Θέλει να κάνει power off τα κινητά στα σχολεία το ΥΠΑΝ-Ξεκαθαρίζει τις ασάφειες και θέτει προτεραιότητες

Δεν κάνει πίσω το Υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, που προνοούν την απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων την ώρα της λειτουργίας των σχολείων, με την Αθηνά Μιχαηλίδου να επιστρέφει ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας για να ξεκαθαρίσει τις ασάφειες που είχαν δημιουργηθεί στην πρώτη παρουσίαση του νομοσχεδίου, αλλά και να θέσει προτεραιότητες.

Το Υπουργείο Παιδείας, θέλοντας να ακολουθήσει το μοντέλο κανονισμών που προώθησε για τα Δημοτικά Σχολεία, ετοίμασε νομοσχέδιο που τροποποιεί τους κανόνες λειτουργίας των μονάδων της Μέσης Εκπαίδευσης, ώστε να απαγορευτεί η χρήση των κινητών τηλεφώνων την ώρα λειτουργίας των σχολείων, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόνοια για κατάργηση της μεταφοράς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μαθητές κατέστρεψαν αίθουσα για να βγάλουν βίντεο»-Διίστανται οι απόψεις για τα κινητά στα σχολεία

Το νομοσχέδιο είχε τεθεί προς συζήτηση σε μία από τις τελευταίες συνεδρίες της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, εντός του καλοκαιριού, καθώς είχε κατατεθεί με τη μορφή του κατ’ επείγοντος, δεδομένου ότι είχε τεθεί στόχος όπως ψηφιστούν πριν τη διακοπή λειτουργίας του νομοθετικού σώματος για το καλοκαίρι. Παρά την έκκληση του Υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ηγέρθηκαν κάποιες διαφωνίες, ενώ διαφάνηκε πως τα μέλη της Επιτροπής δεν είχαν πρόθεση να ικανοποιήσουν το αίτημα του Υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα να μπει στο συρτάρι και να μείνει στον πάγο.

«Το θέμα θα συζητηθεί ξανά εντός Σεπτεμβρίου και εμείς θα πάμε εκεί για να το εξηγήσουμε καλύτερα στους βουλευτές και τους διάφορους φορείς, που αντέδρασαν με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου. Διαπιστώσαμε ότι από τη συζήτηση υπήρξαν κάποιες ασάφειες και εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε την εικόνα και να παρουσιάσουμε καλύτερα το κείμενο του νομοσχεδίου. Άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν προχωρήσει με αυτή τη νομοθεσία. Ας μην τρέχουμε πίσω από τους άλλους συνεχώς, ας συμβαδίζει η Κύπρος μαζί τους», εξήγησε στον REPORTER η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Μετά τη συζήτηση εντός της Επιτροπής Παιδείας τον περασμένο Ιούλιο, η υπουργός Παιδείας και οι συνεργάτες της είχαν επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι οι καθηγητές, οι γονείς, τα πολιτικά κόμματα, κατά τις οποίες έθεσαν επί τάπητος τις διαδικασίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και μεταξύ άλλων, η κα. Μιχαηλίδου ανέπτυσσε και το σκεπτικό για τους προτεινόμενους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κενά βάζουν φρένο στην απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία-Στο... αθόρυβο το νομοσχέδιο μέχρι νεοτέρας

Τα σημεία τριβής

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Παιδείας, μετά την παρουσίαση των νέων κανονισμών λειτουργίας, αυτό που είχε αποτελέσει σημείο τριβής είναι το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές, οι μαθητές, καθώς και η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού είχαν αναφέρει πως αντί το Υπουργείο Παιδείας να ψάχνει τρόπους για απαγόρευση των κινητών στα σχολεία, να βρει μία φόρμουλα για ένταξή τους στη διαδικασία της εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα, ένα άλλο σημείο είναι ότι δεν εξηγήθηκε επαρκώς ποιες θα είναι οι ποινές σε περίπτωση που παραβιαστούν οι κανονισμοί λειτουργίας, καθώς και ποιος θα έχει την ευθύνη επιτήρησης, με τους καθηγητές και τους βουλευτές να ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας εξηγήσεις.

Πάντως, από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, αυτό που τονίστηκε είναι ότι στο κείμενο του νομοσχεδίου υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά πώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία, ποιες είναι οι ευθύνες των σχολείων και ποιες ποινές θα επιβληθούν σε μαθητές που τους παραβιάσουν. Υπενθυμίζεται πως με βάση τους εν ισχύ κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων, η χρήση των κινητών τηλεφώνων απαγορεύεται κατά τη διαδικασία του μαθήματος, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων, με τις ποινές να είναι από επίπληξη μέχρι αποβολή.

Όσον αφορά στο σημείο για ένταξη των κινητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της στον REPORTER τον περασμένο Αύγουστο είχε ξεκαθαρίσει πως τα κινητά τηλέφωνα δεν αποτελούν μέρος των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, όπως είναι τα προγράμματα, να αξιοποιηθεί η τεχνολογία με ταμπλέτες και άλλα μέσα στο μάθημα. Μάλιστα, πρόσθεσε πως σύμφωνα με έρευνες, τα κινητά τηλέφωνα φαίνεται να δημιουργούν αρκετά προβλήματα για τους μαθητές, όπως αποξένωση, ενώ επηρεάζουν και τα μαθησιακά τους αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται πως βάσει των προνοιών του νομοσχεδίου, οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων απαγορεύουν τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όχι την μεταφορά τους. Προς αυτό το σκοπό υπάρχουν σκέψεις για την τοποθέτηση ειδικών θυρίδων στα σχολεία και με την είσοδο των μαθητών, να τα αφήνουν εκεί και να τα παραλαμβάνουν στο τέλος της ημέρας. Πάντως, αυτή τη στιγμή, ο μόνος τρόπος εφαρμογής των συγκεκριμένων κανονισμών λειτουργίας είναι να μένουν στην τσάντα απενεργοποιημένα τα κινητά τηλέφωνα, μέχρι το τέλος της ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ποτέ πριν δεν λήφθηκε απόφαση για εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία, έλεγαν 'απαγορεύεται'»

Δειτε Επισης

Νομικά κενά στην πλατφόρμα για τις καταγγελίες απο κάμερες βλέπουν οι βουλευτές-Τα «έψαλλαν» στους καλεσμένους
Στοχοποίησε τάξη παιδικού σταθμού ο δράστης στη Βαυαρία-Προσπάθησαν να τον σταματήσουν οι συνοδοί
Θέμα για ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών στην Επιτροπή Παιδείας
Σε επίπεδο σκέψης η τροποποίηση Καταστατικού για τοποτηρητεία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο η υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ποδοσφαιρίστριας
Εκκενώθηκε προληπτικά παλιό κτήριο της ΑΗΚ στο κέντρο της Λευκωσίας-Αναζητεί νέα γραφεία
Σημαντική πτώση στις παραβάσεις που καταγράφουν οι κάμερες-Βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς βλέπει το Υπουργείο
Σφοδρή επίθεση ΑΚΕΛ σε Χαρτσιώτη για podcast ισοβίτη και διαφθορά στην Αστυνομία-«Δεν ιδρώνει το αυτί του»
Καταγγέλθηκε κατ’ εξακολούθηση βιασμός επτάχρονου από τον ξάδερφό του-Διερευνά η ΕΛΑΣ