Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση προκειμένου να ξεκινήσει η επίσημη ακρόαση των προτεινόμενων Επιτρόπων, είπε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ιλχάν Κουτσιούκ, διαβεβαιώνοντας ότι θα ασκήσουν το έργο τους μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

Σε διάσκεψη Τύπου στο πλαίσιο των εργασιών της ολομέλειας στου ΕΚ στο Στρασβούργο, ο κ. Κουτσιούκ εξήγησε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από την JURI σχετικά με την αξιολόγηση για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων των προτεινόμενων Επιτρόπων.

Η διαδικασία αξιολόγησης για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων των ορισθέντων Επιτρόπων θα διεκπεραιωθεί κατά κύριο λόγο από την Επιτροπή JURI, είπε ο κ. Κουτσιούκ. Σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την JURI αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση προκειμένου να ξεκινήσει η επίσημη ακρόαση των προτεινόμενων Επιτρόπων.

Είπε ότι ακόμη δεν έχουν ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα αφού περιμένουν να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ανέφερε ότι το εύρος της αξιολόγησης που γίνεται από την JURI ορίζεται από κανόνες και διαδικασίες και ότι η αξιολόγησή τους βασίζεται αποκλειστικά στις Δηλώσεις Συμφερόντων όπως υποβάλλονται από τους προτεινόμενους Επιτρόπους. Η επιτροπή θα αξιολογήσει εάν υπάρχει πιθανή σύγκρουση συμφέροντος όσον αφορά μόνο το χαρτοφυλάκιο του κάθε υποψηφίου Επιτρόπου, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι η JURI έχει δύο στοιχεία αυτής της αξιολόγησης, οικονομικά και μη.

Ο ρόλος της JURI, είπε, αφορά στο να ελέγχει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος, ή εάν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος, να το προσδιορίζει για να βρεθεί η λύση αλλά και να ενημερώνει τις επιτροπές που είναι αρμόδιες για τις μεμονωμένες ακροάσεις επιβεβαίωσης σε πριπτώσεις που ενδέχεται να υπάρχουν στοιχεία που αφορούν μη χρηματοοικονομικά μέρη των Δηλώσεων που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη συνολική αξιολόγηση των υποψηφίων.

Σημείωσε ότι η επιτροπή έχει αυτονομία και μπορεί να ζητήσει από τους υποψηφίους επιπλέον πληροφορίες αλλά και να τους καλέσει να δώσουν διευκρινίσεις και να κάνουν συστάσεις σχετικά με τα οικονομικά συμφέροντα ή το χαρτοφυλάκιο των υποψηφίων.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η Επιτροπή μπορεί να λάβει απόφαση ότι ένας προτεινόμενος επίτροπος δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντα, είπε.

Επίσης, είπε ότι η JURI μπορεί να κάνει γενικές συστάσεις στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ για άλλα συμφέροντα, μη οικονομικά. Εκεί όμως, δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις ή συστάσεις, πρόσθεσε ο κ. Κουτσιούκ.

Επεσήμανε ότι και στις δύο περιπτώσεις, οικονομικών η άλλων συμφερόντων, εξετάζουν μόνο τις Δηλώσεις Συμφέροντος που υποβλήθηκαν και τα χαρτοφυλάκια και αποφασίζουν, με βάση τις Δηλώσεις, αν υπάρχει πιθανή ή πραγματική σύγκρουση συμφερόντων.

Επανέλαβε ότι δεν έχουν εξουσίες έρευνας, και ότι εξετάζουν μόνο τα χαρτοφυλάκια και τις υποβληθείσες Δηλώσεις.

«Η όλη διαδικασία ενώπιον της JURI είναι εμπιστευτική», είπε ο κ. Κουτσιούκ, και σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει σεβαστή η πλήρη εμπιστευτικότητα αυτής της διαδικασίας, για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητά της, η ισότητα μεταξύ των υποψηφίων και να προστατευτούν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Είπε ακόμη ότι οι Δηλώσεις Συμφερόντων όλων των υποψηφίων θα δημοσιοποιηθούν αφού η JURI ολοκληρώσει τη διαδικασία.

«Με βάση τον κώδικα δεοντολογίας και τον κανόνα διαδικασίας, γνωρίζετε ότι η JURI είναι αυστηρά επαγγελματική», είπε σημειώνοντας ότι τα μέλη της ενεργούν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες με μοναδικό στόχο να ελέγξουν για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.

Όσον αφορά στη δεύτερη φάση, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ακροάσεων, είπε ότι εξακολουθούν να περιμένουν «σαφείς κατευθυντήριες γραμμές» που θα πάνε πρώτα στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών (CCC) και στη συνέχεια στη Διάσκεψη των Προέδρων (COP) όπου οι πολιτικοί ηγέτες του ΕΚ θα λάβουν την τελική απόφαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις