Κηδεύτηκε με πενήντα χρόνια καθυστέρηση ο ήρωας Μιχαήλ Χατζούλα-«Αγέρωχος, περήφανος, ελεύθερος μέχρι την τελευταία στιγμή»
12:27 - 15 Σεπτεμβρίου 2024
Εργαζόμαστε συστηματικά και υπεύθυνα για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και τη συγκέντρωση πρόσθετων πληροφοριών που θα επιτρέψουν σημαντικότερα βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε την Κυριακή η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Αννα Αριστοτέλους.
Σε επικήδειο λόγο στην κηδεία του ήρωα του 1974 Χατζούλα Μιχαήλ, που τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στο Ζύγι, η κα. Αριστοτέλους ανέφερε ότι «ο Μιχαήλ Χατζούλα είναι ένα ακόμα θύμα της τουρκικής εισβολής του 1974, τα οστά του οποίου εντοπίστηκαν σε πηγάδι στη Γύψου στα τέλη του 2022, αρχές του 2023 και ταυτοποιήθηκαν στις 25 Ιουνίου του 2024».
Πρόσθεσε ότι «στα 74 του χρόνια, ο Μιχαήλ Χατζούλας αποφάσισε να παραμείνει στο σπίτι του, στη Μηλιά Αμμοχώστου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί, μέχρι που εντοπίστηκε από τους κατακτητές, όταν αυτοί εισέβαλαν στο χωριό ανήμερα της Παναγιάς. Μαζί του παρέμεινε και ο αδερφός του Κυριακός», με τον οποίο «βίωσαν από πρώτο χέρι την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων στη Μηλιά Αμμοχώστου και είδαν τις βιαιότητες σε βάρος των εγκλωβισμένων κατοίκων της κοινότητας. Μεταξύ αυτών ήταν η απαγόρευση διακίνησης, όπως αυτή επιβλήθηκε και σε άλλα χωριά που καταγράφηκαν εγκλωβισθέντες, αλλά και η συγκέντρωση όλων των κατοίκων σε διάφορους χώρους κράτησης».
Λίγες ημέρες αργότερα, συνέχισε μετά από διαταγές των Τούρκων, όλοι οι εγκλωβισθέντες μετακινήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο της Γύψου «όπου κλήθηκαν να διαβιώνουν κάτω από άθλιες συνθήκες κράτησης, χωρίς φαγητό, και υποβαλλόμενοι σε πολύ άσχημες και απάνθρωπες συμπεριφορές. Λόγω και της ηλικίας του, ο Μιχαήλ Χατζούλας, άντεξε να ζήσει σε αυτές τις συνθήκες μόλις δύο μήνες» είπε και πρόσθεσε πως «οι Τούρκοι, επιβεβαιώνοντας τις επικρατούσες απάνθρωπες συμπεριφορές τους, πέταξαν τη σορό του σε πηγάδι, μαζί με τη σορό της Δέσποινας Χρυσοστόμου και του Χαρίτου Χαρίτου, που επίσης απεβίωσαν τις ίδιες μέρες με τον Μιχαήλ και οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν και κηδεύτηκαν πρόσφατα» είπε.
Μισό αιώνα μετά, είπε η Αννα Αριστοτέλους «οι πληγές που έχει ανοίξει η τουρκική εισβολή είναι ακόμη ανοικτές. Γενιές ολόκληρες μεγαλώνουν υποφέροντας από τον όλεθρο της τουρκικής εισβολής και τα τραύματα της ανείπωτης αυτής τραγωδίας» και πρόσθεσε πως «η ιστορία και το τραγικό τέλος του Μιχαήλ Χατζούλα, αναδεικνύει μια άλλη πτυχή της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής».
Ανέφερε ακόμα ότι «σήμερα κλείνουμε οριστικά αυτή την εκκρεμότητα και με σεμνότητα και βαθιά συγκίνηση, αποχαιρετούμε όπως αρμόζει τον Μιχαήλ Χατζούλα, δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση, πως θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, μέχρι τη δικαίωση του αγώνα μας. Μέχρι την ημέρα που θα διακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων μας και μέχρι την ημέρα της επιστροφής» και μέχρι που «το μνημόσυνο του Μιχαήλ αλλά και των υπολοίπων αγνοουμένων και πεσόντων της Μηλιάς, θα τελεστούν στις εκκλησίες μας».
Μεγάλος σύμμαχος μας σε αυτή την προσπάθεια, σημείωσε «είναι αφενός η θέληση μας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και μεγάλος αντίπαλος μας, παραμένει η τουρκική αδιαλλαξία που, με τις ίδιες απάνθρωπες συμπεριφορές όπως και τότε, συνεχίζει να κλείνει τα μάτια μπροστά σε ένα αμιγώς ανθρωπιστικό ζήτημα».
Όπως είπε η κα. Αριστοτέλους, «ο Προέδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έχει κατατάξει το ζήτημα των αγνοουμένων μας στις υψηλές προτεραιότητες. Ως επικεφαλής της Υπηρεσίας εργαζόμαστε συστηματικά και υπεύθυνα με γνώμονα την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, την συγκέντρωση πρόσθετων πληροφοριών που θα επιτρέψουν σημαντικότερα βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση».
Η κα. Αριστοτέλους πρόσθεσε ότι «σήμερα, όλοι μας, σεμνά και ταπεινά αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο που παρέμεινε αγέρωχος, περήφανος και ελεύθερος μέχρι και την τελευταία του πνοή, εκεί στο χώμα της αγαπημένης του γης, τον Μιχαήλ Χατζούλα του Παναγιώτη και της Παναγιώτας, από τη Μηλιά Αμμοχώστου».
Καταλήγοντας, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων σημείωσε πως «με αισθήματα σεβασμού, συγκίνησης και υπερηφάνειας, η κυπριακή γη, είναι έτοιμη να τον υποδεχθεί. Με καθυστέρηση πενήντα χρόνων, η ψυχή του Μιχαήλ θα αναπαυθεί».
Πηγή: ΚΥΠΕ