Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»

Σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με τους ΕΟΑ για τα θέματα των αδειοδοτήσεων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών ΥΠΕΣ, Κυριάκος Κούρος, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ενώ οι Προέδροι των ΕΟΑ έθεσαν στη συνεδρία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κυρίως αυτά που απορρέουν από το σύστημα ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ και εξέφρασαν τις απόψεις τους για το Διάταγμα.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, ο κ. Κούρος είπε ότι τα προβλήματα του συστήματος έχουν να κάνουν με την ηλεκτρονική υπογραφή, την αργή ανταπόκριση του συστήματος και τους πολεοδομικούς όρους. Σημείωσε πως σύμφωνα με επιστολή του αρμόδιου Υφυπουργείου και το πρόβλημα με την ηλεκτρονική υπογραφή θα ρυθμιστεί μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2024, το θέμα της αργής ανταπόκρισης θα ρυθμιστεί μεταξύ 23-27 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στελέχωση συμπλεγμάτων, αντιμισθία κοινοταρχών και κρατική χορηγία συζήτησαν Ιωάννου-Ένωση Κοινοτήτων

Η Επιτροπή συζήτησε κατά τη συνεδρία την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) σε ό,τι αφορά την εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Κυριάκος Κούνδουρος, ανέφερε πως ο Υπουργός Εσωτερικών σε σύσκεψη που είχε με τους Προέδρους των Συμβουλίων των ΕΟΑ, άκουσε τις επιφυλάξεις τους σε σχέση με το Διάταγμα που είχε εκδοθεί στα τέλη Ιουνίου παραμονές της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της ΤΑ, και προχώρησε σε συγκεκριμένες τροποποιήσεις ώστε να δοθούν συγκεκριμένες επιπλέον αρμοδιότητες στα Συμβούλια ΕΟΑ.

Εξήγησε παράλληλα πως το Διάταγμα προβλέπει επίσης για τη δυνατότητα των Συμβουλίων ΕΟΑ να εκδίδουν κατευθυντήριες γραμμές για συγκεκριμένου τύπου αναπτύξεις όπως η ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας εκτός ορίων ανάπτυξης, όπου είναι δυνατό να επιτραπεί σε οικιστική ζώνη άλλη χρήση, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν παραβλάπτονται οι ανέσεις παρακείμενων οικιστικών μονάδων, καθώς και για την ανέγερση πρατηρίων πετρελαιοειδών.

Όπως εξήγησε, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η συμμετοχή των ΕΟΑ στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων που αφορούν την πολεοδομική ρύθμιση εντός των διοικητικών τους ορίων. «Το Διάταγμα Εκχώρησης Εξουσιών μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με τις περιστάσεις, τις εξελίξεις και την εμπειρία που αποκτάται σε ό,τι έχει να κάνει με την αδειοδότηση από τις πολεοδομικές αρχές οπότε είναι συνεχώς υπό διαμόρφωση και η τροποποίησή του μπορεί να γίνεται άμεσα από τον Υπουργό Εσωτερικών όπου κρίνεται αναγκαίο και ανάλογα με την περίπτωση», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει το κεφάλαιο για αλλαγές στην επιστροφή χρημάτων σε δήμους από ΕΟΑ-Ο στόχος Σεπτεμβρίου

Σημείωσε επίσης πως κατά την εξέταση χορήγησης πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση οι απόψεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου θα υποβάλλονται μαζί με αυτές της πολεοδομικής αρχής ώστε το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων να έχει γνώση και των απόψεων του εκάστοτε ΕΟΑ πριν καταλήξει στην εισήγηση του προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΕΟΑ Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ανέφερε ότι θέση των ΕΟΑ είναι ότι οτιδήποτε αποφασιστεί από το Υπουργείο ή και τη Βουλή, οι ΕΟΑ είναι εντεταλμένοι να το υλοποιήσουν. Υπενθύμισε ότι αυτό που είχε τεθεί από πλευράς των ΕΟΑ είναι ότι το Διάταγμα στην αρχική του μορφή ερχόταν σε αντίθεση με τη νομοθεσία που η Βουλή είχε ψηφίσει.

«Για το Διάταγμα εγώ θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε ως έχει και να διορθωθεί αν χρειάζεται στο άμεσο μέλλον», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα εμπρός. Σημείωσε επίσης πως επείγει η επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του λογισμικού συστήματος ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ και πως αν δεν επιλυθούν τα διάφορα θέματα εντός χρονικού ορίζοντα τότε θα πρέπει να σταματήσει η λειτουργία του συστήματος.

Σημείωσε επίσης πως είναι εξαιρετικά επείγουσα η στελέχωση των Συμβουλίων όπως και η εξεύρεσης τρόπων χρηματοδότησης της Υπηρεσίας στους ΕΟΑ που θα ασχολείται με τις επικίνδυνες οικοδομές από 1η Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΕΟΑ Λεμεσού, Γιάννης Τσουλόφτας, είπε ότι όλοι οι σχεδιασμοί ανατράπηκαν λόγω της λειτουργίας του συστήματος ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ. «Ενώ είχαμε συγκεκριμένο σχεδιασμό και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο του ΕΟΑ Λεμεσού, ανατράπηκαν όλα γιατί δεν λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό το σύστημα ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», εξήγησε, συμφωνώντας με τον κ. Γιωρκάτζη πως η ρύθμιση του θέματος που αφορά το σύστημα ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ πρέπει να τεθεί ως άμεση προτεραιότητα.

Σε ό,τι αφορά τη δομή Διεύθυνσης Αδειοδότησης, ο κ. Τσουλόφτας είπε ότι είχε ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών όπως οι εξουσίες του Διευθυντή Αδειοδότησης υπερκαλύπτουν τις εξουσίες των δύο τομεαρχών, του Τομεάρχη Πολεοδομικής και του Τομεάρχη Οικοδομικής, κάτι που ωστόσο δεν προβλέπεται από το νέο Διάταγμα.

Σημείωσε επίσης πως θα πρέπει στους ΕΟΑ να εφαρμοστεί απόλυτη εναλλαξιμότητα έτσι ώστε να μην δημιουργούνται «κάστρα» με την παραμονή υπαλλήλων στις θέσεις του εφόρου ζωής. «Αυτά είναι παρωχημένες πρακτικές του παρελθόντος και δεν τις δεχόμαστε», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΕΟΑ Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους ανέφερε ότι θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί ότι υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση και μετά να βρεθούν οι λύσεις. «Είτε λέγεται ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, είτε πρόκειται για τις διαδικασίες που επανειλημμένα είπαμε ότι δεν απλοποιήσαμε, είτε λέγεται προσωπικό, είτε πολεοδομική αμνηστία», εξήγησε, υποδεικνύοντας πως όλα αυτά χωρίς οι ΕΟΑ να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στην όλη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τροποποιείται το διάταγμα του ΥΠΕΣ για εξουσίες προέδρων ΕΟΑ-«Διατηρείται ο τεχνοκρατικός χαρακτήρας»

«Ούτε ρωτηθήκαμε σαν ΕΟΑ και η ευθύνη είναι πάνω μας. Ο κόσμος έχει απαιτήσεις, ο κόσμος θέλει να εκδίδονται οι άδειες, δεν εκδίδονται άδειες και δεν έχουμε τι να πούμε στον κόσμο», ανέφερε, ζητώντας όπως άμεσα διεξαχθεί διάλογος για το θέμα έτσι ώστε να δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και να μπορέσουν οι ΕΟΑ να ξεμπλοκάρουν και να λειτουργήσουν όπως πρέπει στο θέμα των αδειοδοτήσεων.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΕΟΑ Αμμοχώστου Γιάννης Καρούσος επανέλαβε ότι οποιοδήποτε κι αν είναι το Διάταγμα οι ΕΟΑ θα το υλοποιήσουν, καθώς οφείλουν να εξυπηρετούν τους πολίτες και να αρχίσουν να παράγουν έργο ως οργανισμοί.

Ανέφερε επίσης πως θέση των ΕΟΑ ήταν πως ό,τι άπτεται ζητημάτων διακριτικής ευχέρειας θα πρέπει να εξετάζεται από τα Συμβούλια ΕΟΑ, υποδεικνύοντας πως με το Διάταγμα που έχει εκδοθεί δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωσταντή ανέφερε πως θα έπρεπε ο Υπουργός προτού εκδώσει το Διάταγμα να καλέσει αυτούς οι οποίοι είχαν απόψεις να τις καταθέσουν και μετά να πάρει την τελική απόφαση. «Θεωρώ ότι δεν έχει προηγηθεί αυτός ο διάλογος και αν προηγείτο δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ να συζητούσαμε», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι το Διάταγμα προβλέπει πως για οποιαδήποτε αίτηση απαιτείται αύξηση του συντελεστή δόμησης τότε αυτή θα εξετάζεται από τα Συμβούλια ΕΟΑ. «Από τη μια λέμε στον κόσμο ότι σε 20 μέρες θα εκδίδεται η άδεια, από την άλλη λέμε ότι…είναι ανίκανοι οι τεχνοκράτες και θα πρέπει να απευθυνθεί στο Συμβούλιο», ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι «αντί να πηγαίνουμε μπροστά, πηγαίνουμε πίσω».

Σημείωσε επίσης ως το ΕΤΕΚ ζήτησε όπως υπάρχει μια δομή εξουσίας σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις και όχι δύο και διερωτήθηκε αν «είναι ανίκανος αυτός ο τόπος να κάμει αυτό το one stop shop που υποσχεθήκαμε τόσα χρόνια».

Ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Αμαθούντας, Κυριάκος Ξυδιάς, ανέφερε ότι η θέση της Ένωσης Δήμων είναι ξεκάθαρη, δηλαδή από τη στιγμή που «υπάρχει ένα Συμβούλιο που ο νόμος ορίζει ότι έχει την αρμοδιότητα να αδειοδοτεί, θα πρέπει να εκχωρηθούν όλες οι αρμοδιότητες στο Συμβούλιο, το Συμβούλιο με τη σειρά του και οι Προέδροι ΕΟΑ να εκχωρήσουν πολύ συγκεκριμένα σε λειτουργούς, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και αφού υπάρχουν ανησυχίες ας δημιουργηθεί ένα σχέδιο για μείωση των διακριτικών εξουσιών».

Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Υπουργείου Εσωτερικών, Κυριάκος Κούρος, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με τους ΕΟΑ για τα θέματα των αδειοδοτήσεων.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ είπε ότι τα προβλήματα του συστήματος έχουν να κάνουν με την ηλεκτρονική υπογραφή, την αργή ανταπόκριση του συστήματος και τους πολεοδομικούς όρους. Και σημείωσε πως σύμφωνα με επιστολή του αρμόδιου Υφυπουργείου και το πρόβλημα με την ηλεκτρονική υπογραφή θα ρυθμιστεί μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2024, το θέμα της αργής ανταπόκρισης θα ρυθμιστεί μεταξύ 23-27 Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού εξέφρασε έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε το ότι για μια σειρά ζητημάτων, ως αποτέλεσμα ελλιπούς και ανεπαρκούς σχεδιασμού αλλά και κακής προετοιμασίας, πτυχές της μεταρρύθμισης της ΤΑ, που είναι κεφαλαιώδους σημασίας δεν λειτουργούν όσο εύρυθμα θα έπρεπε.

Εξήγησε ότι η αναφορά του σχετίζεται με το ζήτημα των αδειοδοτήσεων, όπου, όπως είπε, παρατηρούνται πολύ σοβαρές καθυστερήσεις, αλλά και των τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ που εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει περαιτέρω τη σύντομη αδειοδότηση από πλευράς ΕΟΑ.

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες και είναι προφανές ότι πρέπει να αναληφθούν αυτές οι ευθύνες για να λυθούν τα προβλήματα», είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ενώ υπήρχαν 30 μήνες για προετοιμασία για εφαρμογή της μεταρρύθμισης, στο ζήτημα της επιτήρησης των επικίνδυνων οικοδομών, η αδυναμία των ΕΟΑ να διεκπεραιώσουν αυτή την αρμοδιότητα είναι δεδομένη, όπως δεδομένη και η σωστή θέση των Δήμων ότι με βάση τη νομοθεσία έτσι και ο έλεγχος αυτών των κτιρίων και καταλυμάτων θα πρέπει να γίνεται από τους ΕΟΑ. Ο κ. Δαμιανού είπε ότι όπως διαπιστώνεται δεν υπάρχει πρόταση από πλευράς Κυβέρνησης για ρύθμιση αυτού του θέματος και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου με δεδομένο ότι από 1η Οκτωβρίου λήγει η τρίμηνη παράταση που δόθηκε στους ΕΟΑ για να αναλάβουν αυτή την αρμοδιότητα. «Είναι προφανές ότι τα προβλήματα που έχουμε με επικίνδυνες οικοδομές σε όλες τις πόλεις όπου κάθε τρεις και λίγο βλέπουμε να καταρρέουν μπαλκόνια και τοίχοι, πολύ φοβούμαι ότι θα συνεχίσει να υφίσταται», ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι δυστυχώς χωρίς πολιτική βούληση και δράσεις εκσυγχρονισμού δεν μπορεί η μεταρρύθμιση της ΤΑ να εφαρμοστεί για να εξυπηρετήσει το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών.

«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά η εκτελεστική εξουσία ρίχνει το μπαλάκι στη νομοθετική εξουσία και στις διάφορες ερωτήσεις και προβληματισμούς νίπτουν τας χείρας τους», είπε, προσθέτοντας πως «σήμερα διεφάνη το θέμα συζήτησης και επικοινωνίας μεταξύ των εταίρων».

Είπε ακόμη ότι εδώ και 30 μήνες υπάρχει η νομοθεσία και οι αρμόδιοι θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε και ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά και η δομή αδειοδότησης να λειτουργήσει όπως πρέπει.

Είπε ακόμη πως ούτε στο θέμα των επικίνδυνων οικοδομών η Κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να βρει λύση και πως από την 1η Οκτωβρίου η αρμοδιότητα μεταφέρεται στους ΕΟΑ χωρίς να έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Ανέφερε τέλος ότι η Κυβέρνηση έφερε το θέμα της πολεοδομικής αμνηστίας χωρίς καν να διαβουλευτεί με εκείνους που έχουν την ευθύνη να αξιολογήσουν και να εγκρίνουν τις αιτήσεις, δηλαδή του ΕΟΑ και διερωτήθηκε πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι ΕΟΑ αν λάβει κανείς υπόψη και τις 30.000 εκκρεμούσες αιτήσεις που έχουν να εξετάσουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ξανά κόμματα για την ΤΑ-Αντιπολιτεύονται επί της νομοθεσίας που ψήφισαν οι ίδιοι
Η μαύρη μέρα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους-Η Ελλάδα που «δεν θα μείνει απαθής» και το διάγγελμα Κυπριανού
Πολυμερή συνάντηση στις αρχές του νέου χρόνου βλέπουν στην τουρκική πλευρά
Επαναλαμβάνει τα περί «δύο κρατών» ο Τατάρ σε συνάντηση με Τούρκο στρατηγό
ΠτΒ: Η ανακήρυξη ψευδοκράτους επηρεάζει μέχρι σήμερα τις προσπάθειες λύσης
Έκατσε στο στομάχι του Τατάρ η συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου-«Ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του»
Στα κατεχόμενα ο Γιλμάζ για εορτασμούς ίδρυσης του ψευδοκράτους
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ ισχυρίζονται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις για πιθανή βάση ΗΠΑ στην Κύπρο
Καρέ-καρέ οι καταγραφές της ΚΥΠ από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή το 1974
Γενικός Ελεγκτής: Ιδιαιτερότητες στην περίπτωση διπλωμάτη που έλαβε επίδομα εξωτερικού για τρεις μήνες