Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του εξαπέλυσαν σήμερα ένα «πλήγμα ακριβείας» σε συνοικία στη Βηρυτό, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αμέσως μετά την επίθεση με δεκάδες ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ.

Πηγή της Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ανεπίσημα ότι νεκρός από την αεροπορική επιτροπή του Ισραήλ είναι ο Ιμπραχιμ Ακιλ - ανώτερος διοικητης οργάνωσης.

Αναφορές από τον Λίβανο, σημείωσαν πως ισραηλινά μαχητικά «χτύπησαν» τέσσερις φορές σε γειτονιά στα νότια της Βηρυτού, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επίθεση είχε στόχο, μεταξύ άλλων, ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα το κανάλι Al-Hadath της Σαουδικής Αραβίας τόνισε πως οι Ισραηλινοί επιδίωξαν να δολοφονήσουν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, πιθανότατα τον καταζητούμενο από τις ΗΠΑ αντί 7 εκατομμυρίων δολαρίων, Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής του τομέα στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Ακίλ είναι μεταξύ των υπευθύνων για την έκρηξη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό το 1983, κατά την οποία σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, ενώ διέταξε επίσης την αρπαγή Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στο Λίβανο.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου έκανε λόγο για 8 νεκρούς και 59 τραυματίες, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν ανάμεσά τους βρίσκεται το στέλεχος της Χεζμπολάχ. Και η Χεζμπολάχ από την πλευρά της επιβεβαιώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο τον θάνατο του επικεφαλής μιας από τις επίλεκτες οργανωτικές της μονάδες, χωρίς να τον κατονομάζει.

Νωρίτερα, μια πηγή ασφαλείας έκανε λόγο στο Reuters για ένα ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού. «Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού κοντά στο τέμενος Αλ-Καέμ», τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με πλάνα από ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του Reuters, ένα πυκνό σύννεφο καπνού φάνηκε να υψώνεται πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ κάτοικοι στα νότια προάστια της πόλης ανέφεραν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη.

Περίπου 150 ρουκέτες εκτόξευσε η Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 14:30 ώρα Κύπρου, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ρουκέτες προς τον βόρειο Ισραήλ, στοχεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας. 

Η σιιτική οργάνωση, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ισραήλ, με τις περίπου 150 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν ή τις ακριβείς τοποθεσίες των στόχων.

Η επίθεση αυτή έρχεται ως απάντηση στους εντατικούς νυχτερινούς βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, με στόχο εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ. Η ένταση κλιμακώνεται στη μεθόριο των δύο χωρών, με τις αμοιβαίες επιθέσεις να αυξάνονται καθημερινά, ενώ ο διεθνής παράγοντας ανησυχεί για τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης.

Οι αρχές του Ισραήλ ανέφεραν νωρίτερα έναν ελαφρύ τραυματισμό μετά από εκτόξευση ρουκετών στην βόρεια περιοχή της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας στην πλατφόρμα Telegram, σημειώθηκαν αρκετές εκρήξεις σε διάφορες τοποθεσίες. Πυροσβέστες έχουν σπεύσει στα σημεία των εκρήξεων, όπου προσπαθούν να ελέγξουν τις πυρκαγιές που ξέσπασαν εξαιτίας των ρουκετών.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ μοιράστηκε πλάνα από «το βόρειο Ισραήλ αυτή τη στιγμή μετά από εντατικά πυρά πυραύλων της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο προς το Ισραήλ». «Μην κάνετε κανένα λάθος: εκείνοι που βλάπτουν τον λαό του Ισραήλ θα πληρώσουν το τίμημα», ανέφερε.

Οι αρχές του Ισραήλ ανέφεραν νωρίτερα έναν ελαφρύ τραυματισμό μετά από εκτόξευση ρουκετών στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας στην πλατφόρμα Telegram, σημειώθηκαν αρκετές εκρήξεις σε διάφορες τοποθεσίες.

Πυροσβέστες έχουν σπεύσει στα σημεία των εκρήξεων, όπου προσπαθούν να ελέγξουν τις πυρκαγιές που ξέσπασαν εξαιτίας των ρουκετών. Η κατάσταση στο βόρειο Ισραήλ παραμένει τεταμένη, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Κάμαλα Χάρις: «Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου, θα τον πυροβολήσω»
Σε τρομοκρατικά κίνητρα ενδέχεται να οφείλεται η επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία
Παγκόσμια φρενίτιδα στην πρεμιέρα της κυκλοφορίας του iPhone 16-Ουρές απο ΗΠΑ μέχρι Ρωσία
Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά
Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης στο βόρειο Ισραήλ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία