Πάνω από χίλιοι οι λήπτες επιδόματος αιχμαλώτων πολέμου-Καταγγέλλει παρεισφρήσει μη δικαιούχων ο Σύνδεσμος
14:06 - 17 Σεπτεμβρίου 2024
Στοιχεία για άτομα τα οποία λαμβάνουν είτε ετήσιο, είτε μηνιαίο τιμητικό επίδομα αιχμαλώτων πολέμου, χωρίς να είναι δικαιούχοι, παρουσιάστηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, η οποία η οποία ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προχωρήσει σε διερεύνηση των όσων καταγγέλθηκαν.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, σημείωσε σε δηλώσεις του έπειτα από σημερινή συνεδρίασή της, ότι από τα 832 άτομα τα οποία ήταν εγγεγραμμένα το 2017 στον κατάλογο για το μηνιαίο και το ετήσιο επίδομα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων στον κατάλογο έχει φτάσει σήμερα στα 1240 άτομα, αν και στο μεταξύ έχουν αποβιώσει κάποιοι από τους δικαιούχους.
«Δεν είναι μεμπτό το ότι αυξήθηκαν τα άτομα, γιατί κάποιοι δεν είχαν υποβάλει τα προηγούμενα χρόνια αίτημα για να ενταχθούν ενώ ήταν στον κατάλογο και στο μητρώο του Ερυθρού Σταυρού, αλλά φάνηκε ότι τα επόμενα χρόνια είχαν την ανάγκη να υποβάλουν αίτηση, γιατί ήταν συνταξιούχοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι, γι' αυτό και αυξήθηκε ο αριθμός», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων.
Σημείωσε, όμως, ότι παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή συγκεκριμένα στοιχεία για άτομα τα οποία έχουν παρεισφρήσει στα κρατικά μητρώα και λαμβάνουν είτε ετήσιο, είτε μηνιαίο τιμητικό επίδομα αιχμαλώτων πολέμου, χωρίς να είναι δικαιούχοι, που δεν ήταν στο μητρώο του Ερυθρού Σταυρού και δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο των αιχμαλώτων πολέμου.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει εικόνα για το πόσες ακριβώς είναι οι περιπτώσεις μη δικαιούχων που έχουν λάβει επίδομα, ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι δεν υπάρχει εικόνα, διευκρίνισε όμως ότι οι περισσότεροι από όσους προστέθηκαν στον κατάλογο τα τελευταία χρόνια είναι δικαιούχοι καταγεγραμμένοι στο μητρώο, που δεν είχαν αιτηθεί επίδομα προηγουμένως.
Χωρίς καλεσμένους η κατ’ άρθρο συζήτηση για το νομοσχέδιο για διαχείριση τ/κ περιουσιών
Εξάλλου, ο κ. Κέττηρος δήλωσε πως χωρίς την παρουσία καλεσμένων θα προχωρήσει από την επόμενη συνεδρίασή της η Επιτροπή Προσφύγων στην κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για αναθεώρηση πτυχών της διαχείρισης τ/κ περιουσιών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όπως λέχθηκε στη συνεδρίαση «αν δεν θέλουμε να τελειώσει αυτό το νομοσχέδιο, τότε θα τους καλούμε όλους, για να μην προχωρά η διαδικασία».
Για τη διαδικασία της κατ’ άρθρον συζήτησης, θα ζητηθεί από συνδέσμους και εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους επί των άρθρων του νομοσχεδίου, για τροπολογίες και προσθήκες που θέλουν να γίνουν, ώστε να μπουν σε αναθεωρημένο κείμενο και να ληφθούν υπόψη από τους Βουλευτές.
«Σκοπός μας είναι να προχωρήσει η νομοθεσία και να ψηφιστεί, για τη σωστή διαχείριση των τ/κ περιουσιών και όχι για την προστασία των συμφερόντων του οποιουδήποτε», υπογράμμισε ο κ. Κέττηρος. «Αυτό που έγινε για 50 χρόνια στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών ήταν απαράδεκτο», είπε, προσθέτοντας ότι «κάποιοι μπορεί να αισθανθούν αδικημένοι γιατί θα τους πάρει κεκτημένα αυτή η νομοθεσία, όμως υπάρχει το 92% του προσφυγικού κόσμου που δεν έχουν πάρει τίποτα από επαγγελματικούς κλήρους».
Εξήγησε ότι δεν ήταν δυνατό να αρχίσει στη σημερινή η συνεδρίαση η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου, λόγω κωλύματος από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας, της οποίας η παρουσία στη συζήτηση θεωρείται απαραίτητη, ώστε να μην υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας στο κείμενο που θα οδηγηθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια.
Στη σημερινή συνεδρίαση είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των διαχειριστών των περιουσιών που βρίσκονται στην περιοχή Μακένζι στη Λάρνακα, οι οποίοι δεν είχαν κληθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση για συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου, όπως είπε ο κ. Κέττηρος.
Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των δικαιούχων των τ/κ περιουσιών που βρίσκονται στην περιοχή Μακένζι ανέφεραν ότι κάποιες πρόνοιες του νομοσχεδίου «εγείρουν σοβαρά ζητήματα δικαίου και νομιμότητας», καθώς και ότι κάποιες πτυχές αντιτίθενται στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου «που εισάγουν νέες διαδικασίες και καθεστώς μίσθωσης, ιδίως όσον αφορά τη δυνατότητα παραχώρησης περιουσιών σε μη πρόσφυγες».
Ήγειραν, επίσης, ζητήματα για το ενοίκιο που ορίζεται για ειδικές περιοχές, σημειώνοντας ότι δε δίνεται καμία εξήγηση για τον καθορισμό των περιοχών αυτών. «Δεν μιλάμε για πρόσφυγες, αλλά για επενδυτές, καθώς μιλάμε για πλειοδοτικούς διαγωνισμούς», σημείωσαν οι εκπρόσωποι των δικαιούχων και εξέφρασαν τη θέση ότι «οι άνθρωποι που σήμερα και όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκαν για να αποκτήσει η περιοχή του Μακένζι την εικόνα που έχει σήμερα θα πρέπει πρώτα να καλεστούν και με αυτούς να συζητηθούν οι υπογραφές συμβολαίων για τη διαχείριση των συγκεκριμένων περιοχών».
Πηγή: ΚΥΠΕ