Οδεύει προς... καταδίκη το e-justice, δεν επιλύονται τα προβλήματα-«Αγορεύσεις» για την τύχη του συστήματος

Εννέα μήνες μετά την επεισοδιακή έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας e-justice και τα πράγματα παραμένουν ως έχουν, καθώς τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν, δεν λένε να λυθούν, με αποτέλεσμα να παραμένει ανενεργή και να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες, εξού και οι εμπλεκόμενοι δείχνουν την... καταδίκη του συγκεκριμένου συστήματος.

Πηγές από το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας αναφέρουν πως το σύστημα βρίσκεται στο στάδιο όπου πρέπει πλέον να αποφασιστεί κατά πόσο θα προχωρήσει ως έχει ή εάν θα το εγκαταλείψουν. Αυτό θα γίνει στη βάση των αποτελεσμάτων των προκαταρκτικών ελέγχων που ολοκληρώθηκαν περί τα τέλη Ιουλίου από τους ίδιους τους χρήστες του συστήματος, δηλαδή την δικαστική Υπηρεσία, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο αλλά και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής της Κυβέρνησης, οι οποίοι θα δώσουν την δική τους «ετυμηγορία», ως προς το κατά πόσο διορθώθηκε ο μεγάλος αριθμός των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν εξαρχής, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο το υφιστάμενο σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η πιθανότητα τερματισμού του έργου ήταν στο τραπέζι από τη στιγμή που παρουσιάστηκαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν κατά την αρχική λειτουργία του συστήματος, από τον περασμένο Ιανουάριο. Κάτι που παραμένει μέχρι σήμερα ως σενάριο, ειδικότερα εάν κριθεί από τους αρμοδίους πως οι επιδιορθώσεις δεν ήταν επαρκείς και ο κίνδυνος αποτυχίας παραμένει στα ύψη.

Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο ευθυνών για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, που παραπέμπει σε γεφύρι της Άρτας, αρμόδια πηγή ανέφερε στον REPORTER πως η απόφαση εναπόκειται ουσιαστικά στην άποψη του Συμβουλίου του Έργου, που αποτελεί και το καθ’ ύλην αρμόδιο σώμα για τη διαχείριση της σύμβασης, και το οποίο περιλαμβάνει εκπρόσωπους και από τον ΠΔΣ και τη Δικαστική Υπηρεσία.

Αναφορικά με το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι, είναι κάτι που θα απαντηθεί αναλόγως της τελικής έκβασης του έργου. Σε περίπτωση τερματισμού, θα εξεταστούν άμεσα όλες οι πιθανές επιλογές για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ενός νέου συστήματος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόσο νευραλγικού αυτού τομέα. Μέσω της καταγραφής των αναγκών που έγινε το τελευταίο διάστημα, με την εμπλοκή και όλων των εμπλεκομένων, το Υφυπουργείο Καινοτομίας θεωρεί πως βρίσκεται σε τέτοια θέση, ώστε να δράσει άμεσα, προκειμένου να μην χαθεί επιπλέον χρόνος, αντιθέτως να ληφθούν άμεσες και νέες λύσεις.

Όσον αφορά το κόστος, από το τέλος Ιανουαρίου που διακόπηκε η λειτουργία του συστήματος και επαναφέραμε το iJustice, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πληρωμή, ούτε έχει εγκριθεί οποιαδήποτε ενέργεια ή αλλαγή που να προϋποθέτει κόστος.

Να μην συνεχιστεί η λειτουργία του συστήματος, λένε οι δικηγόροι

Από πλευράς της η Λουΐζα Πρωτόπαπα, μέλος του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού, ερωτηθείσα από τον REPORTER για το θέμα, ανέφερε πως «είμαστε σε μια κρίσιμη διαδικασία, καθώς το καλοκαίρι συζητήθηκαν τα θέματα που προέκυψαν τον Ιανουάριο κατά την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας. Τα αποτελέσματα για εμάς ήταν απογοητευτικά αλλά θα ληφθούν αποφάσεις. Η θέση μας είναι να μην συνεχίσει το σύστημα. Δεν έχει ανακτηθεί καμία εμπιστοσύνη προς την δυνατότητα σωστής λειτουργίας του συστήματος, τουλάχιστον για του εξωτερικούς χρήστες και θεωρούμαι ότι αν μπορούσε να είναι εύχρηστο και λειτουργικό θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό».

Για το αν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των δικηγόρων το i-justice, η κ. Πρωτόπαπα διευκρίνισε πως, «είναι ένα σύστημα το οποίο καλύπτει μέρος των αναγκών μας, διότι εκτός από τα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης, έχουν να διαχειριστούν και διαδικασίες από τους νέους κανόνες πολιτικής οικονομίας. Χρειάζεται και αυτό ανάπτυξη για να μπορεί να μας καλύπτει πλήρως αλλά σε ότι αφορά την πρόσβαση, ευκολία χρήσης, σταθερότητα και λειτουργικότητα του συστήματος όλα αυτά τα έχουμε».

Παράλληλα σημείωσε πως «για μας έχει μεγάλη σημασία τι εννοούμε προβλήματα του συστήματος. Από πλευράς μας είναι αντιληπτό ότι δεν μπορούμε να έχουμε θέση σε ότι αφορά την τεχνική υποδομή του συστήματος, δηλαδή πως στέκεται στα πόδια του το σύστημα. Αν θεωρούμε λύση του συστήματος τις λειτουργικότητες που θα έπρεπε να έχουμε διαθέσιμες, θα πρέπει να μας πουν τι είναι εκείνο που μπορούν να υλοποιήσουν 100% και πώς, έτσι ώστε να μπούμε σε μία διαδικασία να σκεφτούμε αν πράγματι είναι ολοκληρωμένες όλες αυτές οι λειτουργικότητες που υπολείπονταν ούτως ή αλλιώς από το σύστημα από τον Ιανουάριο».

Καταλήγοντας σημείωσε πως κλήθηκαν στην συνεδρία της Επιτροπής Νομικών στις 25 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί και πάλι το θέμα.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 34χρονο για τον εμπρησμό οχημάτων 40χρονης στη Λεμεσό
Βρέθηκαν ναρκωτικά στην κατοχή κρατούμενου μετά από επίσκεψη στις Κεντρικές
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία 17χρονος (pic)
Ποινές φυλάκισης σε δύο πρόσωπα για κατοχή ναρκωτικών
Έξι προτάσεις Νόμου στην Ολομέλεια για εξώδικα και φωτοεπισήμανση-Αποφασίζει στις 12 Δεκεμβρίου η Βουλή
Συνελήφθη ο 16χρονος οδηγός του κλεμμένου οχήματος που ενεπλάκη στο θανατηφόρο στη Λάρνακα
Τέλος με απόφαση Υπουργικού το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας για όσους διαπράττουν ποινικά αδικήματα
Αντιμέτωποι με το αδίκημα του θανάτου εξ αμελείας οι καταζητούμενοι για το θανατηφόρο στην Λάρνακα
Νέα αναβολή στη δίκη του διπλού φονικού στην Παρεκκλησιά-Ζήτησε χρόνο η υπεράσπιση
Δεν παραδέχονται τις κατηγορίες οι δυο 23χρονοι για ρίψη πυροβολισμών σε γαμήλιο γλέντι στην Πάφο