Μας κατηγορεί για… μονομερή κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τατάρ

Η Συμφωνία του 1960 είναι μια από τις πιο σημαντικές νομικές συμφωνίες στην ιστορία αυτού του τόπου, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι "κύρια παρανομία αποτελεί η μονομερής κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ανάπτυξη της νότιας Κύπρου με τη χρήση των πλεονεκτημάτων της και η παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων με μια σειρά από 'εμπάργκο' και 'απομονώσεις'».

Ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος μιλούσε χθες στην τελετή έναρξης του «δικαστικού έτους 2024-2025» είπε ότι το ψευδοκράτος είναι ένα «κράτος δικαίου», και πως θα πρέπει να συνεχιστεί "με ενότητα και αλληλεγγύη ο αγώνας για την αποδοχή της δομής" στα κατεχόμενα, «σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη διεθνή κοινότητα με την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και σήμερα της αδελφής χώρας Αζερμπαϊτζάν».

Επαναλαμβάνοντας ότι για να μπορέσει να επιτευχθεί μια δίκαιη, ισότιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και για να μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών θα πρέπει γίνει αποδεκτή "η ίση κυριαρχία" των Τουρκοκυπρίων, ο Ερσίν Ταλάτ δήλωσε, σύμφωνα με την επισκόπηση του τ/κ Τύπου από το ΓΤΠ, ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός», ακτά την έκφρασή του, είναι ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μπορεί «το δικαίωμα κυριαρχίας που απορρέει από αυτή τη Συμφωνία να αμφισβητηθεί». 

«Δεδομένου ότι πιστεύουμε στο κράτος δικαίου, συνεχίζουμε να εξηγούμε με όλη μας τη δύναμη ότι μπορούμε να μεταβούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο με την επιβεβαίωση της 'κυριαρχίας' μας ως ιδρυτικού εταίρου της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Εξάλλου, ο κ. Τατάρ είπε επίσης ότι «για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, την ύπαρξή μας, την κυριαρχία μας, τις εθνικές μας αξίες και την πολιτιστική μας υποδομή, αυτή η καθεστηκυία τάξη πρέπει να συνεχιστεί όπως ήταν στο παρελθόν».

Μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον "πρόεδρο" του «ανωτάτου δικαστηρίου" στα κατεχόμενα , Μπερτάν Οζερντάγ, τον Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, Καντίρ Όζκαγια, τον Πρόεδρο του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, Ομέρ Κερκέζ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας Ζεκί Γιγίτ, οι οποίοι μετέβησαν στα κατεχόμενα για να παραστούν στην «τελετή έναρξης του δικαστικού έτους».

Του απάντησε ο Ερχιουρμάν

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τατάρ για το Κυπριακό και τη Συμφωνία του 1960 ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, είπε ότι οι έννοιες «ίση κυριαρχία» και «κυριαρχική ισότητα» που χρησιμοποιεί ο Τ/κ ηγέτης είναι συγκεχυμένες και ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι ένας από τους "δύο ισότιμους ιδρυτικούς εταίρους", αλλά αυτό δεν σημαίνει «δύο ξεχωριστά κράτη».

«Δύο ξεχωριστά κράτη δεν προκύπτουν από το 1960, το οποίο εσείς αποκαλείτε ‘πολύ σημαντικό’», σημείωσε ο Έρχουρμαν, αναφερόμενος στην αναφορά Τατάρ ότι «η Συμφωνία του 1960 είναι μια από τις πιο σημαντικές νομικές συμφωνίες».

Σημείωσε επίσης ότι η ένννοια της ‘ίσης κυριαρχίας’ είχε χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για ομοσπονδία. Πρόσφατα, ο κ. Τατάρ μιλάει για ‘κυρίαρχη ισότητα’. Όπως και πριν, οι δύο έννοιες συγχέονται και πάλι μεταξύ τους. Αλλά το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις έννοιες», πρόσθεσε.

Υπάρχει ανακρίβεια στις έννοιες που χρησιμοποιεί ο κ. Τατάρ, ανέφερε, κι επανέλαβε ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας "βασίζεται στον διαμοιρασμό της κυριαρχίας".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μετωπική σύγκρουση κομμάτων για την επίσκεψη Χέρτσογκ-Αναφορές περί ταύτισης με ισλαμικές χώρες
Αναμένει την έκθεση για Προμηθέα η ΕΤΥΦΑ-Στα τελικά στάδια κατακύρωσης προσφοράς για Βασιλικό
Αναμένει επίσημη ενημέρωση από τα ΗΕ για την συνάντηση ηγετών η Λευκωσία
Στην Κύπρο ο Πρόεδρος Ισραήλ για συνάντηση με ΠτΔ με φόντο τις εξελίξεις στην περιοχή
Αντανακλώνται στον Πρόεδρο τα κακώς έχοντα στην Αστυνομία-Ανάγκη για τάξη σε όλα τα επίπεδα
Επιμένει με το άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά ο Τατάρ-Η έκκληση προς Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Φιντάν-Βλέπει «κοινό μέλλον» μέσα από διχοτόμηση
Υπόδειγμα συνεργασίας η Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου-Κοινές προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα
Έντεκα μνημόνια συνεργασίας υπεγράφησαν κατά την Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Αιγύπτου
Στην κρισιμότερη καμπή του το Κυπριακό εκτιμά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ