Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, οι τροποποιήσεις κριτηρίων του Υπουργείου Εσωτερικών για τα στεγαστικά σχέδια της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, για τα οποία έχουν ήδη προαναγγελθεί αλλαγές, βάσει των αναγκών που εντοπίστηκαν, λαμβανομένου υπόψιν εισηγήσεων και παραπόνων των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, τις προηγούμενες ημέρες συνεδρίασε η Επιτροπή Κριτηρίων, η οποία παρουσιάζεται εκ πρώτης θετική στις εισηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών κι ως εκ τούτου θα ετοιμαστεί ολοκληρωμένη πρόταση, για να κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, στις αρχές του επόμενου μήνα, ώστε να υπάρξουν εξελίξεις και η πρόταση να οδηγηθεί στη Βουλή.

Ενδεικτικά, στις τροποποιήσεις περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η οριζόντια αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, η μείωση της ηλικίας της οικιστικής μονάδας από 20 σε 15 χρόνια για επιδιόρθωσης οικίας, ενώ για την έγκριση θα λαμβάνεται υπόψιν η ημερομηνία σύνδεσης με την ΑΗΚ και όχι η ημερομηνία του αγοραπωλητήριου εγγράφου.

Παράλληλα, σε περιπτώσεις μεταβίβασης ολόκληρης της κατοικίας δια δωρεάς από συγγενικά πρόσωπα δεν θα γίνεται αποκοπή του ποσού της στεγαστικής βοήθειας, όταν αποδεδειγμένα υπήρχε μη εξυπηρετούμενο δάνειο ή/και καταναγκαστική πώληση.

Οι επτά αλλαγές που προωθούνται

Αναλυτικότερα, οι εισηγήσεις για τροποποίηση είναι συνολικά επτά. Η πρώτη αφορά οριζόντια αύξηση των εισοδηματικών ορίων κατά πέντε χιλιάδες για κάθε κατηγορία, ενώ προστίθεται και πρόνοια ούτως ώστε στις περιπτώσεις υπέρβασης των εισοδηματικών ορίων για ποσοστό μέχρι 10%, το ποσό της υπέρβασης να αφαιρείται κατ’ αναλογία από το ποσό της οικονομικής βοήθειας.

Δεύτερον, τροποποιείται το κριτήριο για το σχέδιο αγοράς ούτως ώστε να λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς εξέτασης της αίτησης και υπολογισμού του ύψους της χορηγίας, η ημερομηνία σύνδεσης της οικίας με το δίκτυο της ΑΗΚ και όχι η ημερομηνία σύναψης του αγοραπωλητηρίου εγγράφου όπως ισχύει σήμερα.

Τρίτον, προστίθεται πρόνοια για έγκριση της αίτησης και παραχώρησης ολόκληρου του ποσού στεγαστικής βοήθειας στις περιπτώσεις που το ένα μέλος του ζεύγους είναι μη εκτοπισθέντας και κατείχε μίαν οικιστική μονάδα την οποία αποξένωσε τουλάχιστον πέντε έτη πριν τη σύναψη γάμου, με το άλλο μέλος του ζεύγους (αιτητή ή αιτήτρια).

Επίσης, τροποποιείται κριτήριο που αφορά σε περιπτώσεις που υπήρξε αποξένωση οικιστικής μονάδας, η οποία δεν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες της οικογένειας, ώστε να εγκρίνεται η αίτηση για το ποσό των €20.000.

Πέμπτο, αυξάνεται το ηλικιακό όριο φοιτητών εξωτερικού, που υποβάλλουν στεγαστικό αίτημα, μέχρι 25 ετών για τις γυναίκες και μέχρι 26 ετών για τους άνδρες. Έκτο, μειώνεται η ηλικία της οικιστικής μονάδας από 20 σε 15 για το στεγαστικό σχέδιο επιδιόρθωσης της οικίας και εναρμόνιση του εισοδηματικού ορίου του εν λόγω σχεδίου με τα σχέδια αγοράς και ανέγερσης.

Τέλος, σε περιπτώσεις μεταβίβασης ολόκληρης της κατοικίας δια δωρεάς από συγγενικά πρόσωπα δεν θα γίνεται αποκοπή του ποσού της στεγαστικής βοήθειας, όταν αποδεδειγμένα υπήρχε μη εξυπηρετούμενο δάνειο ή /και καταναγκαστική πώληση.

Πέραν των τροποποιήσεων, στόχος του Υπουργείου είναι να διευθετήσει μέσω εσωτερικών εγκυκλίων, δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο, αφορά αγορά έτοιμης κατοικίας από πλειστηριασμό, αν ξεπερνά κατά 25τμ το επιτρεπόμενο εμβαδόν οικίας κατόπιν εισήγησης στον υπουργό για κατ’ εξαίρεση έγκριση.

Επίσης, σε περίπτωση που ποσό επιδόματος (πχ επίδομα μητρότητας ή ασθενείας) καταβλήθηκε κατά το έτος αναφοράς (προηγούμενο έτος από την ημερομηνία υποβολής τη αίτησης), αλλά αφορά το προηγούμενο έτος από το έτος αναφοράς, με αποτέλεσμα η αίτηση να μην εμπίπτει εντός εισοδηματικών ορίων, τότε θα γίνεται υπολογισμός και του προηγούμενου έτους, για το οποίο αφορούν τα επιδόματα και εφόσον η αίτηση εμπίπτει εντός εισοδηματικών ορίων, θα γίνεται εισήγηση στον Υπουργό για κατ’ εξαίρεση έγκριση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο για σκοπούς υποβολής αιτήσεων στεγαστικών σχεδίων θα γίνονται αποδεκτά η Πολεοδομική Άδεια και η βεβαίωση που εκδίδεται από τη Διεύθυνση Αδειοδότησης των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, σχετικά με την άδεια οικοδομής που υποβλήθηκε.

Ως εκ τούτου, η Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθένων θα αποδέχεται αιτήσεις για στεγαστικά σχέδια από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου φέτος με τα προαναφερθέντα έγγραφα και χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση της άδειας οικοδομής.

Ακολούθως, για την παρουσίαση των αιτήσεων ενώπιον της Επιτροπής Στεγαστικής Βοήθειας και την εξέτασή τους, απαραιτήτως θα πρέπει να προσκομίζεται η Άδεια Οικοδομής.

Τέσσερα στάδια εξέτασης των αιτήσεων

Σημειώνεται ότι η διαδικασία εξέτασης αιτήσεων για παραχώρηση στεγαστικής βοήθειας από την ΥΜΑΠΕ, χωρίζεται σε τέσσερα στάδια.

Το πρώτο αφορά την υποβολή αιτήσεων, όπου γίνεται παραλαβή τους, έλεγχος των απαραίτητων εγγράφων, έκδοση απόδειξης παραλαβής και εγγραφή σε ηλεκτρονικό μητρώο. Η Άδεια Οικοδομής θεωρείται απαραίτητο έγγραφο για σκοπούς παραλαβής της αίτησης, ενώ η Βεβαίωση Σύνδεσης με το δίκτυο της ΑΗΚ για το σχέδιο της αγοράς μπορεί να προσκομιστεί και μετά τη λήψη της απόφασης από την Επιτροπή Στεγαστικής Βοήθειας (εφεξής ΕΣΒ), στην οποία απόφαση προστίθεται ο όρος προσκόμισής της. Για το σχέδιο ανέγερσης δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση της Βεβαίωσης στην ΥΜΑΠΕ.

Επίσης, δημιουργείται φυσικός και ηλεκτρονικός φάκελος κάθε αίτησης.

Το δεύτερο στάδιο, αφορά την εξέταση των αιτήσεων, όπου γίνεται η αξιολόγηση τους, άντληση δεδομένων από Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών και περαιτέρω έρευνα σε περιπτώσεις όπου απαιτείται (πχ σχετικά με εισοδήματα, ακίνητη περιουσία, παροχή άλλης στεγαστικής βοήθειας από το Κράτος). Στις περιπτώσεις όπου απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις/πληροφορίες/πιστοποιητικά, ο ερευνητής αποστέλλει σχετική επιστολή προς τον αιτητή.

Το τρίτο στάδιο, είναι η παρουσίαση των υποθέσεων ενώπιον της και εισήγηση από τον ερευνητή για έγκριση/απόρριψη της αίτησης και για το ύψος του ποσού της παραχωρηθείσας βοήθειας, π.χ. γίνεται 50% μείωση στο ποσό όταν η αίτηση υποβλήθηκε πέραν του ενός έτους και εντός δύο ετών από την ημερομηνία αγοράς της κατοικίας ή από την ημερομηνία σύνδεσης με το δίκτυο της ΑΗΚ, στις περιπτώσεις ανέγερσης κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο και μείωση 50% στις περιπτώσεις μεταβίβασης οικίας από συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού.

Το τελευταίο στάδιο αφορά υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΣΒ, με τη δημιουργία πρακτικού της Συνεδρίας και αποστολή επιστολών ενημέρωσης προς τους αιτητές για την απόφαση της ΕΣΒ.

Τέλος, αποστολή των εγκριθέντων φακέλων στις Επαρχιακές Διοικήσεις για υλοποίηση της απόφασης της ΕΣΒ και για περαιτέρω χειρισμό (υπογραφή συμβολαίου και αποστολή εμβάσματος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Πρόταση για έκπτωση 50% στο «Πληρώνω όσο Πετώ» σε πολύτεκνες οικογένειες και οικογένειες με βρέφη
ΠΑΣΥΚΙ: Θα συνεχίσει να διεκδικεί την βιωσιμότητα των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων
Συνολικά 33 τόνους βοήθειας παρέδωσε στον Λίβανο η Κύπρος σε συνεργασία με την Γαλλία
Αυτά είναι τα αποτελέσματα των κυβερνητικών εξετάσεων για τους Α7
Οι προκλήσεις ασφάλειας Κύπρου-Αιγύπτου στη συνάντηση Αρχηγού με Χαλίφα
Το 2032 με κόστος €330 εκατ. ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Πόλης-Πάφου-Θα είναι τεσσάρων λωρίδων
Συνεχίζεται ο ιερός πόλεμος-Καρφώνει Τυχικό για άρνηση τέλεσης γάμου ο Αρχιεπίσκοπος, λάθος πληροφορίες απαντά
Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΑΜ και Frederick για προώθηση εκπαίδευσης
Έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στην Κύπρο από Πανεπιστήμιο Κύπρου
Χωρίς ρεύμα για τέσσερις ώρες διάφορες περιοχές σε Λεμεσό και Πάφο την Τρίτη λόγω εργασιών