάντως, από νομικής πλευράς, στην περίπτωση που ο βουλευτής ως Προεδρεύων διόριζε Γενικό Ελεγκτή, ο έγκριτος νομικός Αχιλλέας Αμιλιανίδης, μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε πως από τη στιγμή που διορίζεται νέος Γενικός Ελεγκτής, δεν μπορεί να παυθεί, εκτός εάν αυτό αφορά ανάρμοστη συμπεριφορά.

Παρόλα αυτά, ο κ. Αιμιλιανίδης ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να οδηγήσει την υπόθεση στο Δικαστήριο, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσον η συνταγματική εξουσία του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας περιλαμβάνει και δυνατότητα να λαμβάνει και αποφάσεις, τέτοιας μονιμότητας χωρίς οποιαδήποτε συνεννόηση με τον Πρόεδρο.

Ένα τέτοιο ζήτημα, είπε ο κ. Αιμιλιανίδης, δεν ανέκυψε ποτέ, στα 64 χρόνια που υφίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία. «Αν γίνει διορισμός Γενικού Ελεγκτή, ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να παυθεί, είναι για ανάρμοστη συμπεριφορά. Υπάρχει ένα ζήτημα. Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, έχει τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως η Πρόεδρος της Βουλής υπέγραψε την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έτσι και ο κ. Κουλίας μπορεί να διορίσει Γενικό Ελεγκτή. Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Κουλίας δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Δεν τον εξέλεξε κάποιος για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε για Κυβέρνηση».

Τόνισε εξάλλου ότι «προφανώς θα ήταν συνταγματικά παράδοξο ένα πρόσωπο που ενεργεί απλά ως αναπληρωτής να κάνει διορισμό χωρίς να είναι σε συμφωνία με τον Πρόεδρο. Εδώ δεν είναι το Υπουργικό που αποφασίζει, αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος, άρα δεν τίθεται θέμα να αποφασίσει Υπουργικό, είναι από τις λίγες περιπτώσεις που αποφασίζει ο Πρόεδρος».

Οπόταν, συνέχισε ο κ. Αιμιλιανίδης, «δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αποφασίζει για μείζον θέμα πρόσωπο που αναπληροί για λίγες μέρες τον Πρόεδρο και μάλιστα για θέμα που δεν είναι σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο. Αν τιθόταν θέμα ότι θα διόριζε κάποιον ο κ. Κουλίας, σε συνεννόηση με τον Χριστοδουλίδη, θα ήταν διαφορετικό. Το να διορίσει ο κ. Κουλίας σε διαφωνία με τον Χριστοδουλίδη ή χωρίς να τον ρωτήσει, είναι πρωτοφανές. Άρα, εκεί θα εγείρεται ένα ζήτημα κατά πόσον η συνταγματική εξουσία του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας περιλαμβάνει και δυνατότητα να λαμβάνει και αποφάσεις, τέτοιας μονιμότητας χωρίς οποιαδήποτε συνεννόηση με τον Πρόεδρο».

Σύμφωνα με τον κ. Αιμιλιανίδη, «αυτό δεν τέθηκε ποτέ εδώ και 64 χρόνια, άρα αν τεθεί θα είναι ένα καινοφανές ζήτημα, για το οποίο θα κάνει διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου η Κυβέρνηση και το οποίο σε μια τέτοια περίπτωση θα κριθεί ως ένα καινοφανές ζήτημα. Δηλαδή όχι κατά πόσο έχει εξουσία ο κ. Κουλίας να διορίσει, διότι θεωρώ ξεκάθαρο ότι έχει, αλλά κατά πόσον έχει να διορίσει, χωρίς να είναι σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο, λειτουργώντας ως Πρόεδρος και όχι ως Προεδρεύων».

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «δεν είναι απλό ερώτημα κι όπως είπα από τη στιγμή που δημοσιεύεται ο διορισμός του, δεν υπάρχει τρόπος παύσης εκτός από ανάρμοστη συμπεριφορά. Το μοναδικό που έχει να κάνει η Κυβέρνηση, είναι να ακολουθήσει την διαδικασία που σας είπα με σκοπό να ισχυριστεί ότι ο κ. Κουλίας ενήργησε εκτός των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων, για το οποίο όμως δεν υπάρχει κανένα νομολογιακό προηγούμενο».

Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσον μπορεί να διοριστεί κάποιο άλλο πρόσωπο ως προεδρεύων, για την περίοδο που απουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Αιμιλιανίδης είπε ότι «θα έπρεπε η Βουλή να διορίσει άλλο αναπληρωτή στην απουσία τους, εκτός του κ. Κουλία. Αντιλαμβάνομαι ότι η Βουλή δεν όρισε και πότε θα κάνει κάτι τέτοιο, δεν νομίζω να υπάρχει Ολομέλεια προηγουμένως, πόσω μάλλον να βρουν πολιτικές ισορροπίες και να ψηφίσουν κάτι τέτοιο, που δεν είναι απλό. Στην πράξη δεν το βλέπω να γίνεται».

Δειτε Επισης

Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα
Το βιολί του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος-«Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το όραμα για λύση δύο κρατών»
Δίνουν πίστωση τριών μηνών σε Υφ. Καινοτομίας για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ οι ΕΟΑ-Ζητούν λήψη άμεσων μέτρων
Συναντίληψη μεταξύ Χαρτσιώτη-ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό Νομικής και Ελεγκτικής
Συγχαρητήριο μήνυμα Ερντογάν προς ψευδοκράτος για επέτειο παράνομης ανακήρυξης
Υπό έρευνα Βρετανός βουλευτής για παράτυπη προώθηση συμφερόντων ψευδοκράτους