Έξω από το Προεδρικό πλήθος κόσμου-Διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς στον απόηχο της παύσης Οδυσσέα (vid&pics)

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 22 Σεπτεμβρίου, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στον απόηχο της απόφασης του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από την θέση του Γενικού Ελεγκτή, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Στην εκδήλωση συμμετείχε το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολογιών, υποστηρικτές του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, καθώς και ανεξάρτητοι πολίτες που διαμαρτύρονται ενάντια στη διαφθορά και το κατεστημένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπερκομματική η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό για την παύση Οδυσσέα-Μήνυμα κατά της διαφθοράς

Έξω από το Προεδρικό είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πολίτες, ενώ από πλευράς Αστυνομίας, είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η οδός Προεδρικού Μεγάρου από τον κυκλικό κόμβο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι και τη συμβολή των φώτων τροχαίας των οδών Προεδρικού Μεγάρου και Αγίων Ομολογητών, είχε κλείσει λόγω εκδήλωσης.

Να σημειωθεί πως, περιπολικά βρίσκονταν και έξω από το κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, Βουλευτές του ΑΚΕΛ, ενώ ομιλίες εκφώνησαν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, η Μέλανη Στέλιου εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας και ο Αντριανός Χαραλάμπους εκ μέρους της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ ανέφερε ότι αποχώρησε από την εκδήλωση που διοργανώθηκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, «καθ’ ότι παραβιάστηκε ο σκοπός και το περιεχόμενο της, βάση των οποίων είχε αποδεχτεί να συμμετέχει στην εν λόγω εκδήλωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποχώρησε από την εκδήλωση η ΕΔΕΚ-«Από υπερκομματική μετατράπηκε σε κομματική και αντικυβερνητική»

Όπως αναφέρεται, «από υπερκομματική, πέραν και πάνω από τα κόμματα, η εκδήλωση μετατράπηκε σε κομματική και αντικυβερνητική με εμφανή προσπάθεια εκμετάλλευσης της επιθυμίας της πλειοψηφίας των πολιτών, ανεξάρτητα κομματικής προέλευσης, ώστε να τερματιστεί η ατιμωρησία, που επιτρέπει στη διαφθορά να απλώνει τα πλοκάμια της παντού».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, κ. Λουκαΐδης στην ομιλία του είπε ότι «μπορεί η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη την περασμένη Τετάρτη να μην ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους πολλούς υποψιασμένους από τα όσα απαράδεχτα βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, ήταν με βεβαιότητα όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε ένα τσουνάμι οργής και αγανάκτησης στην κοινωνία».

Δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί να επιβληθεί ο «νόμος της σιωπής» προσθέτοντας ότι η διαμαρτυρία γίνεται, με την μαζική συμμετοχή ανθρώπων από κόμματα, οργανωμένα σύνολα, πολίτες από όλους σχεδόν τους ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους καθώς και ανένταχτους πολίτες, γιατί, όπως εξήγησε, «το σύστημα θεσμικής διαπλοκής και διαφθοράς άρπαξε με τα πλοκάμια του ακόμα ένα καθοριστικής σημασίας ανεξάρτητο θεσμό, από τους ελάχιστους που είχαν απομείνει που να μην συμμορφώνεται με τις υποδείξεις».

«Επιλέξαμε να είμαστε εδώ στο Προεδρικό, όχι μονάχα γιατί στο επίπεδο του συμβολισμού αντιπροσωπεύει την υπέρτατη εξουσία στο πολίτευμα μας. Είμαστε έξω από το Προεδρικό, πρωτίστως γιατί στην Κύπρο υπάρχει ένα σύστημα εξουσίας που έστησε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού και πλέον προστατεύει και η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, που απογείωσε τη θεσμική διαφθορά και διαπλοκή», είπε ο κ. Λουκαΐδης.

Ανέφερε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ θα αναλάβει με σοβαρότητα και ορθολογισμό συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έχοντας πλήρη επίγνωση του θεσμικού του ρόλου ως η κύρια δύναμη αντιπολίτευσης που οφείλει ν’ ασκεί κριτική και έλεγχο.

«Θα επιδιώξουμε ανάμεσα σε άλλα τη μεταρρύθμιση της Νομικής Υπηρεσίας, την εφαρμογή μηχανισμών πάταξης της διαφθοράς, με ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, με ξεκάθαρα και μετρήσιμα κριτήρια και με γνώμονα την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά τους», είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου που οδήγησε στην παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες προοπτικές για τον αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής προσθέτοντας ότι «είναι ολοφάνερο ότι με αφετηρία αυτή την απόφαση οι δυνάμεις της διαφθοράς και της διαπλοκής θα επιχειρήσουν να απλώσουν ένα πέπλο φόβου πάνω στην κοινωνία».

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι το Κίνημα των Οικολόγων προτείνει συγκεκριμένα ως κοινούς στόχους και προτεραιότητες στον αγώνα κατά της διαφθοράς, μεταξύ άλλων, τη νομοθετική κατοχύρωση των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην Ελεγκτική Υπηρεσία, την κατοχύρωση της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατά τον ίδιο τρόπο που ισχύει για την Βουλή, τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, σε Δημόσιο Κατήγορο και Νομικό Σύμβουλο της Κυβέρνησης, την απόδοση ανακριτικών εξουσιών στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και την απόσυρση ή απόρριψη των νομοσχεδίων ή προτάσεων νόμου που στοχεύουν στη φίμωση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τέλος, ο κ. Περδίκης ανακοίνωσε την οργάνωση εκδήλωσης την ερχόμενη Τετάρτη στην Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία στις 19:30 με θέμα «Ο αγώνας κατά της διαφθοράς μετά την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη».

Εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας η κ. Στέλιου είπε ότι μετά από μια σειρά σκανδάλων «σήμερα φτάνουμε στο σκάνδαλο της παύσης του Γενικού Ελεγκτή» αναφέροντας ότι «και ενώ ο συγκεκριμένος Γενικός Ελεγκτής, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με παραδοχή του Ανώτατου Δικαστηρίου μέσα από την απόφαση που έβγαλε, έκανε σωστά την δουλειά του, εκδιώχθηκε και παύθηκε για ανάρμοστη συμπεριφορά».

Υπέδειξε ότι «αντί να ελεγχθεί ο θεσμός της Γενικής Εισαγγελίας που είχε μπροστά της μεγάλα σκάνδαλα και δεν έκανε απολύτως τίποτα, που δεν έκανε την δουλειά της, εκδιώχθηκε ο άνθρωπος που τα αποκάλυψε». «Για πόσο ακόμα θα βλέπουμε την κατρακύλα αυτού του κράτους στο βούρκο της διαφθοράς;», διερωτήθηκε προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα οι πολίτες να ζητήσουν κάθαρση.

Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για μια κόντρα μεταξύ Γιώργου Σαββίδη και Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά για την «άλωση του μόνου ενεργού ανεξάρτητου θεσμού που μπορούσε να ελέγχει την κυβέρνηση, από την ίδια την κυβέρνηση. H αποπομπή του Γενικού Ελεγκτή και ο δρόμος που ανοίγει για υποβάθμιση της υπηρεσίας, αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην υποτιθέμενη προσπάθεια για αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα μας».

Παράλληλα, ανέφερε ότι το Κράτος Δικαίου αποτελεί βασικό εχέγγυο κάθε σύγχρονης δημοκρατίας, ενώ ζωτικό συστατικό του είναι η διάκριση των εξουσιών και η ανεξάρτητη δράση τους. «Αυτό απαιτούμε ως κοινωνία πολιτών», είπε ο κ. Χαραλάμπους.

Πως σχολιάζει η Κυβέρνηση την εκδήλωση έξω από το Προεδρικό

Κληθείς να σχολιάσει την εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μεγαρο, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση του ΑΚΕΛ, η θέση μας είναι ότι το κάθε κόμμα, η κάθε πολιτική δύναμη, κάθε οργανωμένο σύνολο, αλλά και ασφαλώς ο κάθε πολίτης, έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν, πάντοτε ειρηνικά, στο πλαίσιο του νόμου. Από εκεί και πέρα, με πολύ σεβασμό θα πρέπει να υποδείξουμε ότι στην προσπάθεια για πάταξη της διαφθοράς, κανένας δεν μπορεί να ‘κουνάει το δάκτυλο’ στον άλλο, ούτε οι πολιτικές δυνάμεις ούτε η εκτελεστική εξουσία ούτε η νομοθετική».

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία στον ανώτατο βαθμό, «για να δούμε πώς αντιμετωπίζεται ένα διαχρονικό πρόβλημα που υφίσταται από καταβολής Κυπριακής Δημοκρατίας και για τον λόγο αυτό, σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, θα πρέπει να λέμε λίγα και να κάνουμε περισσότερα».

Κληθείς να σχολιάσει την εκδηλωθείσα πρόθεση του Βουλευτή Ζαχαρία Κουλία να διορίσει νέο Γενικό Ελεγκτή την προσεχή Τετάρτη, όταν θα ασκεί καθήκοντα Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, ο κ. Αντωνίου είπε «δεν μπορώ να του υποδείξω τι να κάνει, αλλά αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αντικρίζονται, και είμαι βέβαιος ότι θα αντικριστούν, με τη δέουσα σοβαρότητα και με μέτρο. Το μέτρο, για το οποίο μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας. Ο τόπος χρειάζεται μέτρο».

460225097_887440709432052_4506622157015438365_n

460529781_1089898285970569_8885915892952873842_n

459254531_483887294642415_6826654212028791101_n

c2

c1

b1

b2

b3

a1

a2

a3

a4

catsmain

459912561_827514866197990_8920418292289036067_n

459207288_1243730640095732_6184842138177647245_n

459383103_1046760570489900_1501363038409120222_n

459399007_1205383890579452_1223988453073982276_n

460961979_1189319352360854_5068363370398186929_n

a5

a6

Δειτε Επισης

Τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Εστία-Ετοιμότητα Κύπρο για παροχή βοήθειας σε πολίτες τρίτων χωρών
Παγκόσμιος συναγερμός για την επίθεση στο Ισραήλ-Οι συνέπειες του χτυπήματος και ο φόβος της επόμενης ημέρας
Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν-Γιατί δεν ήθελε να αιφνιδιάσει η Τεχεράνη
Ο χάρτης με τα πυραυλικά χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ
Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του σχεδίου Εστία-Σε εγρήγορση η Κυβέρνηση
Εκτροπή προς Κύπρο για έντεκα πτήσεις με προορισμό το Τελ Αβίβ λόγω της πυραυλικής επίθεσης
Συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ο ΠτΔ λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Στην πρίζα ξανά οι Κεντρικές Φυλακές-Χάθηκε ασύρματος από την πτέρυγα υψίστης ασφαλείας
Έκανε σύντομο απολογισμό και έθεσε νέους στόχους στο διάγγελμά του για την Ανεξαρτησία ο ΠτΔ
Το Ισραήλ πιστεύει ότι πρόλαβε σχέδιο εισβολής της Χεζμπολάχ με κωδική ονομασία «Κατακτήστε τη Γαλιλαία»